Olandezii se vor lăsa greu convinși să voteze pentru intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, chiar dacă sunt singuri deocamdată în această direcție și chiar dacă România îndeplinește criteriile tehnice.
Am discutat recent cu un înalt reprezentant al Olandei, care mi-a invocat, ca motive pentru opoziție, chestiunile pe care le știm și oficial: corupție, frontiere nesigure, stat de drept tot mai șubred.
I-am amintit că Ungaria și Polonia, de exemplu, au probleme majore de corupție și de stat de drept, dar sunt în Schengen, deci e nedrept ca România să rămână pe afară.
Reprezentantul Olandei mi-a răspuns ceva de genul: Da, ne-am luat țeapă cu Ungaria și Polonia, nu mai vrem să ne luăm și cu România și Bulgaria.
Citește și: 4 motive pentru care Comisia Europeană spune că putem intra în Schengen
Că atunci când ne-au primit în UE, și pe cele două țări în Schengen, au crezut că vom evolua, ca democrații, că ne vom moderniza, la nivel de stat, și nu și-au închipuit că e posibilă o decădere la nivel de politică înaltă cum asistăm în această perioadă în toată Europa centrală și de Est.
De aceea, a zis, UE nici nu a avut instrumente serioase pentru situații în care o țară o ia razna politic, că până la est-europeni nu avuseseră problema asta.
Iar estimarea lui – doar o estimare, nu o certitudine – este că România și Bulgaria (care politic stă la fel de prost ca noi, cu o instabilitate guvernamentală uriașă) nu vor intra în Schengen anul acesta.
A, și omul mi-a mai zis că după ce liderii politici din Olanda au strigat atâta timp că România și Bulgaria nu sunt în regulă pentru Schengen, este foarte greu politic să dea înapoi, pentru că ar fi taxați de alegătorii lor, ar fi percepuți intern ca neserioși.
Deci, nimic nu e sigur încă, în ciuda diverselor rapoarte favorabile sau cereri chiar de la nivel european și chiar dacă, strict tehnic, ne încadrăm în criterii, cum zice și Comisia Europeană.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!