joi, 21 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterDe unde provine denumirea „Cluj-Napoca”? Numele orașului, schimbat

De unde provine denumirea „Cluj-Napoca”? Numele orașului, schimbat

Municipiul Cluj-Napoca nu a fost numit dintotdeauna așa. Denumirea a suferit numeroase schimbări, până a se ajunge la cea finală.

Cu toate că nici până în ziua de astăzi denumirea exactă a orașului de pe Someș nu este cunoscută, există câteva informații care ar putea să se apropie destul de mult de adevăr.

Cuvântul „clusa” provenit din limba latină însemna „închis”. Acesta era o referință la modul în care e situat Clujul, fiind înconjurat de dealuri. Totuși, aceasta nu este neapărat originea numelui Cluj.

Denumirea ar putea proveni și de la un primar sas, Klaus, sau deoarece așezarea medievală a apărut în umbra unei mănăstiri, numită în germană Kloster.

Municipiul are și alte denumiri precum cea în maghiară, Kolozsvár, sau germană, Klausenburg. Cea din urmă reprezintă una dintre cele Șapte Cetăți săsești din Transilvania. Chiar dacă denumirea „Cluj” a devenit oficială după ce municipiul a fost inclus în Regatul României în 1918, primul nume românesc al acestuia a fost Cluș, deseori scris Klus.

Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE