De ce nu doboară România dronele rusești din Deltă?

Data:

spot_img

De ce nu doboară România dronele rusești din Deltă? Liderii țării nu sunt îngrijorați că dronele rusești se plimbă pe deasupra Deltei Dunării și se poartă de parcă ar fi un exercițiu comun în care fiecare parte își asumă participarea.

Ministerul Apărării Naționale asigură populația că nu a existat niciun pericol în perioada în care drona rusească a traversat spațiul aerian autohton. Dar dacă ar fi existat un pericol ce-ar fi făcut? În cât timp ar fi reacționat? Ce s-ar fi întâmplat dacă drona ar fi căzut pe casele unui sat din Deltă?

Această încremenire a României dă apă la moara Rusiei, care își extinde fără teamă terenul de joacă în statele NATO.

„Rușii nu vin doar cu drone, ci și cu tot arsenalul propagandistic”

Tactica Moscovei e să-i sperie pe oameni, să-i facă să simpatizeze cu dușmanul, să-i convingă că susținerea Ucrainei nu e cea mai bună soluție. Rușii nu vin doar cu drone, ci și cu tot arsenalul propagandistic.

În Legea privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor Ministerul Apărării Naţionale se precizează la Art. 15 că militarii români pot face uz de armamentul din dotare inclusiv „împotriva dronelor și a echipamentelor radioelectrice utilizate pentru comiterea unui act ostil”.

Citește și: Cum ar putea incursiunea din Kursk să schimbe cursul negocierilor de pace între Rusia și Ucraina

La Art. 16, Aliniatul 1, apare clarificarea că folosirea armelor se poate face „numai după ce s-a făcut somația legală”, dar la Aliniatul 4 se permite folosirea armamentului și fără somație, „dacă lipsește timpul necesar pentru executarea acesteia”. Mai detaliat, la Aliniatul 6 se subliniază că „în cazul folosirii armelor sau a dispozitivelor militare împotriva dronelor, focul se execută până la oprirea sau imobilizarea acestora”.

Deci, legea permite distrugerea dronelor inamice dacă sunt „utilizate pentru comiterea unui act ostil”. Faptul că MApN a decis să lase drona rusească să-și facă turul deasupra țării are o singură explicație: pentru liderii Armatei, această dronă a fost trimisă din amiciție, nu cu scopul să-i intimideze și să-i sperie pe cei care o văd, ci din greșeală.

Continuarea în Deutsche Welle

Citește și: Ciolacu vrea să numescă direct șefii AMEPIP

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Călăii sistemului de protecția copilului protejați de sistem

De-a lungul anilor, am investit timp și resurse în...

Tactica rusă de dezinformare: „Postați zilnic!” | Revista22

Tactica rusă de dezinformare: „Postați zilnic”. Luna septembrie a...

Tradiționalismul în dezbatere? | Revista22

Tradiționalismul în dezbatere? Mentalitatea tradiționalistă nu vede abuzuri severe,...

Coroana regăsită

Spania reprezintă un caz unic în Europa prin aceea...