De ce șefii de stat vin direct la baza militară de la Mihail Kogălniceanu și nu trec pe la Palatul Cotroceni

Data:

Președintele Klaus Iohannis l-a primit vineri pe Majestatea Sa Philippe Regele Belgienilor la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Este a doua vizită pe care un lider european o face în această săptămână la Baza Aeriană Kogălniceanu, după cea a președintelui francez, Emmanuel Macron.

Ambele vizite au avut loc în contextul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, având în vedere înrăutățirea situației de securitate după invazia rusească în Ucraina.

Regatul Belgiei participă cu un contingent la Grupul de luptă NATO din România.

Și, totuși, de ce liderii de stat europeni preferă Baza Kogălniceanu în locul Cotroceniului? Este dorința lor sau regulile sunt stabilite de la Cotroceni?

„Suntem într-un moment în care aspectele militare și de securitate domină. În plus, atât Franța, cât și Belgia – ca să vorbim de două vizite recente – au militari în baza de la Mihail Kogălniceanu. În general, pentru liderii politici, vizitele externe nu sunt foarte populare în plan intern, pentru că publicul este interesat în primul rând de chestiuni interne, cu impact direct în viața de zi cu zi, așa că a te vedea cu proprii militari este și o strategie de a compensa eventuale critici și pierderi de susținere”, a explicat pentru Europa Liberă analistul Radu Magdin.

Pe de altă parte, din perspectivă securitară, Marea Neagră este un punct cheie în regiune, iar aceste vizite au și rolul de a arăta solidaritatea NATO și de a transmite un mesaj de descurajare către Rusia, spune analistul.

Cât privește perspectiva autohtonă, primirea liderilor europeni la baza militară de la Mihail Kogălniceanu este și un semn al deficitului de leadership, România fiind singura țară al cărei lider nu s-a adresat națiunii, cărei să-i explice ce se întâmplă în regiune.

„Din perspectiva noastră, noi, ca București nevând o agendă investițională și strategică proactivă la nivel de președinție, ci fiind mai mult axați pe ‘atenție și îngrijorare’, invităm de facto partenerii în vizită direct la baza militară”, a completat Radu Magdin.

Regele Belgienilor și președintele României au avut și o discuție privată pe tema cooperării în plan european, cu o atenție deosebită acordată crizei din Ucraina, transmite Administrația Prezidențială. (Europa Liberă)

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Seceta a redus producția de porumb la jumătate. Cea mai mică recoltă din ultimii ani, în România

În acest an, România va înregistra cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani. Seceta pedologică a redus recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, susține ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Cea mai inutilă investiţie publică din ţară. Împlineşte 10 ani şi nu a funcționat deloc

„Telescaunul ruşinii” de la Ciric va împlini, anul viitor, 10 ani de la punerea în funcţiune, fiind utilizat doar pentru o perioadă de aproape 3 ani. Una dintre cele mai inutile investiţii din ţară a costat bugetul european 1,5 milioane euro, iar încasările Primăriei de pe urma exploatării telescaunului sfidează ridicolul: 10.600 euro. 

VIDEO Incendiu puternic într-un bloc din Oradea. Locatari scoși de pompieri pe ferestre

Zece persoane au fost evacuate duminică de pompierii orădeni...

Pacienții care aleg un anumit medic de la stat vor plăti o taxă pentru serviciu | Proiect în dezbatere publică

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții...