De ce nu ne vor olandezii în Schengen. Un răspuns neoficial

Data:

spot_img

Olandezii se vor lăsa greu convinși să voteze pentru intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, chiar dacă sunt singuri deocamdată în această direcție și chiar dacă România îndeplinește criteriile tehnice.

Am discutat recent cu un înalt reprezentant al Olandei, care mi-a invocat, ca motive pentru opoziție, chestiunile pe care le știm și oficial: corupție, frontiere nesigure, stat de drept tot mai șubred.

I-am amintit că Ungaria și Polonia, de exemplu, au probleme majore de corupție și de stat de drept, dar sunt în Schengen, deci e nedrept ca România să rămână pe afară.

Reprezentantul Olandei mi-a răspuns ceva de genul: Da, ne-am luat țeapă cu Ungaria și Polonia, nu mai vrem să ne luăm și cu România și Bulgaria.

Citește și: 4 motive pentru care Comisia Europeană spune că putem intra în Schengen

Că atunci când ne-au primit în UE, și pe cele două țări în Schengen, au crezut că vom evolua, ca democrații, că ne vom moderniza, la nivel de stat, și nu și-au închipuit că e posibilă o decădere la nivel de politică înaltă cum asistăm în această perioadă în toată Europa centrală și de Est.

De aceea, a zis, UE nici nu a avut instrumente serioase pentru situații în care o țară o ia razna politic, că până la est-europeni nu avuseseră problema asta.

Citește și: Comisia Europeană cere fără întârziere aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen

Iar estimarea lui – doar o estimare, nu o certitudine – este că România și Bulgaria (care politic stă la fel de prost ca noi, cu o instabilitate guvernamentală uriașă) nu vor intra în Schengen anul acesta.

A, și omul mi-a mai zis că după ce liderii politici din Olanda au strigat atâta timp că România și Bulgaria nu sunt în regulă pentru Schengen, este foarte greu politic să dea înapoi, pentru că ar fi taxați de alegătorii lor, ar fi percepuți intern ca neserioși.

Deci, nimic nu e sigur încă, în ciuda diverselor rapoarte favorabile sau cereri chiar de la nivel european și chiar dacă, strict tehnic, ne încadrăm în criterii, cum zice și Comisia Europeană.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Trump sau Harris? Cine e mai bun pentru România?

Probabil că România va rămâne fără emoții sub scutul...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Fiecare lume are eroii ei

„Fiecare lume are eroii ei. Activismul civic înseamnă adesea...

Chișinăul învinge Moscova

Slavă Domnului, Maia Sandu a câștigat prezidențialele Moldovei învingându-i...