De ce nu poate fi încă eliminat Putin. Soluția lui Kasparov: „Luați-le banii”

Data:

spot_img

Eliminarea bruscă a lui Putin de la putere ar putea declanșa un haos în Rusia, dacă nu este găsit un lider al opoziției care să asigure tranziția către alegeri libere și către o nouă formă de guvernare”, declara anul trecut Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari opozanți ai lui Putin.

Campionul de șah afirma că o soluție mult mai bună ar fi blocarea banilor și averilor din Occident ale liderului de la Moscova și a oligarhilor săi.

„Dacă Putin dispare și vom avea o țară nouă, iar această țară va avea alegeri, sunt convins că Rusia va avea de unde alege. Problema este ca Rusia să aibă alegeri.

Din momentul în care Putin dispare, începe o perioadă foarte importantă. Știm din istoria Rusiei, a României și a oricărei alte dictaturi care cade, dacă nu ai această poziție care să asigure această mișcare, alegerile nu vor avea loc. Sau vei avea un alt Putin.

Deci e foarte important să avem manageri de criză, care să ajute Rusia să se mute din punctul A în punctul B”, declara Garry Kasparov, într-un interviu acordat Newsweek România.

Liderilor occidentali le-au convenit banii rusești

Mafia politică de la Moscova răspunde doar când există o amenințare reală a intereselor sale financiare, crede șahistul. Opozantul lui Putin afirmă însă că Occidentul s-a comportat domol în relație cu liderul de la Moscova.

„Câți președinți ai SUA au vorbit despre faptul că Putin trebuie oprit? Nu, nu se întâmplă nimic. Și, atât timp cât un dictator simte că e imun, imunitatea înseamnă că interesele sale nu vor fi afectate.

Până acum, pentru tot ce a făcut Putin, uciderea lui Boris Nemțov, închiderea lui Alexei Navalnîi, anexarea Crimeei, războiul din Ucraina, doborârea avionului malaezian, susținerea lui Assad în folosirea de arme chimice împotriva propriului popor, bombardarea Aleppo, interferarea în alegerile din SUA, e o listă lungă de crime în Rusia și în afară, a plătit vreun preț?

Citește și: VIDEO Primii refugiați din Ucraina au început să intre în România. Primar Sighetu Marmației: Cei care intră întreabă de gară și de cum pot ajunge în Polonia și Cehia

Germania pretinde că sancționează, dar în același timp, din 2014, a dublat, sau chiar mai mult, cantitatea de gaz rusesc pe care a cumpărat-o. Putin știe că e doar o minciună. Deci nu e despre declarații, ci despre acțiune”, afirma în iunie anul trecut Garry Kasparov.

Disidentul rus explica faptul că dacă Rusiei i s-ar întrerupe accesul pe piața internațională financiară internațională, iar aceste amenințări ar fi reale, atunci Putin poate ar fi ascultat. 

Oligarhii nu îl vor trăda pe Putin

Putin nu e la putere de 3-6 ani, ci de peste 20 de ani. Și are deja un cazier internațional, iar liderii occidentali știau de mult cât rău face sau poate face.

„Dar nimeni nu îl va trăda pe Putin, pentru că acum Putin este suficient de puternic. Controlează mai mulți bani decât oricare alt individ din istoria umanității, iar modul cum reacționează lumea liberă nu oferă niciun semn că Putin ar fi în pericol. 

Citește și: LIVE TEXT A început războiul. Putin a dat ordin de invadare a Ucrainei. Explozii la Kiev

În momentul în care regimul se confruntă cu o amenințare reală, atunci poate că oamenii din Rusia să iasă în față. Dar nu înainte. 

Putin controlează o avere estimată la un trilion de dolari. Dacă aduni bugetul Rusiei, care e tot la el și poate lua decizii, toate fondurile acumulate în jurul bugetului rusesc, și multele averi ale oligarhilor, care sunt conectați la el și care mută banii cum le spune el. Acești bani sunt într-o cantitate enormă.

Dar controlul acestor bani depinde de deținerea puterii. Deci banii și puterea sunt foarte legate. Ca în orice dictatură”, a avertizat Garry Kasparov, în interviul pentru Newsweek România.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru construirea unei ordini mondiale multipolare”

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru...

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Ce îmbunătățiri urmează să fie aduse | Aktual24

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Tancurile americane Abrams în...

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din UE | The Epoch Times

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din...