De ce nu este o legătură între „coronițele” de la școală și David Popovici

Data:

spot_img

Mie mi se pare total nepotrivită legarea discuției despre „coronițe și diplome” de succesele sportive ale lui David Popovici. Cei care le leagă nu au înțeles funcția discuției despre coronițe și diplome.

Așa cum o văd eu, dezbaterea despre coronițe și diplome nu este despre nerecunoașterea excelenței sau a succesului academic și profesional. Ar fi și absurd să fie așa, având în vedere că succesul academic este un deziderat asumat al oricărui sistem educațional. Problema cheie este modul în care excelența este abordată și instrumentalizată în sistemul educațional românesc. De aici apare critica legată de „coronițe și diplome”.

Logica implicită a învățământului general obligatoriu urmărește ridicarea vârfurilor, a acelor 2% din populația școlară care există în orice societate. Este o logică regresivă, nu progresivă.

Îmi amintesc cum în liceu sau în gimnaziu, profesorii ofereau o atenție substanțială „olimpicilor”, restul clasei primind eticheta de proști.

Or eu cred că educația de masă ar trebui să urmărească ridicarea bazei, nu a vârfurilor. Vârfurile au deseori abilitățile de a-și atinge singuri potențialul, uneori fiind chiar împovărați de așteptările la „excelență” pe care le impune sistemul. Logica concentrată pe ridicarea vârfurilor se vede inclusiv în modul de finanțare a școlilor.

Citește și: „Supersonica” Kovesi. Bilanț spectaculos după primul an ca procuror șef european

Acum câțiva ani am făcut o analiză geografică a finanțării liceelor din câteva reședințe de județ, iar ce a reieșit a fost că cu cât ești mai aproape de centrul orașului, cu atât liceul primește mai mulți bani.

Diferența dintre finanțarea reală per capita a unui elev din centrul orașului, unde locuiesc elitele politice și economice, era uneori de cinci ori mai mare decât cea a unui elev de la periferia orașului, unde locuiesc oamenii de rând, sărăntocii.

Modelul de finanțare reală a educației este regresiv, nu progresiv, dacă iei în calcul veniturile reale ale liceelor.

Sistemul educațional se folosește de olimpici, campioni și de cazurile excepționale care există în sistem atât pentru a *legitima* logica regresivă a sistemului, cât și pentru a ascunde eșecul sistematic de a educa generații întregi de elevi. Jumătate din fiecare generație de elevi nici măcar nu ajung să dea bacu’.

Avem însă premianți cu coronițe, olimpici și campioni. De aici și apelul renunțării la coronițe și diplome, pentru că sunt doar niște instrumente pe care sistemul le folosește pentru a-și legitima logica de operare extrem de toxică și de a arunca vina pe umerii altora pentru eșecul sistematic de a educa marea parte a populației școlare.

A se citi postarea lui Daniel Funeriu.

Vrem un sistem de educație generală care să ridice vârfurile sau care să salte baza? Criticăm coronițele pentru că le vedem ca expresie și instrument de legitimare a unei logici care urmărește să ridice vârfurile, cu costul eșecului celor care poate ar avea nevoie de mai mult sprijin.

_____________________________

Comentariu publicat inițial de Marius Ghincea pe Facebook.

_________________

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Marius Ghincea
Marius Ghincea
Marius Ghincea este cercetător doctoral la European University Institute din Florența. Este politolog interesat de relațiile internaționale și politica externă. Agenda sa de cercetare se află la intersecția dintre științe politice, sociologie și studii culturale. Este și profesor asistent senior la Școala de Studii Internaționale Avansate „John's Hopkins” (SAIS), din Bologna, și doctorand invitat la Clusterul de excelență SCRIPTS de la Freie Universität Berlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Trump sau Harris? Cine e mai bun pentru România?

Probabil că România va rămâne fără emoții sub scutul...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Fiecare lume are eroii ei

„Fiecare lume are eroii ei. Activismul civic înseamnă adesea...

Chișinăul învinge Moscova

Slavă Domnului, Maia Sandu a câștigat prezidențialele Moldovei învingându-i...