De ce nu este Viktor Orbán un lider bun

Data:

spot_img

De ce nu este Viktor Orbán un lider bun. Pentru că Ungaria pierde bani europeni (30 de miliarde de euro sunt blocate în acest moment), pierde investitori, din cauza deciziilor economice greșit, și este izolat de către liderii europeni, care-l consideră un pion al Kremlinului în UE.

Ungaria are blocate 30 de miliarde de euro din fonduri europene

Victor Orbán încalcă statul de drept, afectează libertatea presei în Ungaria, afectează echilibrul puterilor în stat, afectează justiția independentă, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-un interviu pentru PRESShub.

YouTube video

„Viktor Orbán nu este un erou. A pierdut foarte mult prin încărcările de legislație și prin lupta sa permanentă cu partenerii internaționali și europeni.

A pierdut foarte mult în ultimii ani, în timp ce în România vin fonduri europene atât din bugetul tradițional al Uniunii Europene, cât și prin mecanismul european de redresare și reziliență, din care am absorbit deja peste 9 miliarde de euro.

În timp ce la noi vin bani, Ungaria are blocate aceste fonduri, 30 de miliarde de euro. Deci oamenii în Ungaria pierd din cauza atacului său la statul de drept, din cauza luptei permanente cu instituțiile Uniunii Europene. Victor Orbán nu este un model”, consideră Siegfried Mureșan.

De ce nu este Viktor Orbán un lider bun: 10 miliarde deblocate, dar nu înseamnă că vor fi și luate

Europarlamentarul PPE este de părere că Viktor Orbán nu este un politician care să fie luat de model de ceilalți lideri din UE.

„Concluzia este «așa nu». Ar trebui toți să ne uităm la el și să tragem concluzia aceasta”, a menționat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul menționează că, deși Comisia Europeană, în luna decembrie, a discutat despre posibilitatea de a debloca 10 miliarde de euro, Viktor Orbán nu a câștigat în realitate nimic.

„S-a discutat despre posibilitatea de a-i debloca o parte din multele fonduri europene care sunt blocate. Această deblocare ar însemna că Ungaria ar putea depune spre decontare facturi la Bruxelles care ar fi decontate în anumite condiții și pe o perioadă destul de lungă de timp.

Evaluarea instituțiilor Uniunii Europe Europene este că în primele luni ale acestui an va depune la Bruxelles și va avea decontate facturi în valoare de 500 de milioane de euro. Adică doar 5% din cele 10 miliarde.

Deci Victor Orbán nu a primit 10 miliarde, a primit permisiunea de a trimite facturi pentru a fi decontate pe acele fonduri care în total însumează 10 miliarde.

Dar el nu a primit niciun ban până în momentul de față și estimez că va primi câteva sute de milioane de euro anul acesta, nicidecum 10 miliarde. Iar 20 de miliarde rămân complet blocate”, a menționat Siegfried Mureșan în interviul acordat PRESShub.

Victor Orbán este astăzi mai izolat, mai slab și mai puțin influent decât a fost oricând

Așadar, Viktor Orbán a adus pagube Ungariei. Și continuă să piardă prin atitudinea sa. Și nici nu este un lider respectat în Europa.

„Victor Orbán este astăzi mai izolat, mai slab și mai puțin influent decât a fost oricând în Uniunea Europeană.

Toți prim-miniștrii proeuropeni, indiferent dacă sunt de centru-dreapta sau de centru-stânga, dacă sunt populari sau liberali sau chiar social-democrat, realmente, s-au săturat de Victor Orbán.

Este un prim-ministru care nu poate obține nimic pentru țara sa la nivel european. Este un prim-ministru care atunci când vorbește, toată Uniunea Europeană mereu suspectează că vorbește Vladimir Putin prin el. Are zero credibilitate la nivel european”, a arătat Siegfried Mureșan.

Citește și: Siegfried Mureșan: Tranziția verde trebuie făcută împreună cu fermierii și industria, nu împotriva lor

Ungaria este dependentă de economia UE

Totuși, Viktor Orbán a acceptat în cele din urmă ca Uniunea Europeană să acorde un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deși până acum se opusese, făcând jocul Moscovei. Cedarea prim-ministrului Ungariei a venit în contrar față de tot ce susținuse acesta până atunci.

„De ce a cedat acum? Ungaria este una dintre țările europene care este cea mai puternic dependentă de Uniunea Europeană și eu spun acest lucru de 2 ani de zile.

Ungaria are de departe cea mai mare parte a comerțului său cu celelalte state membre ale Uniunii Europene și este și o zonă importantă de tranzit.

O mare parte din comerțul nostru, al României, trece prin Ungaria spre Uniunea Europeană sau vine din celelalte state membre al Uniunii Europene prin Ungaria spre România.

Mare parte din investitorii străini din Ungaria sunt din celelalte stat membre ale Uniunii Europene, din sectorul financiar-bancari, producătorii de automobile de subansamble, foarte multe sectoare ale economiei sunt extrem de puternic dependente de Uniunea Europeană.

Izolarea Ungariei de Uniunea Europeană, din punct de vedere economic, face rău întreprinderilor ungare și face rău și oamenilor.

De aceea el nu se poate rupe economic în moment de tot. În momentul în care investitorii străini nu mai au încredere că Ungaria va mai primi fonduri europene pe termen lung, nu vor mai cumpăra titlurile de stat ale Ungariei decât la rate ale dobânzii foarte mari și Ungaria va avea dificultăți în a plăti pensiile și salariile.

L-am văzut și pe premierul Ciolacu încercând să se inspire din acest model dăunător.

Victor Orbán spune: plafonăm prețul la produse agroalimentare ca cetățeanul maghiare să plătească cât mai puțin pentru mâncare. Sună bine, și eu vreau ca oamenii să plătească cât mai puțin pentru mâncare.

Doar că efectul acestei plafonări a prețurilor în Ungaria a fost că producătorii din alte țări nu au mai venit spre Ungaria, că au spus că nu pot să vând produsul la prețul respecti. Ar trebui să-l vând la un preț mai mare”, a arătat Siegfried Mureșan.

De ce nu este Viktor Orbán un lider bun. Plafonarea a crescut prețurile

În aceste condiții, mulți producători din Polonia și din alte țări n-au mai venit în Ungaria. Și rezultatul a fost că în Ungaria a fost penurie de alimente, prea puțină hrană și consecința a fost o creștere alarmantă, rapidă a prețului.

„Ungaria a fost statul membru al Uniunii Europene care a avut în ultimul an, de departe, cea mai mare rată a inflației la produse agroalimentare, de unde Victor Orbán pretindea că apără pe cetățeanul maghiar, l-a afectat printr-o scumpire fără fără precedent. Deci este dependent din punct de vedere economic. Și acestea sunt motivele pentru care pentru care a cedat”, a explicat europarlamentarul PPE în interviul acordat PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...