De ce ne pierdem dinții. O analiză asupra problemelor dentare

Data:

spot_img

De ce ne pierdem dinții, această o parte importantă a vieții noastre. Ei nu numai că ne ajută să mestecăm alimentele și să zâmbim, dar au și un impact semnificativ asupra sănătății noastre generale.

Ai încercat să îți imaginezi, chiar și pentru câteva secunde, ce s-ar întâmpla dacă nu ai mai avea dinți? Pierderea dinților poate avea consecințe semnificative asupra vieții de zi cu zi, dar de ce se întâmplă acest lucru? Vei găsi în acest articol prezentarea factoriilor cei mai cunsocuți care duc la pierderea dinților și cum poți preveni această problemă.

Anatomia Dintelui

Dinții sunt formați din mai multe părți: smalțul, dentina și pulpa. Smalțul este stratul exterior dur al dintelui, iar dentina se află sub smalț, fiind o substanță mai moale. Pulpa conține nervii și vasele de sânge ale dintelui. Când dinții sunt afectați, ce vedem prima dată este la nivelul smalțului.

Cu cât problema este mai profundă, urmează să se instaleze la următoarele straturi. În acele stadii este în general mai dificil să salvezi dintele, smalțul care s-a distrus. Durerile apar când deja pulpa este afectată. Mai jos sunt prezentate principalele motive care deteriorează dinții până la pierderea lor.

De ce ne pierdem dinții

Caria Dentară

Cu siguranță te-ai confruntat până acum cu cea mai obișnuită cauză a pierderii dinților: caria dentară. Pentru a înțelege cum se produce, trebuie să știi că bacteriile de la nivelul cavității orale produc acizi care erodează smalțul.

Acesta devine fragil și se pot forma găuri în dinți. Bacteriile provin din alimentele pe care le consumăm, care creează acel mediu acid proprice dezvoltării lor. Neglijarea igienei dentare poate duce la dezvoltarea cariilor dentare.

Boala Parodontală

Boala parodontală, cunoscută și sub numele de boala gingiilor sau parodontoza, poate duce la pierderea dinților. Această afecțiune este de natură bacteriană și afectează țesuturile de suport ale dinților.

Poate provoca inflamații și recesiune gingivală, iar simptomele de manifestare sunt foarte neplăcute.

Tocmai de aceea este considerată și una dintre cele mai serioase afecțiuni atunci când vorbim de sănătatea orală. Deși prezintă mai multe stadii care avansează progresiv, în final această afecțiune va duce la pierderea dinților dacă nu se intervine rapid în stadiile incipiente.

Accidentele

Un accident sau o traumă la nivelul gurii poate provoca pierderea dinților. Lovituri puternice sau căderi pot duce la fracturarea sau pierderea dinților.

În acest caz prevenția nu poate fi mereu controlată, însă dacă practici anumite sporturi sau preconizezi că activitatea pe care o faci îți poate pune în pericol dantura este indicat să iei măsuri de siguranță și protecție.

Factori Genetici

Deși nu se pune foarte mare accent pe această latură, predispoziția genetică poate juca un rol în sănătatea dentară. Unii oameni au o genetică care îi face mai susceptibili la problemele dentare, cum ar fi parodontoza sau cariile dentare.

De exemplu, anumite modificări care se produc la nivelul genelor sunt asociate semnificativ cu un risc mai mare de carie la dinții permanenți.

În cazul bolii parodontale, dacă știi că în istoria familiei tale alți membri au suferit de această afecțiune, este foarte important să consulți un medic. Acesta te va testa și vei afla în ce stadiu te afli.

Soluții Stomatologice Moderne

Un lucru care te poate liniști cu privire la pierderea dinților indiferent de motivele ce pot declanșa această problemă este tehnologia avansată în domeniul stomatologiei.

Așadar, astăzi există multe metode moderne de tratare a cariilor, a parodontozei și chiar a dinților pierduți.

Persoanele care se confruntă cu pierderea mai multor dinți au acum posibilitatea de a alege un tratament revoluționar cunoscut cu mai multe denumiri: implant dentar rapid în 24 h, dinți ficși sau all on 4/all on 6.

Această metodă presupune montarea într-o singură zi a 4 sau 6 dinți prin metoda implantului. La final se montează lucrarea protetică provizorie și pacientul poate reveni din nou la activitățile normale.

Este important, însă, să învățăm să prevenim cât putem aceste afecțiuni dentare. Mai ales când știm că factorul genetic este prezent trebuie să luăm măsuri suplimentare de precauție și îngrijire.

Prevenirea Pierderii Dinților

Stilul de Viață

Obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool, pot avea un impact negativ asupra sănătății dentare. În timp ce fumăm se depun pe dinți microparticule de cenușă care împreună cu bacteriile din cavitatea orală formează tartrul.

De asemenea, fumatul reduce cantitatea de salivă care are rolul de a proteja și curăța dinții și acest lucru duce la decolorarea lor.

Alcoolul, la fel de nociv, afectează dinții din cauza substanțelor pe care le conține, inclusiv și zaharuri, ce contribuie la formarea plăcii bacteriene.

 De asemenea, o dietă bogată în zaharuri poate contribui la dezvoltarea cariilor. Pentru a combate aceste probleme, este important să avem grijă de alimentația noastră și să consumăm multe fructe și legume, precum și alimente care creează un mediu alcalin în interiorul cavității bucale, cum ar fi lactatele.

Igiena Dentară Corespunzătoare

Un factor decisiv în protejarea sănătății danturii tale este igiena orală pe care o realizezi acasă. Curățarea regulată a dinților, folosirea aței dentare și clătirea cu apă de gură pot ajuta la prevenirea cariilor și a bolii parodontale.

Ceea ce contează este eliminarea bacteriilor din cavitatea orală. Pentru a reuși acest lucru cu adevărat nu trebuei să te limitezi doar la periaj. Mai ales când dinții nu sunt aliniați și este greu să cureți acele locuri.

Ața dentară reprezintă un plus în această direcție pentru ca te vei putea ajuta de ea să îndepărtezi alimentele rămase în urma periajului.

Vizite Regulate la Dentist

Un alt factor care te va ajuta să îți păstrezi sănătatea orală sunt vizitele regulate la dentist. Curățarea și consultul periodic pot ajuta la detectarea problemelor dentare în stadii incipiente și astfel poți preveni complicațiile și chiar pierderea dinților. 

În concluzie, pierderea dinților poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții tale. Cu toate acestea, măsurile pe care le poți lua pentru a preveni această problemă sunt ușor de realizat atunci când îți vei forma o rutină.

Prin menținerea unei igiene dentare corespunzatoare, vizite la dentist regulate și adoptarea unui stil de viață sănătos, vei păstra zambetul frumos și sănătatea dentară pe termen lung.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministrul propus de PSD la Justiție, venituri de 3 milioane de lei în 4 ani

Propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru funcția de ministru al Justiției,...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...