De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”, deși de mai bine de 10 ani aceste documente există și sunt semnate la începutul fiecărui an școlar. Însă, în ultimele zile au circulat în mediul online diverse controverse în legătură cu acesta.
„Prin semnarea acestuia predați copiii”, „Vă pierdeți autoritatea tutelară” și „nu vă lăsați manipulați de directori” sunt o parte dintre nemulțumirile vehiculate de unii părinți pe internet. „Contractul este semnat atunci când elevul intră într-un ciclu de învățământ. Educația este un parteneriat între școală și familie”, explică purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean Iași, Antonina Bliorț.
Citește și: Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro
Prin contractul educațional, școala, părinții și elevii își asumă o serie de obligații. Acesta este semnat la începutul fiecărui ciclu de învățământ, fiind un fel de parteneriat între școală și familie. Contractul a fost introdus prin Legea Educației, în anul 2011, iar legea adoptată anul trecut l-a preluat.
Educația este un parteneriat între școală și familie
„Contractul este semnat atunci când elevul intră într-un ciclu de învățământ. Educația este un parteneriat între școală și familie. Dacă privim din această perspectivă, e corect să fie acest contract educațional. Nu am avut situații în care acest contract educațional să nu fie semnat, din ceea ce știu eu în acest moment”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, Antonina Bliorț.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a ISJ Iași, elementul de noutate este introducerea contractului educațional în Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar (ROFUIP). Până acum, contractul, deși exista, era gândit mai mult la nivelul unității de învățământ și era semnat de toți părinții care își aduceau copiii la școală.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com / andibreit )