De ce ne pleacă românii din țară? Nu doar de foame | Opinie Deutsche Welle

Data:

spot_img

Românii din străinătate sunt momiți de candidata pentru Cotroceni Elena Lasconi cu o ofertă fantezistă prin care speră că mulți dintre ei se vor întoarce în țară, scrie George Arun în Deutsche Welle.

Nu cu mult timp în urmă, o afirmație nefericită a Elenei Lasconi despre românii care pleacă din țară a inflamat scena politică, presa și rețelele de socializare. Pe bună dreptate, mai ales că vorbim de o fostă jurnalistă cu o carieră de peste douăzeci de ani în mass-media. Primărița municipiului Câmpulung, președinte al USR și candidat la alegerile prezidențiale a spus la Antena3: „Sunt de bună credință, sunt muncitoare, mă înconjur de oameni buni, sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte“. Nu e prima oară când Lasconi se lasă mânată de demonul sincerității poluate de comandamentele baletului public, de autosuficiența majordomului ajuns împărat.

Citește și: Scandalul „Nordis” de la Ploiești s-a lăsat cu arestări. La București, faptele sunt cercetate „in rem”, adică dosar ținut la sertar

Reacția cea mai pertinentă și de bun simț a venit din partea Ramonei Strugariu, copreședinte REPER, care i-a explicat Elenei Lasconi, pe înțelesul unui copil de grădiniță, că milioanele de români „au plecat pentru că țara asta nu le-a putut oferi șansa de a crește profesional și oportunitatea de a trăi demn acasă. Au plecat să împânzească șantierele, câmpurile, dar și institutele de cercetare sau universitățile lumii cu la fel de multă deziluzie, teamă, regret, frustrare și furie“.

Ultimele sondaje și studii sociologice arată că aproape jumătate dintre tinerii între 14 și 35 de ani ar pleca din țară, fie temporar, fie la studii, fie definitiv. Potrivit Institutului Național de Statistică, în ultimii 10 ani părăsesc anual România în medie peste 115.000 de tineri. Nu doar salariile insuficiente îi îndeamnă spre țările occidentale, ci și educația și cultura care de 35 de ani au rămas a cincea roată la căruță, corupția endemică, nepotismul, clientelismul, birocrația, umilințele la locul de muncă, lipsa solidarității și a spiritului comunitar, hegemonia năravurilor comuniste într-o bună parte a societății.

Citește articolul integral în Deutsche Welle

Citește și: Cristi Danileț despre decizia CCR în cazul Șoșoacă: Hotărârea CCR este neconstituțională, la baza ei stând un arbitrariu profund și vizibil

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

VIDEO Blindatele rusești, distruse de tancurile ucrainene Leopard – de fabricație germană – lângă orașul Kurahovo |Aktual24

Din cauza proliferării dronelor care urmăresc echipamentele grele, tancurile...

Primăria Deva propune amnistie fiscală pentru cei care îşi achită datoriile la zi

Persoanele fizice şi juridice care înregistrează datorii la bugetul...

Accident pe Autostrada A3, în Prahova. 12 mașini implicate, 26 de persoane evaluate medical

UPDATE ORA 09.36 Traficul rutier a fost reluat pe...

Președintele-tătuc și incultura politică | Deutsche Welle

Ce poate și ce nu poate să facă președintele...