Maria Rus Bojan trăiește în Amsterdam, Olanda. A plecat definitiv din țară când avea 36 de ani. Avea o profesie, era directorul Centrului Cultural Sindan, a fost curator la Muzeul de Artă din Cluj, cariera ei evolua bine, doar că își dorea mai mult.
„Dacă vrei să progresezi, să te perfecționezi, atunci trebuie să faci pași înainte. Iar pentru mine, să cunosc lumea artei occidentale era o nevoie personală, un deziderat”, ne mărturisește Maria într-o după amiază de iarnă, în orașul natal, Cluj-Napoca, unde venise să-și vadă mama.
Maria este curator, critic de artă și scriitor. Are peste 25 de ani de experiență în arta modernă și contemporană est-europeană. A organizat numeroase expoziții internaționale în muzee şi galerii din întreaga lume şi a fost până nu de mult membru al Comitetului de Achiziții pentru Rusia și Estul Europei al Tate Modern din Londra.
În 2011, a fost curatorul Pavilionului României la Bienala Internațională de Artă de la Veneția alături de Ami Barak. În diferite etape ale carierei sale, Maria Rus Bojan a jucat un rol semnificativ în promovarea mai multor artiști români la nivel internațional, precum Victor Man, Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan și Mircea Cantor, dar și în cercetarea și expunerea lucrărilor mai multor artiști istorici din Europa de Est, precum renumita artista poloneză Magdalena Abakanowicz, și artiștii români Paul Neagu, Ion Grigorescu, Ana Lupaș și Cornel Brudașcu.
În perioada în care a fost curator la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (1994-1999), a organizat mai multe expoziții de amploare înainte de a deveni director la Fundația Culturală Sindan București/Cluj (1999-2003). A inițiat și susținut programul de artă contemporană Sindan pentru tinere talente și a coordonat prima serie de expoziții, care a lansat internațional o generație întreagă de artiști.
Continuarea în Occidentul Românesc.