De ce și cum minatul criptomonedelor aduce câștiguri de mii de lei pe lună

Data:

Dacă în ultimul an te-ai hotărât să îți cumperi o placă video în calitate de editor video sau grafician, dacă ai vrut să-ți cumperi un procesor nou pentru a lucra de acasă sau dacă ai avut nevoie de spațiu de stocare în forma unui hard disk (HDD) intern sau extern ai observat, cel mai probabil, că piața componentelor de calculator a explodat.

Dublarea prețurilor are în spate două motive, ambele de natură economică. Cel mai important dintre acestea se referă la criptomonede. Cu plăcile video, procesoarele și hard disk-urile se pot câștiga bani. Cel de-al doilea motiv se referă la criza cauzată de pandemia de COVID-19 în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare. 

Criza de semiconductori

O bună parte din creșterea prețurilor a fost cauzată de criza semiconductorilor. Pe scurt, pandemia a perturbat lanțurile de aprovizionare. Acest lucru a afectat 169 de domenii economice, arată o analiză a băncii de investiții Goldman Sachs. Dintre acestea, cele mai puternic afectate au fost industria auto, industria plăcilor video și a consolelor de jocuri. 

Pat Gelsinger, directorul executiv al companiei Intel avertiza încă din luna iulie 2021 cu privire la faptul că acestă criză a semiconductorilor nu și-a atins apogeul. Conform managerului Intel, criza a fost cauzată de creșterea cererii în acest domeniu, de criza pandemică și de problemele create pe lanțul de aprovizionare. Conform expertului, va mai trece o perioadă de doi până la trei ani până când totul va reveni la normal. 

Revista PCGamer a publicat o analiză în care descria faptul că, pentru achiziția unei plăci video în perioada aceasta, ai nevoie de „inteligență, agilitate și noroc”. Articolul atrage atenția asupra principalilor doi competitori de pe piața de plăci video, Nvidia și AMD. Aceștia, deși nu sunt producători, ci dezvoltatori de plăci, se văd puși “la colț” de criza semiconductorilor.

Care este conceptul de bază al minatului

În fond, minatul de criptomonede are un concept simplu în spate și, deși se numește “minat”, monedele nu vin din neant (sau, printr-o comparație cu minatul de cărbune). Acestea se emit de algoritmul pe baza căruia s-a format rețeaua. În plus față de monedele create de algoritm, minerului îi revin și comisioanele de tranzacționare. 

În prezent, există trei moduri majore de minare a criptomonedelor. Proof of Work (PoW), care înseamnă dovada muncii (calculatorului). Criptomonedele reprezentative sunt Bitcoin (BTC) și Ethereum (ETH). Proof of Space (PoSp), care înseamnă dovada spațiului de stocare, unde criptomoneda reprezentativă este Chia (XCH), și Proof of Coverage (PoC), unde moneda reprezentativă este Helium. În plus față de acestea, se mai pot obține venituri din criptomonede și din “staking”, o modalitate alternativă pentru PoW, și prin furnizarea de lichiditate. 

Proof of Work

Pentru ca rețeaua Ethereum să funcționeze este nevoie de putere de procesare. Practic, calculatoarele încearcă să ghicească un șir de caractere. Cu cât un calculator este mai puternic, cu atât reușește să încerce să ghicească de mai multe ori. În cazul Ethereum, componenta fizică cea mai des întâlnită este placa video. Totuși, pe piață au apărut calculatoare specializate, denumite ASIC.

Singura lor întrebuințare este să mineze Ethereum, Bitcoin sau alte criptomonede. Când vine vorba despre Bitcoin, doar minând cu ajutorul unui ASIC reușești să ai un randament destul de bun astfel încât acțiunea să rămână profitabilă.

Există șapte pași specifici pentru a mina Ethereum. Se achiziționează placa video, se conectează la o placă de bază cu procesor funcțional, se descarcă programul de minat, se introduce în program adresa în care monedele minate să se introducă și se pornește programul.

Momentan, cea mai bună placă pentru minat care se găsește destul de ușor în România este Nvidia RTX 3090. O placă nouă de acest tip costă, în medie, 16.000 de lei în funcție de producător. Totuși, piața second hand este mai potrivită pentru achiziția de plăci video pentru minat. Verificarea lor se face destul de ușor și există multe tutoriale pentru acest lucru. Pentru comparație, prețul unei plăci second-hand este între 12.500 de lei și 14.500 lei. 

Unitatea de măsură pentru performanță este MH/s. Un MH/S (megahash/secundă) înseamnă un milion de încercări de ghicire. Un RTX 3090 funcționează la aproximativ 120 de MH/s, adică încearcă de 120 de milioane de ori pe secundă să găsească soluția (hash) potrivit pentru algoritm.

Toate acestea la un consum de 220 de w/h. O singură placă de genul acesta produce, conform Whattomine.com, 8,23 dolari pe zi. Acest lucru înseamnă aproximativ 1.000 dolari pe lună. Din această sumă se scade costul pe electricitate, adică aproximativ 130 dolari pe lună și rezultă un profit de 950 dolari pe lună. 

Pentru a măsura încrederea oamenilor în această monedă trebuie să analizăm cu cât a crescut puterea de procesare în ultimii doi ani. Un TH/s înseamnă 1.000.000 de MH/s, adică un trilion de încercări pe secundă. În martie 2020, rețeaua dispunea de 186 de TH/s, în timp ce în noiembrie 2021 avea aproximativ 900 de TH/s. Ceea ce înseamnă o creștere cu aproape 500% în doar doi ani. În același timp, moneda a crescut cu aproape 20.000%.

Este important de menționat că rețeaua Ethereum face pasul spre Proof Of Stake, adică încearcă să se distanțeze de folosirea excesivă a curentului pentru a susține rețeaua. Acest lucru îi va face pe “mineri” să migreze spre alte criptomonede mai puțin profitabile precum Ravencoin (RVN) sau Ergo (ERG). Spre comparație, aceeași placă video produce doar aproximativ 550 de lei minand oricare dintre aceste două criptomonede. 

Proof of Space 

Proof of Space reprezintă dovada spațiului. În practică, șirurile de caractere se generează înainte de începerea minatului și se stochează digital pe un hard disk. Ulterior, pentru a mina criptomoneda, se folosește un concept care seamănă cu PoW. Dacă șirul de caractere stocat în calculatorul “minerului” se potrivește algoritmului, atunci acesta este recompensat cu monede.

Un exemplu reprezentativ pentru acest protocol este Filecoin, pentru care “minerul” are nevoie de componente de calculator specializate, iar altul este Chia, unde oricine are 110 GB de spațiu de stocare liber poate încerca să mineze criptomoneda. 

În cazul Chia, 10 TB de spațiu de stocare generează zilnic, 0,002 XCH, adică 0,2 dolari. Într-o lună, se produc 26 de lei. Momentan, prețul unui HDD extern de 10 TB este de aproximativ 1.200 de lei. Totuși, la fel ca pe în cazul plăcilor video, piața second hand este cea mai potrivită pentru această întrebuințare a componentelor. Aici, prețul pe 10 TB este între 600 și 800 de lei.

În cazul minării cu spațiu de stocare, prețul curentului este neglijabil întrucât o unitate de 10 TB consumă aproximativ 3 lei pe lună.

Pașii pentru minare sunt: se achiziționează unitatea de stocare, se descarcă programul pentru minare, se umple spațiul de stocare cu fișiere care conțin hash-uri și se începe ulterior minarea. 

Proof of Coverage 

Proof of Coverage este cel mai rar tip de minare. Există o singură monedă care se minează în acest fel și aceasta este Helium. Helium se minează cu un aparat specializat care seamănă cu un modem pentru wi-fi. Acesta oferă conectivitate la internet pe o rază mare, mult superioară unui modem obișnuit. Minerii sunt recompensați pentru că își țin aparatele în funcțiune, dar și atunci când cineva se conectează la rețeaua Helium.

Din punctul de vedere al investiției inițiale, un aparat Helium costă aproximativ 2.500 de lei. Acesta se achiziționează de la un furnizor oficial. Timpul estimat de livrare este între 15 și 20 de săptămâni. Pe piața second hand, un astfel de aparat costă în medie 6.000 de lei. Venitul estimat pentru un singur aparat Helium este de aproximativ 1.000 de lei pe lună.

Povești ale minerilor

Andrei, a ales să investească bani în minatul criptomonedelor pentru că i s-a părut „cea mai bună alegere investițională”. El spune că avea o sumă importantă de bani economisită pentru a-și cumpăra un apartament pe care plănuia să îl închirieze. Având o bună cunoștință a domeniului s-a hotărât să investească banii în plăci video. El spune că investiția s-a dovedit profitabilă întrucât în șase luni și-a recuperat banii, iar de atunci este pe profit. 

Întrebat ce criptomonede minează, Andrei a explicat că minează „ethereum, chia și helium”. Referitor la cheltuielile cu energia electrică, minerul a spus că plătește aproximativ 800 de lei pe lună, adică aproximativ 30% din ceea ce minează. Privind retrospectiv, Andrei spune că a fost cea mai bună decizia financiară pe care a luat-o la momentul respectiv.

Călin, un alt miner, spune că singura părere de rău pe care o are cu privire la minat este că nu a început mai devreme. Acesta a decis să mineze pentru prima dată Chia, iar pentru că i s-a părut că învață foarte multe lucruri ce țin de informatică, s-a hotărât să mineze și ethereum. 

Călin spune că experiența de setare a calculatorului a fost foarte interesantă. A citit zeci de articole și a vizionat foarte multe videoclipuri explicative pentru a eficientiza modul în care poate produce criptomonede și să aibă un câștig. Întrebat de costuri, Călin spune că plătește aproximativ 15% din venituri pentru energia electrică, adică 300 de lei. Motivul pentru care costul este redus se datorează faptului că a investit mai mult în PoS decât în PoW.


(Articol publicat în RFI, partener PressHUB în cadrul proiectului „Hub for Business Journalism”)


spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă să cedeze | DW

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă...

Rusia trimite în Iran 24 de avioane Su-35, dar și sisteme de rachete S-400 | Aktual24

Iranul ar urmă să primească săptămâna viitoare primul lot...

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate | Nouapresa.ro

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate sâmbătă, după...