De la cine a luat mandat antieuropean CCR și cât de filorus e Dorneanu

Data:

În România filonul antioccidental pare firav, cu toate că are mai mereu putere mare de reprezentare. Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai a votat, de pildă, împotriva Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Nu e prima dată, dar acum a făcut-o nervos, cu adresă directă la așa-numita Secție Specială, gândită în 2018 de PSD pentru hărțuirea magistraților curajoși. 

Majoritatea judecătorilor de la Curtea Constituțională și-au dovedit deja antipatia față de legislația anticorupție, inclusiv primul șef la DNA, Daniel Morar, care după momentul său de glorie și-a mulat conștiința după nevoile fostului președinte Traian Băsescu. Această formă de loialitate pe care judecătorii CCR o au față de cei care i-au numit și nu față de principiile Constituției, scoate în evidență nu doar reflexul subalternului, ci și o deficiență greu de remediat a fundației democratice a statului de drept din România. Numirea judecătorilor la CCR se face de către politicieni, cel mai adesea pe criterii politice și cu gândul că aceștia le vor fi folositori. Acum, majoritatea Curții e pro-PSD, dar înainte a fost pro-Băsescu (PDL). Anul următor, când se vor face noi numiri, actuala coaliție de guvernământ ar putea avea de partea ei CCR. 

CCR s-a repezit astfel să contrazică hotărârea judecătorului de la Curtea de Apel Pitești, care a stabilit, pe baza recentei decizii a Curții de Justiție a UE, că Secția Specială funcționează contrar legislației europene. 

Așa că, judecătorii care ar trebui să fie păzitorii Constituției au decretat că instanțele ordinare nu pot aplica decizii ale Curții de Justiție a UE (CJUE) în detrimentul CCR. Totuși, Constituția României prevede la Articolul 148 (2) că „prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare” și că (4) „Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării”.

Decizia CCR consideră că obligațiile României față de legislația europeană sunt doar politice, adică implică doar Parlamentul și Guvernul și „nu pot incumba instanțele de judecată, organe ale statului care nu sunt abilitate să colaboreze cu o instituție politică a Uniunii Europene”

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Chirica a curățat râul care traversează Iașul chiar când s-a umplut de pești | Reporter de Iași

Chirica a curățat râul care traversează Iașul tocmai când...

Piedone și-a majorat salariul cu 50% în prima zi când s-a întors la primărie

Candidatul Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) la primăria Capitalei,...

PSD-PNL renunță la Cîrstoiu. Reintră Firea în cursă. Și Burduja

PSD-PNL renunță la Cîrstoiu, după o ședință maraton, care...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...