De ce trebuie trimise arme în Ucraina? Zelenski explică, pe înțelesul tuturor naivilor

Data:

spot_img

Aflat în turneu european, la Sofia, Praga și Ankara, via Chișinău, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns din nou în centrul atenției presei internaționale.

În Bulgaria, liderul de la Kiev s-a întâlnit cu guvernul pro-NATO și pro-UE al prim-ministrului Nikolai Denkov, care a sprijinit exporturile de arme către Ucraina și care explorează, de asemenea, modalități de a vinde echipamente nucleare civile.

Dar întâlnirea cu președintele Rumen Radev, fost șef al forțelor aeriene, simpatizant al Rusiei, a decurs chiar mai rău decât se aștepta liderul de la Sofia. Și, mai mult decât atât, întreaga lume a putut vedea aceasta.

Felul în care președintele Zelenski  l-a pus la punct, fără menajamente, pe omologul său bulgar Rumen Radev, din cauza opoziției sale față de înarmarea Ucrainei este emblematic nu doar pentru ceea ce reprezintă azi liderul de la Kiev pentru întreaga lume liberă. Dar este o lecție și pentru naivii care cred că soluția păcii stă în oprirea sprijinului militar pentru Ucraina.

Joi, la Sofia, președinții Radev și Zelenski s-au aflat față în față, alături de delegațiile lor, într-un schimb de replici televizat.

După cum relatează Politico, președintele bulgar a fost vizibil surprins de indignarea lui Zelenski și, în cele din urmă, a cerut camerelor de televiziune să părăsească sala din palatul prezidențial unde avea loc întâlnirea.

Imaginile surprinse de camerele TV au arătat delegația ucraineană, îmbrăcată în kaki, care stătea, cu fețe împietrite,  făcând din când în când grimase și luând notițe, în fața echipei lui Radev, în timp ce președintele bulgar explica faptul că „nu există o soluție militară” și că „tot mai multe arme nu vor rezolva problema”.

Zelenszki a dat răspunsul.

„Doamne ferește să se întâmple o tragedie și să fiți în locul meu”, a spus el. „Și dacă oamenii cu valori comune nu vă ajută, ce veți face? Ați spune: Putin, te rog să pui mâna pe teritoriul bulgar?”

„Nu, tu, ca un președinte adevărat, sunt sigur că nu ai permite un compromis cu independența ta. Este dreptul dumneavoastră să nu sprijiniți ajutorul pentru Ucraina. Dar chiar aș vrea să mă înțelegeți corect”, a punctat Zelenski, în timp ce camerele arătau un președinte Radev timorat, cu nasul în notițele din fața sa.

Zelenski i-a replicat lui Radev pentru că a descris în mare parte invazia Moscovei ca fiind mai degrabă un „conflict” decât un război.

Liderul de la Kiev a subliniat că Kremlinul a lansat un „război de anihilare împotriva ucrainenilor, nu împotriva altor țări” și a atenționat că guvernul de la Sofia – în dezacord cu Radev – a avut dreptate să furnizeze arme.

„De asemenea, vreau să vă spun că oricâtă muniția ar avea armata voastră, tot nu va fi suficient pentru a lupta cu Federația Rusă. Nu aveți o armată rea, oamenii voștri sunt buni, dar nu va fi suficient pentru a lupta împotriva a 160 de milioane de oameni. De aceea este bine să dați [arme] pentru ca [noi] să ne putem apăra [singuri] și războiul să nu vină la voi”, a avertizat Zelenski.

„Ucraina și NATO ar trebui să aibă valori comune. Nu poate fi altfel”, a adăugat președintele ucrainean. „Nu poți să susții Rusia și să susții o poziție de echilibru, pentru că Rusia vrea să distrugă NATO, vrea să distrugă Europa și Uniunea Europeană; acestea sunt obiectivele lor. Mă înțelegeți?”

În cele din urmă, Radev a sugerat că are o propunere, dar a cerut camerelor de televiziune să plece înainte de a continua. Și aici, filmul se încheie. Dar ceea ce era de spus s-a spus.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...

Asalturi finale

Să vedem pe cine băgăm în turul doi. Ca...