Potrivit ultimelor cercetări sociologice, peste jumătate dintre români cred că țara se îndreaptă către o direcție greșită. Nicușor Dan punctează și spune că România nu are de fapt o direcție.
Programele electorale ale partidelor și candidaților la președinție sunt vânturate în fața românilor ca proiecte de țară care să le unească aspirațiile vitale pentru modernizarea României. Un guvern vine și pleacă, o majoritate parlamentară se schimbă din mers într-un ciclu electoral, dar un proiect de țară convenit de toate partidele politice împreună cu șeful statului este menit să coalizeze toate segmentele societății într-un inventar al cerințelor majore care să ne plaseze definitiv în circuitul lumii moderne europene.
74% dintre respondenți afirmă că se simt cetățeni ai Uniunii Europene
Potrivit ultimului Eurobarometru publicat la finele lunii noiembrie, 74% dintre respondenți afirmă că se simt cetățeni ai Uniunii Europene, iar majoritatea sunt optimiști în ceea ce privește viitorul blocului comunitar. Este cel mai ridicat nivel de încredere în UE din ultimii douăzeci de ani, care se datorează în parte și războiului pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei.
Ca și intrarea României în NATO, aderarea la Uniunea Europeană a fost un proces de durată. În 21 iunie 1995, liderii partidelor parlamentare, reprezentanți ai guvernului și ai societății civile au semnat Declarația de la Snagov care cuprindea o serie de angajamente „compatibile cu principiile, normele, mecanismele, instituțiile și politicile Uniunii Europene“. Inițiativa i-a aparținut lui Ion Iliescu, pe atunci președintele României.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!