De ce noua lege off-shore e mai rea decât cea a lui Dragnea. Exploatarea gazelor din Marea Neagră, blocată

Data:

spot_img

Senatului a adoptat miercuri noul proiect pentru modificarea Legii offshore, adoptată în 2018 de Parlamentul controlat de Liviu Dragnea și care a blocat exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

Modificările din 2022 sunt menite să elimine prevederile care au alungat companiile ce intenționau să scoată gazul din subsolul mării, prin modificarea regimului de redevenţe şi a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare.

Citește și: Fost ministru al Energiei, despre legea offshore: Poate relansa investițiile. România a pierdut timp din prostie

Statul îți ia din start 60% din venituri

Economistul Cristian Păun afirmă, însă, că noua variantă a Legii offshore, întârziată 3 ani, nu reușește să elimine „aberațiile lui Dragnea despre câini și măcelării”.

„Ce aduce ea nou? Mai nimic. Dimpotrivă, dacă aș fi operator în sectorul gazelor aș fugi de țara asta și mai abitir cu «noua» lege. «Noua» lege e la fel de proastă ca cea a lui Dragnea. De ce?

Să plecăm de la vânzări de gaze în valoare de 1.000 euro, pentru a fi mai simplu de explicat.

1. Păi statul îți ia din start 60% din venituri. Adică, vinzi gaz pe piața internă sau externă, instantaneu duci către stat 60% din valoare. Nu e clar dacă la acești 60% se adaugă și TVA sau TVA se adaugă după.

Tot neclar este nici dacă japca statului din venituri (nu din profit ca la orice afacere, adică după ce deduci cheltuieli de exploatare și, mai ales, cheltuieli financiare) este deductibilă fiscal apoi pentru calculul impozitului pe profit. 

Adică, costă mult sau puțin ceea ce extragi și vinzi tu acolo, 600 euro din 1000 euro merg către stat. Adică, spre mașina politică de tocat bani pe nimicuri și populisme. Deductibil sau nu, cu TVA sau nu, încă nu e clar, cel puțin nu pentru mine.

Exploatările la mare adâncime au nevoie de echipamente speciale

2. Pentru că statul îți ia deja 60% din venituri, companiile de extracție vor trebui să înghesuie cheltuielile de exploatare, cheltuielile de finanțare, cheltuielile de investiții și profitul lor în partea rămasă, de 40%.

Adică, în cei 400 de euro. Foarte greu de făcut acest lucru, exploatările la mare adâncime având nevoie de echipamente speciale (apa e foarte acidă) și de finanțare pentru a le avea (dobânzile fiind în creștere în această perioadă peste tot în lume).

Citește și: Ce face UE pentru a reducere dependența de gazul rusesc

Chiar și așa, să presupunem că vor reuși, eu zic că e imposibil din calculele mele. Mai ales că statul nu dă voie ca toate cheltuielile de investiții (foarte mari) să fie deductibile, ci doar un procent mărit de ochii lumii, de la 30% la 40%.

3. După ce vor încerca să obțină și profit, ca în orice activitate economică, statul va încasa impozit pe acest profit de 10%. Să presupunem că obțin un 10% profit din cifra de afaceri de 1000 euro, un randament mic la ce inflație avem la toate monedele lumii.

Statul va lua 16% din acest 10%, adică circa 16 euro. Apare însă problema supraprofitului și a taxării lui, legată de prețul gazelor. Dacă acele venituri, din care statul a ras deja 60%, sunt obținute cu prețuri mai mari de o valoare (au avut grijă ca această valoare să fie suficient de mică și în lei, este deja demult depășită și, peste 4-5 ani va fi și mai depășită), apare și o suprataxare a profiturilor.

Cheia problemei rămâne deductibilitatea hălcii din venituri pe care o ia statul din prima clipă a vânzărilor. Căci, dacă nu este deductibilă fiscal și profitul se calculează la toate veniturile și se supraimpozitează, apare o problemă foarte mare”, a scrie Cristian Păun.

Citește și: Uniunea Europeană pregătește un mecanism comun de achiziție a gazelor naturale pentru iarna viitoare

Tot fără gaze în Marea Neagră

Profesorul de la Academia de Studii Economice afirmcă că peste toate se mai adaugă și redevența pentru concesiunea platoului Mării Negre, de 13%, care e înainte de impozitarea și supraimpozitarea profitului.

„În concluzie, «noua» lege offshore e un mare fâs. Cu un stat care îți ia 60% din venituri, ia TVA din aceste venituri, ia impozit pe profit de 10%, ia impozit progresiv pe «supraprofit» proporțional cu prețurile care generează veniturile, impozite pe muncă, impozite pe active etc. nu are cum să ducă la ceva bun”, a menționat Cristian Păun.

Nu vom avea gaz din Marea Neagră cu asemenea politicieni, capabili de astfel de aberații legislative este concluzia profesorului.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...