De ce vrea Viktor Orban să luăm pastila roșie? Orban a evitat orice sugestie iredentistă în discursul său de la Tușnad. A vorbit despre relațiile româno-ungare și a adus argumente în sprijinul politicii sale externe, pe fondul eșecurilor din politica internă ungară.
Viktor Orban a trasat în discursul său de la Tușnad direcția neclintită în care merge Ungaria, a vorbit despre relațiile româno-ungare arătând doar partea plină a paharului, a făcut o analiză sumbră în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene și a descris rolul pe care urmează să-l aibă Ucraina în etapa istorică următoare.
Viktor Orban: „războiul este pastila noastră roșie”
Șeful guvernului de la Budapesta, care a lansat în 2014, la Tușnad, termenul de iliberalism, preluând o teză lansată de Francisc Fukuyama, și asumându-și pentru țara lui această direcție, a explicat de data aceasta, făcând referire la celebra serie de filme Matrix că „războiul este pastila noastră roșie – cine o ia coboară în realitate. Asta e ceea ce avem, asta trebuie să înghițim”.
În primul film, personajul principal Neo a avut de ales între pastila roșie care i-ar permite să înțeleagă ce se întâmplă de fapt în afara iluziei create de Matrix, sau pastila albastră, care i-ar da voie să experimenteze doar iluzia din realitatea obișnuită.
Această metaforă a alegerii adevărului sau iluziei este des folosită în politica americană unde „a lua pilula roșie” înseamnă să devii conștient de faptul că presa tradițională, dar și trendurile din societate deformează și favorizează „sistemul”: în acest fel, înțelegând aceste realități poți deveni un gânditor independent.
În vreme ce „a lua pastila albastră” înseamnă să accepți pe nemestecate toate părerile preconcepute, toate parti-pris-urile din jur, toate politicile corecte.
În viziunea lui Orban, Rusia n-ar fi „o autocrație rigidă, neostalinistă”
Pe scurt, cei care iau pastila roșie îi disprețuiesc pe cei care preferă iluzia unei lumi în care oamenii pot fi egali și democrația funcționează.
Altfel spus, în viziunea premierului ungar, Occidentul trebuie să ia pastila roșie în cazul războiului dintre Rusia și Ucraina, și să vadă că alimentează escaladarea conflictului și că a împins cele două state pe care le consideră inamice ale Vestului, China și Rusia, într-o alianță periculoasă.
În viziunea premierului ungar, Rusia n-ar fi „o autocrație rigidă, neostalinistă” așa cum e prezentată la Bruxelles, ci o țară cu „flexibilitate tehnică, economică, poate chiar și socială”.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!