De ce vrea Viktor Orban să luăm pastila roșie?

Data:

spot_img

De ce vrea Viktor Orban să luăm pastila roșie? Orban a evitat orice sugestie iredentistă în discursul său de la Tușnad. A vorbit despre relațiile româno-ungare și a adus argumente în sprijinul politicii sale externe, pe fondul eșecurilor din politica internă ungară.

Viktor Orban a trasat în discursul său de la Tușnad direcția neclintită în care merge Ungaria, a vorbit despre relațiile româno-ungare arătând doar partea plină a paharului, a făcut o analiză sumbră în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene și a descris rolul pe care urmează să-l aibă Ucraina în etapa istorică următoare. 

Viktor Orban: „războiul este pastila noastră roșie”

Șeful guvernului de la Budapesta, care a lansat în 2014, la Tușnad, termenul de iliberalism, preluând o teză lansată de Francisc Fukuyama, și asumându-și pentru țara lui această direcție, a explicat de data aceasta, făcând referire la celebra serie de filme Matrix că „războiul este pastila noastră roșie – cine o ia coboară în realitate. Asta e ceea ce avem, asta trebuie să înghițim”.

Citește și: Biserica Ortodoxă Română ar trebui să recunoască preocupările Institutului Elie Wiesel de a nu repeta greșelile legionarismului ca fiind absolut legitime. Ionuț Mavrichi | INTERVIU

În primul film, personajul principal Neo a avut de ales între pastila roșie care i-ar permite să înțeleagă ce se întâmplă de fapt în afara iluziei create de Matrix, sau pastila albastră, care i-ar da voie să experimenteze doar iluzia din realitatea obișnuită.

Această metaforă a alegerii adevărului sau iluziei este des folosită în politica americană unde „a lua pilula roșie” înseamnă să devii conștient de faptul  că presa tradițională, dar și trendurile din societate deformează și  favorizează „sistemul”: în acest fel, înțelegând aceste realități poți deveni un gânditor independent.

În vreme ce „a lua pastila albastră” înseamnă să accepți pe nemestecate toate părerile preconcepute, toate parti-pris-urile din jur, toate politicile corecte.

În viziunea lui Orban, Rusia n-ar fi „o autocrație rigidă, neostalinistă”

Pe scurt, cei care iau pastila roșie îi disprețuiesc pe cei care preferă iluzia unei lumi în care oamenii pot fi egali și democrația funcționează.

Citește și: Cu 4 voturi la 1, procurorii din CSM au fost de acord cu rezultatul pseudo-concursului pentru inspectorii judiciari

Altfel spus, în viziunea premierului ungar, Occidentul trebuie să ia pastila roșie în cazul războiului dintre Rusia și Ucraina, și să vadă că alimentează escaladarea conflictului și că a împins cele două state pe care le consideră inamice ale Vestului, China și Rusia, într-o alianță periculoasă.

În viziunea premierului ungar, Rusia n-ar fi „o autocrație rigidă, neostalinistă” așa cum e prezentată la Bruxelles, ci o țară cu „flexibilitate tehnică, economică, poate chiar și socială”.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viitură în Galați. Patru persoane au decedat în urma inundațiilor, o reevaluare în minus a victimelor

UPDATE. Numărul victimelor în urma inundațiilor este de 4,...

CNI construiește sedii de primării și repară biserici cu banii statului

Mult discutata reorganizare teritorială mai are de așteptat, localitățile...

Alfred Bulai scapă de arestul preventiv. Fostul profesor de la SNSPA va fi plasat în arest la domiciliu

Tribunalul Bucureşti a decis joi ca sociologul Alfred Bulai...