De ce s-a schimbat gustul roșiilor

Data:

spot_img

De ce s-a schimbat gustul roșiilor În căutarea aromelor pierdute, ne-am întrebat când au apărut modificările în compoziție, prin care s-a pierdut savoarea.

Prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector în  cadrul Universității de Științele Vieții Iași, un reputat specialist horticol, cu precădere în domeniul „Tehnologii Horticole” a oferit răspunsuri privind acest subiect.

Citește și: DNA: Coldea și Dumbravă sunt interesați de consiliere în dosarele lui Alexander Adamescu și Emil Tufan

„Gustul tomatelor se poate schimba doar din nutriție, adică cum sunt hrănite plantele, vorbim de macro și micro elemente, și este determinat de anumiți compuși. Vorbim despre compușii primari și secundari de metabolism pe care îi pot conține fructele respective.

Bineînțeles, unii dintre ei au și rol antioxidant, cum sunt compușii din categoria carotenului, largopenului, și sunt în principal determinați genetic de respectivii care induc acești compuși într-o cantitate mai mare sau mai mică”, a declarat specialistul.

De ce s-a schimbat gustul roșiilor. „Se apelează la fel de fel de tertipuri”

Așadar, deși pentru fiecare cultivare gustul diferă, nu au apărut alte substanțe care să schimbe gustul tomatelor.

Citește și: Fără acces la apă potabilă pentru o mare parte a populației județului Botoșani

„În ultimul timp, într-adevăr, au apărut foarte multe fructe și legume determinate de rezistența lor. Este foarte greu să ajungi la un optim între perisabilitatea produsului respectiv și calitatea lui. Se reduce numărul de compuși.

Se apelează la fel de fel de tertipuri ca numărul de fructe să fie mai mare, dar scade calitatea. Pentru că acești compuși secundari de metabolism se generează în general în a doua parte a fructului de dezvoltare, și atunci faptul că sunt forțați conduce către o zonă de fructe care ajung într-o perioadă scurtă de timp, dar care nu au același gust.

Articolul integral, în Ziarul de Iasi


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fundația lui Mihai Neșu primește, în premieră, susținere financiară de la CJ Bihor | Bihoreanul

Consilierii județeni din Bihor au aprobat acordarea unei alocații...

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...

Primarul Slatinei vrea alianță cu AUR în Consiliu Local | Reporter24

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a reînnoit invitaţia către...