De la optimism la scepticism. După întâlnirea cu Zelenski de la funeraliile Papei, Trump nu mai crede într-un acord de pace între Rusia și Ucraina

Data:

Donald Trump a declarat, sâmbătă, că se îndoiește că Vladimir Putin dorește să pună capăt războiului din Ucraina, exprimându-și noi „rezerve” cu privire la posibilitatea unui acord de pace în viitorul apropiat. Cu doar o zi înainte, Trump spunea că Ucraina și Rusia erau „foarte aproape de un acord”, scrie AP News.

„Nu exista niciun motiv ca Putin să lanseze rachete asupra zonelor civile, orașelor și satelor în ultimele zile”, a scris Trump într-o postare pe rețelele sociale, în timp ce se întorcea în Statele Unite, după ce a participat la funeraliile Papei Francisc la Vatican, unde a avut și o scurtă întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Totodată, Trump a lăsat să se înțeleagă și posibilitatea introducerii unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.

„Asta mă face să cred că poate nu vrea să oprească războiul, ci doar mă amăgește, și că trebuie tratat diferit, prin „sancțiuni bancare” sau „sancțiuni secundare”? Mor prea mulți oameni!!!”, a scris Trump.

Noile îndoieli exprimate de Trump apar în contextul în care președintele american și consilierii săi își intensifică eforturile pentru a ajunge la un acord de încheiere a războiului început în februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.

Declarațiile contrastează puternic cu evaluarea pozitivă făcută anterior de Trump, potrivit căreia cele două părți erau „foarte aproape de un acord”, după ce trimisul său special, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin la Moscova, vineri.

Convorbirea dintre Trump și Zelenski, de la funeraliile papei, a fost prima întâlnire față în față dintre cei doi lideri de la disputa tensionată din Biroul Oval de la Casa Albă, la sfârșitul lunii februarie. Acea confruntare a determinat atunci Casa Albă să suspende temporar ajutorul militar și schimbul de informații cu Ucraina.

Citește și: Funeraliile Papei Francisc: procesiune istorică la Roma, cu peste 250.000 de oameni prezenți. Întâlnire între Trump și Zelenski înainte de începutul ceremoniei religioase

Trump ia în calcul noi sancțiuni împotriva Rusiei

Trump a anunțat că „ia în considerare serios” impunerea de noi sancțiuni și tarife asupra Rusiei, pentru a-l forța pe Putin să negocieze cu adevărat. Până în prezent, nu a pus în aplicare această amenințare — ceea ce a determinat chiar și unii dintre aliații săi republicani să-l preseze să acționeze. De asemenea, atunci când Trump a anunțat tarife globale impuse, Rusia a fost una dintre marile economii ocolite de acestea, potrivit AP News.

Vineri, senatorul american Chuck Grassley (republican, Iowa) l-a îndemnat pe Trump să „impună cele mai dure sancțiuni împotriva lui Putin”, argumentând că există „dovezi clare că el își bate joc de America”.

Este pentru a doua oară în câteva zile când Trump îl critică public pe Putin, ceva rar pentru liderul american.

Joi, Trump i-a cerut public lui Putin să „se oprească!” după un atac mortal asupra Kievului, capitala Ucrainei.

După scurta întâlnire de sâmbătă, biroul lui Zelenski a anunțat că echipele americane și ucrainene urmau să organizeze o altă discuție între lideri în aceeași zi. Însă Trump a plecat direct către aeroportul din Roma după funeralii.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhii Nykyforov, a declarat că cei doi nu au mai reușit să se întâlnească din nou din cauza programului foarte încărcat. Zelenski a descris întâlnirea de după funeralii drept „una bună” într-o postare pe rețelele sociale.

„Am discutat mult unul la unu. Sperând să obținem rezultate pentru tot ceea ce am acoperit. Protejarea vieții poporului nostru. Încetarea completă și necondiționată a focului. Pace de încredere și de durată care va preveni izbucnirea unui alt război”, a spus liderul ucrainean, care s-a întâlnit sâmbătă și cu premierul britanic Keir Starmer. „Întâlnire foarte simbolică care are potențialul de a deveni istorică, dacă obținem rezultate comune. Mulțumesc”.

Casa Albă, la rândul ei, a descris discuția ca fiind „foarte productivă”. Întâlnirea a durat aproximativ 15 minute, înainte de slujba de înmormântare, în interiorul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, unde Papa Francisc a predicat adesea pentru încheierea pașnică a războiului.

Citește și: Maia Sandu, la 39 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl: „Războiul purtat de Rusia în Ucraina a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear”

Discuția între Trump și Zelenski la Vatican, o modalitate potrivită de a onora dorințele Papei pentru pace

Vaticanul oferise încă de mult timp ajutor pentru facilitarea negocierilor de pace, iar Papa Francisc făcuse apeluri repetate pentru pace și dialog. Faptul că Trump și Zelenski au avut o discuție privată, față în față, în ziua funeraliilor, într-un cadru atât de solemn, a fost o modalitate potrivită de a onora dorințele Papei, scrie AP News.

Vineri seara, Trump a scris pe rețelele sociale, după sosirea sa în Italia, că Rusia și Ucraina ar trebui să organizeze „negocieri la cel mai înalt nivel” pentru încheierea războiului. Nici Putin, nici Zelenski nu au comentat public apelurile lui Trump pentru discuții directe.

Trump a insistat ca ambele părți să ajungă rapid la un acord de pace, însă, deși Zelenski a acceptat un plan american de încetare temporară a focului pentru 30 de zile, Rusia nu a aderat la propunere și a continuat să lanseze atacuri asupra obiectivelor din Ucraina.

Putin nu a participat la funeraliile Papei. El este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională, care îl acuză de crime de război în legătură cu invazia Ucrainei.

Între timp, vineri seară, Zelenski a afirmat că „în zilele următoare ar putea avea loc întâlniri foarte semnificative” și a reiterat apelul său pentru o încetare necondiționată a focului.

„Este nevoie de presiune reală asupra Rusiei, astfel încât să accepte fie propunerea americană de încetare a focului și începerea negocierilor de pace, fie propunerea noastră — oricare dintre ele care poate funcționa cu adevărat și poate asigura o încetare imediată, fiabilă și necondiționată a ostilităților, urmată de o pace demnă și garanții de securitate”, a declarat el. „Diplomația trebuie să reușească. Și facem tot ce putem pentru ca diplomația să fie cu adevărat eficientă.”

Întâlnirea de sâmbătă a avut loc la scurt timp după ce Trump a făcut cea mai clară declarație de până acum cu privire la necesitatea ca Ucraina să renunțe la teritorii pentru a pune capăt războiului. Într-un interviu acordat revistei Time, publicat vineri, Trump a declarat: „Crimeea va rămâne cu Rusia”.

Rusia a anexat peninsula strategică de la Marea Neagră în sudul Ucrainei în 2014. Zelenski dorește să recupereze Crimeea și celelalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia, însă Trump consideră că această cerință este nerealistă.

De la începutul invaziei în februarie 2022, Rusia a ocupat, de asemenea, teritorii din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Referindu-se la Crimeea în timpul interviului, realizat marți la Casa Albă, Trump a spus: „Toată lumea înțelege că a fost cu ei de mult timp”, referindu-se la Rusia.

Citește și: Parlamentarii POT au costat 9.000 de lei fiecare, ca și cheltuieli de promovare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: X / Volodymyr Zelenskyy)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related