De ce votează tinerii partidele de extremă dreapta

Data:

spot_img

De ce votează tinerii partidele de extremă dreapta a încercat să răspundă o analiză realizată de publicația Politico.

Succesul istoric al partidelor radicale de dreapta în alegerile europarlamentare din 9 iunie poate fi un șoc, căci a dezechilibrat două dintre cele mai importante guverne ale blocului comunitar.

Dar nu ar fi trebuit să fie o surpriză prea mare pentru oricine este atent la starea de spirit indignată a multor tineri de pe continent, care nu numai că au îmbrățișat opiniile anti-imigrație dure, dar par mai mândri ca niciodată să le transmită.

Citește și: Prietena Chinei și a lui Adrian Năstase nu mai lucrează la Directoratul Național de Securitate Cibernetică

De ce votează tinerii. Un video care spune tot

Un clip de 14 secunde filmat pe insula de vacanță germană Sylt și încărcat pe platforma de socializare X cu aproximativ două săptămâni înainte de vot prezintă un grup de tineri germani, îmbrăcați cu haine scumpe care cântî în cor cuvintele „Ausländer Raus!”. („Străinii afară!”).

Publicarea videoclipului a stârnit furie în Germania, un politician cerând ca participanții la petrecere să fie aduși în fața justiției pentru încălcarea legilor țării privind discursul instigator la ură, potrivit Politico.

Citește și: Premierul maghiar Viktor Orbán, judecat la Iași. De ce este acuzat și cine e petentul | Ziarul de Iaşi

La 9 iunie, când alegătorii europeni s-au îndreptat spre urne, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut cel mai bun rezultat din istorie, învingând Uniunea Social-Democrată a cancelarului Olaf Scholz și provocând un șoc politic în cea mai populată țară din Europa.

Un sentiment similar de lovitură de bici se răspândește în Franța, unde președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate, după ce a fost învins de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională.

Iar la Bruxelles, factorii de decizie politică se pregătesc pentru un Parlament European în care unul din patru legislatori aparține dreptei radicale.

Ponderea tinerilor care votează partide extremiste a crescut

În timp ce liderii UE încearcă să înțeleagă ce i-a lovit, rolul alegătorilor tineri, precum participanții la petrecerea de la Sylt, devine un factor important.

În Germania, ponderea tinerilor care au votat pentru AfD a crescut față de ultimele alegeri europarlamentare din 2019 (în creștere cu 11% în rândul alegătorilor cu vârste cuprinse între 24 și 30 de ani).

În Franța, partidul Adunarea Națională, al lui Marine Le Pen, a adunat aproximativ 30 la sută din voturile tinerilor la nivel național – o creștere de 10 puncte față de 2019, conform Politico.

Ceea ce ridică întrebarea: de ce votează tinerii din generația Z și tinerii mileniali din Europa – ai căror părinți și bunici au îmbrățișat politici de stânga, deschizând revoluția sexuală în anii 1960 – în antiteză cu idealurile celor mai în vârstă?

Și ce s-a întâmplat cu stigmatul sau rușinea care înconjurau cândva atitudinile rasiste și xenofobe evidente, precum cele prezentate în videoclipul din Sylt?

Răspunsul este un amalgam de factori, de la creșterea costului vieții din Europa, la izolarea pe care mulți tineri au suferit-o în pandemia de COVID-19, până la o reacție întârziată după criza migrației din 2015, când aproape două milioane de migranți au intrat în blocul comunitar.

Dar există și factori mai intangibili, legați de faptul că mulți tineri experimentează politica doar prin intermediul platformelor de socializare precum X și TikTok, unde conținutul de extremă dreapta care glorifică teoria „Marii Înlocuiri” și care leagă imigrația de violență circulă nestingherit.

De ce tinerii votanți au trecut la dreapta

Mathieu Gallard, director de cercetare la firma de sondaje Ipsos, spune că, totuși, partidele de stânga – de exemplu partidul de extremă-stânga Franța Nesupusă (La France Insoumise) – rămân forța politică dominantă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani din Franța.

Dar că sprijinul pentru Adunarea Națională a crescut vertiginos pentru aceeași categorie de vârstă în ultimii cinci ani, a recunoscut sociologul.

„Există o parte a tinerilor care sunt ostili imigrației și care votează pe aceste teme.”

Mathieu Gallard

Faptul că președintele Adunării Naționale este acum Jordan Bardella, un tânăr de 28 de ani cu un limbaj plăcut, care se simte ca acasă pe TikTok, ajută la explicarea creșterii sprijinului tinerilor.

Într-un videoclip postat pe platformă cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, Bardella face apel în primul rând la tinerii alegători, îndemnându-i să își mobilizeze „părinții”, „prietenii și apropiații”, pentru a participa „în număr mare” la un miting preelectoral.

Într-un alt videoclip postat înainte ca Bardella să urce pe scenă pentru un miting politic, el mărturisește că a decis să poarte blugi pentru că „nu s-a deranjat să își calce” costumul – un moment evident de „sunt exact ca tine”, care pare să rezoneze cu comentatorii.

Figurile partidelor extremiste

Tinerețea și perspicacitatea lui Bardella în domeniul social media nu sunt singurii factori ai succesului său, a declarat Gallard: „Tinerețea sa, prezența sa pe rețelele de socializare, lărgesc oarecum electoratul… dar nu este factorul principal.

Principalii factori sunt impopularitatea executivului [condus de Macron] și importanța imigrației în campanie”.

Într-adevăr, figurile de extremă-dreapta din Olanda, Germania, Italia și Austria nu sunt chiar niște pui de primăvară, dar apelează la votanții tineri cu o formulă similară de dogmatism anti-european, anti-imigranți și anti-elită, scrie Politico.

Pentru Yanis Ouadah, care s-a alăturat Partidului Adunarea Națională în 2021 și care este acum reprezentant local al partidului în sud-vestul Franței, mesajul anti-imigrație și dur împotriva criminalității al partidului rezonează cu studenții care se tem că sunt în competiție cu imigranții pentru accesul la locuințe, printre alte beneficii.

Când vezi că francezii nu pot găsi locuințe în propria lor țară, dar că străinii pot, noi cerem o prioritate națională [în ceea ce privește accesul la locuințe], lucru cu care sunt de acord tot mai mulți tineri„, a declarat Yanis Ouadah pentru POLITICO înainte de alegeri.

Ouadah, care speră să devină ofițer de poliție, a legat, de asemenea, alegerea sa politică de percepția că infracționalitatea a luat amploare în Franța. „Nu mai putem ieși în siguranță”, crede politicianul.

„Uitați-vă la numărul de atacuri cu cuțitul care au loc. Avem un guvern căruia, în mod clar, nu-i pasă de francezi.”

De ce votează tinerii. COVID-ul și migrația, factori importanți

Un alt factor des invocat: COVID-19 și izolările care i-au închis pe tineri într-un moment în care mulți dintre ei urmau să plece de acasă pentru a începe o facultate.

Ordinele de izolare care au fost emise de lideri din întreaga Europă în decurs de câteva săptămâni în 2020 au contribuit la consolidarea ideii că elitele politice sunt autoritare și indiferente la efectele politicilor lor.

Astfel de nemulțumiri sunt adânc înrădăcinate în rândul alegătorilor de dreapta din multe țări europene.

Apoi, migrația. La aproape un deceniu după ce blocul comunitar și-a deschis porțile pentru un număr record de refugiați care fugeau de războiul din Siria, migrația nedocumentată către continent a scăzut puternic, chiar dacă migrația legală rămâne ridicată.

Cu toate acestea, imigrația rămâne de departe problema numărul unu pentru alegătorii de dreapta, amestecată cum cu teama de o „Mare Înlocuire” a europenilor albi de către imigranții cu pielea închisă la culoare, în principal musulmani, din afara blocului – un termen inventat de intelectualul francez Renaud Camus.

Valul de extremă dreapta este aici pentru a rămâne

În multe privințe, valul de susținere din partea tinerilor este deconectat de realitate. După ce a atins un maxim de peste 10% în octombrie 2022, rata inflației în Europa a revenit acum la 2%.

Același lucru este valabil și pentru șomaj, care este acum la 6% în medie în UE, potrivit Eurostat, cu mult sub rata medie a șomajului de 12,2% atinsă în 2013, arată POLITICO.

Cu alte cuvinte, în ceea ce privește economia, migrația și efectele pandemiei, Europa a trecut deja de cea mai mare parte a furtunii. Dar efectele persistente ale acestor convulsii modelează politica de astăzi și, probabil, pentru mulți ani de acum încolo.

Provocarea cu care se confruntă astăzi elitele europene este de a evalua consecințele schimbării spre dreapta a blocului condus de tineri.

În Franța, generația Bardella se va întoarce la urne pentru a vota un nou parlament național în cadrul unor alegeri în două tururi, la 30 iunie și 7 iulie.

Alegerile anticipate, convocate de Macron, vor arăta dacă performanța șocantă a Partidului Adunarea Națională de duminica trecută a fost o izbucnire a votului de protest sau o schimbare seismică în politica țării, care va consolida partidul de extremă dreapta ca forță politică principală.

Ce se întâmplă în Germania

În Germania, performanțele slabe ale celor trei partide din coaliția de guvernare a lui Olaf Scholz nu au declanșat alegeri anticipate, dar este posibil să fi semnat condamnarea la moarte a guvernului.

Deși cancelarul a exclus convocarea de alegeri, ar putea fi supus unui vot de încredere care ar putea duce la înlocuirea sa, eventual fără alegeri.

Dacă Scholz pleacă, cel mai probabil următorul lider al țării ar fi Friedrich Merz, un membru conservator al Uniunii Creștin-Democrate, al cărui partid a obținut cele mai multe voturi la alegerile din 9 iunie.

Oricare ar fi răsturnările de situație din următoarele săptămâni și luni, tinerii alegători de extremă dreapta vor modela politica europeană pentru anii, dacă nu chiar deceniile următoare. Loialitățile politice forjate la vârsta adultă tânără tind să dureze o viață întreagă.

Generația „străinilor afară” din Europa poate că a sosit în valuri, dar este puțin probabil să se retragă prea curând.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. „…opiniile anti-emigratie dure…”___–___excesele risca sa devina extreme, asa ca nu subscriu, insa impartasesc „opiniile anti-emigratie”, pentru motive bine determinate, in mare, emgratia NECONTROLATA( mai ales ilegala) produce probleme pentru ambele parti, adica si pentru gazde cat si pentru noii veniti, uneori aceste probleme sunt serioase si grave, de genul discriminarilor adanci si chiar criminalitate, inclusiv omucideri…Iar intr-o „big picture”, este evident ca se produc dezechilibre demografice, unele tari(primitorii) ating densitati de peste 3-4 sute loc./kmp, iar in altele densitatea scade si sub 10 loc/kmp, iar acest dezechilibru -automat- aduce cu el zeci de probleme(cazare, locuri de munca, colapsul economiilor firave de unde se pleaca, etc.). Asa ca-cum am mai spus- oamenii ar trebui sa inteleaga ca LUPTA SE DA ACASA, pentru ca cei mai multi emigranti sunt economici, adica cautatori de un trai mai bun, pe scurt…Si in acelasi timp( am mai spus si asta) tarile bogate-magnet-pentru-emigranti cheltuie fantastic cu „integrarea” acesor noi-veniti(daca!), asa ca ar fi mult mai indicat ca sa conceapa planuri de dezvoltarea de noi centre/focare economice, in tarile de unde se pleaca masiv, pentru a stabiliza populatiile autohtone…Iar la nivel national( bun exemplu Romania), DESCENTRALIZAREA ECONOMICA, EDUCATIONALA* , CULTURALA, trebuie sa devina un fapt, pentru ca nu a fost si nu este mai deloc, motiv pentru care nu numai tinerii, dar si adultii de 40 ani, inca pleaca din tara…Si-se pare-ca iohanis si mafiile-stapani-de-sclavi care-l inconjoara si apara, au pus tara in revers, de ex. distrugerea uzinei de furfurol de la Segarcea( cu mare pompa, adica prin implozie!), dovedeste acest lucru, desi localitatea si imprejurimile nu aveau prea multe obiective industriale…Poate ca industria chimica(si nu numai) nu mai are nevoie de furfurol, sau iohanis a gasit un producator din Germania sau Austria?! Este evident ca individul semneaza tranzactii de capul lui, recenta( deja stim oficial) cumparare de „artilerie terestra, sud koreana”, in valoare de un MILIARD $, spune clar acest lucru, desi stim ca Romania nu are nevoie de asa armament, care -oricum- se poate produce chiar si in Romania, practic este unul din modelele iohaniste de a VINDE tara ( pe bucati mari) , efectuata prin „cumparari” exorbitante si inutile, precum si inchirierile de aeronave de lux si „vizitele de lucru” internationale, la fel de sterile, mai mult, care au adus per total- pagube de peste 1 miliard $, tarii…Culmea este ca nici nu se mai oboseste sa-spuna ce si cum, practic ii scuipe pe romani direct intre ochi, iar CULMEA CULMILOR este ca acestia se prefac a nu intelege despre ce e vorba- si in acord cu un proverb- zic, „Iar a dat d-zeu ploaie!”…Mai romani, in special din tara si in special ceu „cu carte”, cat mai aveti de gand sa suportati o asa imensa bataie de Joc? CHIAR NU VA ESTE RUSINE?(* luand tot exemplul Segarcea, acolo este un loc excelent pentru a se ridica o facultate de viticultura(si alte branse agricole), fie de sine statatoare, fie ca si campus pentru o universitate mai mare, consacrata…)

  2. Si vai! si iar vai!, pentru cei care vor se fie uitate acele timpuri, IN REALITATE „dictatura proletara”(clasa muncitoare), era tot o MARE MINCIUNA*, IN REALITATE INTREAGA ACEASTA CLASA(muncitori de absolut toate felurile dar mai ales cei agricoli-taranimea) era crunt exploatata si tot ei impanzeau si puscariile, ca nu-i asa ? , partidul era drept si nu gresea …( * si nici macar prin celebra „La Classe Operaia va in Paradiso”, pentru ca intreaga conducere comunista era ateista , chiar daca dupa „revolutie”, majoritatea au devenit „credinciosi”, o alta mare minciuna pentru a-si mentine privilegiile si dominatia sociala, iar faptul ca insasi iliescu a colaborat excelent cu biserica „nationala”, dovedeste ca „pana treci puntea, te faci frate si cu dracu’ „, exact asta a fost situatia, insa din aceasta incrucisare de interese-aparent de moment- s-a nascut un nou monstru, STATUL MAFIOTIC ROMAN, care este cu mult mai pervers si destructiv decat cel comunist, cifrele o spun clar, milioane de romani plecati din tara, sute de mii de copii fara parinti langa ei si milioane de copii si tineri analfabeti functionali, iar lista nu se termina nicidecum aici, Romania este o tara vanduta, a carei economie subzista datorita multinationalelor si imprumuturilor uriase, alaturi de transele de ajutor, de la EU…Intrebarea este daca va rezista si cat va mai rezista, „condusa” de un sistem atat de diabolic?)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum ar vota românii la prezidențiale. Sondaj Avangarde

Cum ar vota românii la prezidențiale. Dacă alegerile ar...

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...

Victor Negrescu, despre revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: „Ține de noi să ne pregătim”

Victor Negrescu a făcut o scurtă analiză a provocărilor...