De ce mor tot mai mulți tineri de infarct: „Fumat, mâncare excesiv de procesată, burnout și exces de energizante

Data:

spot_img

Moartea rapperului Nosfe, în urmă cu două săptămâni, a șocat opinia publică din cauza vârstei artistului care și-a pierdut viața la doar 37 de ani în urma unui infarct. Plecarea rapperului a readus astfel în prim plan discuția despre bolile cardiovasculare care fac tot mai multe victime în rândul tinerilor.

Ceea ce în urmă cu câteva decenii exista doar la nivel teoretic, astăzi se întâmplă frecvent la categoria de vârstă sub 50 și, în cele mai dramatice cazuri, sub 30. De ce fac, deci, tinerii infarct într-un număr tot mai mare? Stresul, oboseala excesivă (burnout), excesul de energizante și fumatul sunt câteva dintre cele mai frecvente cauze, explică doi medici primari cardiologi pentru G4Media.

Cum identificăm însă infarctul, cum îl deosebim de atacul de panică și, mai ales, ce facem atunci când suntem martori la un astfel de episod? În altă ordine de idei, un psihoterapeut explică pentru G4Media motivele din cauza cărora tinerii sunt tot mai stresați în ultimii ani, pandemia COVID-19 jucând un rol esențial în accentuarea fenomenelor anxietății și depresiei la tinerele generații.

Citește și: Caz şocant: şefa de la Dermatologie din Spitalul „Sf.Spiridon” şi-a „cazat” părinţii în unitate timp de 3 ani

Un raport întocmit cu sprijinul medicilor Christina Tiu, președinte al Societății Române de Neurologie, și al lui Dragoș Vinereanu, președinte al Societății Române de Cardiologie arată, de asemenea, că excesul de greutate și obezitatea în rândul copiilor a crescut semnificativ în ultimii ani, iar numărul adolescenților care fumează în mod regulat este ridicat. Conform raportului, este îngrijorător faptul că 88% dintre pacienții mai tineri care au suferit un atac de cord (cu vârsta sub 45 de ani) sunt fumători. Consumul de alcool în România este, de asemenea, semnificativ, 50% dintre bărbați fiind implicați în consumul episodic de alcool puternic.

Cea mai recentă analiză Eurostat, cu date din 2019, arată că România este a doua țară din UE, după Bulgaria, la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, cu de două ori mai multe cazuri comparativ cu media Uniunii Europene.

Eleonora Gima, medic primar cardiolog în Constanța explică pentru G4Media că stilul de viață schimbat și nesănătos, alimentația excesiv de procesată și sedentarismul sunt printre principalele cauze a bolilor cardiovasculare la tineri. Pe de altă parte, Raluca Enache, medic primar cardiolog în București, arată cum fumatul, obezitatea și stresul, dar și oboseala sau energizantele în exces afectează sănătatea tinerilor. Nu în ultimul rând, psihoterapeutul Anda Bunduc explică modul în care pandemia COVID-19 a influențat masiv, în mod negativ, starea psihică a tinerilor și de ce alcoolul, fumatul și drogurile ne furnizează doar iluzia de ”bine”, dar în realitate efectul asupra organismului este exact pe dos:

Continuarea în G4 Media

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Incredibil, și totuși Marcel Ciolacu neagă că ar cunoaște-o pe… Neagu. Și nu doar el…

După articolul publicat de site-ul de investigații Snoop.ro, în...

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea. Două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea....