De ce tind oamenii să creadă mai întâi informația falsă. Interviu cu Piotr Toczyski, profesor la Universitatea din Varşovia

Data:

spot_img

Piotr Toczyski, psiholog şi sociolog cu studii în ştiinţe educaţionale şi pedagogie, expert în sănătate mintală la Universitatea din Varşovia, a vorbit într-un amplu interviu, pentru Reporter 24, despre ce se întâmplă la nivelul cognitiv al fiecărei persoane, atunci când este pusă în faţa unei informaţii false.

Practic, explică specialistul, creierul nostru nu poate procesa în detaliu informaţiile primite, mai ales dacă este vorba despre ceva complex, primit sub presiune.

Aşa că, o informaţie facilă este mult mai uşor de „digerat”.

Mai ales în Europa de Este, subliniează expertul, oamenii sunt mai degrabă înclinaţi către informaţiile de propagandă şi dezinformare, având în vedere că aproape jumătate de secol au primit doar asta, în perioada dictaturilor comuniste.

„Dezinformarea şi informarea greşită se încadrează în marea categorie a gânditului mitic şi magic. Fiecare dintre noi, fiecare persoană, fiecare fiinţă umană, este cumva susceptibilă şi vulnerabilă acestui tip de gândire. Avem nevoie de ea. De exemplu, nu putem procesa în detaliu, fiecare informaţie pe care o receptăm. Dacă am dori să facem asta, am avea nevoie de 10 creiere, în loc de unul. Dar noi avem doar unul, aşa că trebuie să căutăm scurtături. Avem nevoie de acest tip de gândire, de stereotipuri, pentru a funcţiona”, spune expertul.

Citește interviul integral pe Reporter24.info

Citește și: VIDEO Iohannis a vizitat Irpin, una dintre suburbiile devastate ale Kievului: Nu există cuvinte pentru a descrie distrugerile cumplite pe care le-am văzut astăzi

spot_imgspot_img
Reporter 24
Reporter 24http://reporter24.info
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 36.000 de euro, site-ul Reporter24.info a devenit unul dintre cele mai importante din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, dar şi Mehedinţi, Teleorman şi Argeş.
1 COMENTARIU
  1. Fluxul informaitional este extrem de mare si el se pozitioneza sau exista pe mai toate temele de importanta ale zilei . Informatia vine si trece fie suprapunind falsul peste adevar fie aratind doar partialitatea . Un procedeu ,de decantare , ce iti asigura totala siguranta informationala nu exista .Poti citi doar textele oficiale , proiectele transpunse de Parlament in decizii legislative sau faptele real constatate ca si existente fara a-ti atasa nuantele sentimentale ale zicerilor de tot felul . Daca faci asta poti accepta ideea de adevar desprinsa din realitati existente si nu din ziceri controversate .Pentru un cititor avizat este destul de simplu de a separa apele .Frazele , propozitiile ,ce cuprind in textul lor cuvinte ce induc probabilitatea , posibilitatea, au o doza crescuta de falsitate .Textierul este obligat sa induca in text posibilul spre a se proteja juridic . In acelasi timp textele ce nu sunt prezentate in integralitatea lor nu merita citite decit atunci cind te afli in fata textului integral eliminind astfel posibilitatea de a fi manipulat .De multe ori titlurile aparute in textele prezentate in Media (sunt in mare masura singurele citite ) nu prezinta sau reprezinta si continutul textului . Este obligatoriu a va feri de a citi doar titlul fara a citi si continutul .Dupa cum se vede nu este prea greu sa faci diferenta .Nu in ultimul rind ar trebui sa eliminati ,din gindirea ,provizorie, a momentului , cititului unui text,partea de sentimentalism si de partizanat , de orisicare fel , ce va poate influenta decizia finala .Nu lasati amagirea binefacatoare a sufletului sa va insele si nu permiteti unor ginduri exterioare d- voastra sa va pacaleasca intelegerea . Daca doriti sa va emotionati cititi sau vizionati literatura de specialitate ce ofera emotiilor o structura diferita de cea a adevarului .Mergeti la Biserica sau vizionati filmele in domeniu si veti avea partea d-voastra de emotie aproape gratis .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...