luni, 24 ianuarie 2022
AcasăNewsletterDe ce ne mint autoritățile cu infecția COVID de la Iași

De ce ne mint autoritățile cu infecția COVID de la Iași

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi calculele reale privind pandemia la Iaşi, precum şi motivul pentru care autorităţile locale prezintă un număr mult mai mic de îmbolnăviri la 1.000 de locuitori.

Aceste calcule arată că municipiul Iaşi este deja cu mult peste incidenţa de 4 la mie, în timp ce autorităţile anunţă că abia am depăşit limita de 3 la mie. Prezentăm aceste calcule în contextul în care, ieri, Primăria Iaşi a anunţat ce măsuri va lua în perspectiva atingerii oficiale a pragului de 4 la mie, prag neatins încă, potrivit calculelor municipalităţii, precum şi al celui de 5 la mie.

Raportarea de alaltăieri a dus la creşterea ratei de incidenţă la 3,27 cazuri la 1.000 de locuitori în municipiul Iaşi şi 2,04 în judeţ. Ieri, în municipiu a fost 3,35, iar în judeţ, 2,19. Rata incidenţei unui fenomen de acest fel se calculează la orice răspândire a unei boli contagioase.

Acest indicator epidemiologic reprezintă raportul dintre suma cazurilor de îmbolnăvire într-un interval de timp dat – 14 zile, în cazul pandemiei prin care trecem – şi numărul membrilor comunităţii unde s-au înregistrat aceste cazuri.

Autorităţile ieşene dau la o parte cazurile din focare, ceea ce este de înţeles, pentru că acolo transmiterea este clar cum s-a făcut, iar ce rămâne se împarte la numărul locuitorilor oraşului, respectiv judeţului. Însă toate documentele oficiale luate în considerare de administraţia ieşeană, fie ea locală sau judeţeană, preferă să se raporteze la populaţia după domiciliu, nu după cea rezidentă reală.

Doar că, în cei nouă ani scurşi de la ultimul recensământ, care a confirmat de altfel o scădere continuă a numărului de locuitori după 1989, populaţia Iaşului a crescut. Creştere doar scriptică – zecile de mii de basarabeni care au buletine deşi nici nu au trecut pe aici.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE