De unde vin banii AUR? DNA și pericolul victimizării

Data:

spot_img

De unde vin banii AUR? Formațiunea politică se laudă că are 8 milioane de euro din strângeri de fonduri, dar a folosit bani publici pentru caravana medicală. Nimeni nu a controlat încă afacerile partidului. O analiză de Sabina Fati.

Liderii AUR se folosesc de dosarul deschis de procurorii anticorupție împotriva lor într-o nouă campanie în care pozează ca victime ale sistemului. Știrea despre patru parlamentari AUR cercetați într-un dosar care vizează caravana medicală trimisă de radicali în satele cele mai îndepărtate s-ar putea să adune și mai mulți simpatizanți în jurul extremiștilor.

Totuși, ancheta a pornit de la fosta senatoare de Slobozia a AUR, Rodica Boancă, și de la soțul acesteia.

Cei doi îl acuză pe George Simion de coruperea alegătorilor, de folosirea banilor publici într-o campanie electorală mascată și de mită electorală: Oferirea de astfel de servicii sau bunuri în vederea obținerii voturilor este o infracțiune”, spune senatoarea, care știe bine mecanismul intern prin care se finanțează AUR.

George Simion se lăuda astă vară că AUR are în conturi 8 milioane de euro. De unde vin banii AUR?

Acest partid are un sistem piramidal de adunare a banilor, iar George Simion se lăuda astă vară că AUR are în conturi 8 milioane de euro „colectați exclusiv în format digital prin achiziționarea de carduri AUR”.

Cardurile oferite de partid simpatizanților și membrilor sunt de trei categorii: standard, care poate fi achiziționat cu 100 de lei, pachetul argint cu 1500 de lei și pachetul aur cu 5000 de lei.

Cu un card standard, simpatizanții pot cumpăra din magazinele AUR cu reducere de 10% un tur al Parlamentului și un tricolor.

Pachetul argint oferă tot în magazinele partidului, reduceri de 15% pentru cărți, tur, steag și tricou cu Simion sau sigla formațiunii, în vreme ce cardul aur vine cu reduceri de 20% la cărți, tur, steag, tricou, insignă și o întâlnire personală cu George Simion.

Citește și: Ciolacu l-a schimbat pe șeful Corpului de control care l-a ajutat să-l demită pe Mihai Dodu

Totul se transformă în bani

La AUR totul costă, totul se transformă în bani, iar liderul partidului anticipa în 2022 că va avea 100.000 de cumpărători de carduri în anul următor, adică cel puțin 2 milioane de euro.

Atragerea banilor se face prin campanii publice lansate video de George Simion și cu toate că procedeul pare transparent, unii simpatizanți-finanțatori încep să aibă îndoieli cu privire la felul în care sunt folosiți banii lor. Partidul s-a transformat nu doar într-un succes de mase, ci pare să devină și o mare afacere, la care au acces doar privilegiații din AUR.

Liderul formațiunii a anunțat, de altfel, că obișnuiește să organizeze dineuri de strângere de fonduri după modelul american și că așa a ajuns AUR la 8 milioane de euro, bani din care se laudă că finanțează caravanele medicale, deși e vorba în mare parte despre subvențiile pe care le primește partidul din bugetul de stat, potrivit unui raport al Expert Forum.

„Nebuloasa” care ar exista în circuitul complicat al banilor

Nu există deocamdată niciun audit intern sau extern care să demonstreze legalitatea sau neregulile procesului de adunare a banilor, dar fosta senatoare AUR de la care a pornit dosarul procurorilor anticorupție vorbește despre bani negri și despre „nebuloasa” care ar exista în circuitul complicat al banilor care pleacă de la partid și ajung în fundația Medici pentru sate, administrată tot de un parlamentar AUR.

Senatoarea invocă sume mari de bani care s-ar pierde în buzunarele partidului, și îl acuză pe George Simion de violență: „L-am văzut în stare de ebrietate, l-am văzut lovind o doamnă senator”.

Citește și: Mii de posturi deblocate în sănătate și asistență socială. „S-au aprobat toate posturile de medic care au fost solicitate de către unitățile sanitare”

Amănuntele despre averea AUR au fost trecute cu vederea în dezbaterile despre caravana medicală. Dar potrivit unui raport Expert Forum, AUR a început să consume din subvențiile statului în 2023, iar cea mai mare cheltuială a fost achiziționarea de autovehicule pentru caravana medicală în valoare de aproape 12 milioane de lei.

Apoi, AUR a anunțat că a cumpărat 20 de microbuze pentru elevi, pentru a le dona comunităților.

Conform AUR, acestea sunt achiziționate din fonduri publice, ceea ce înseamnă că nu poate dona aceste microbuze, întrucât ar fi contrar legislației în vigoare

Articolul integral, în Deutsche Welle


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Planul Simion, unde dai și unde crapă | Revista 22

Cele două nulități care candidează acum din partea principalelor...

Turul II: Care pe care în Basarabia. Cum stau lucrurile peste Prut cu două zile înainte de alegeri

Autor: Radu Popescu În ultimele luni, Republica Moldova a devenit...

Alegeri „istorice”?

Majoritatea oamenilor nu pot decât cu greu și pentru...

Complotul contrarevoluţionar  | Puterea a Cincea

„Complotul contrarevoluţionar” a fost fabricaţia propagandistică menită să justifice...