“Carmina Burana – este o lucrare explozivă, de mare intensitate, axată pe limitele vocilor și chiar instrumentelor” – spune tenorul ȘTEFAN von KORCH înaintea debutului în celebra cantată pe scena Palermo Classica
De la apariții pe scene internaţionale sau în evenimente naţionale de mare anvergură, până la activitatea de pionierat din seria de concerte Musical Extravaganza, ce creează o punte între clasic şi contemporan prin evenimente lunare, tenorul ŞTEFAN von KORCH încântă publicul cu o activitate bogată şi diversă. Despre ce sentimente îl încearcă în pragul debutului în Carmina Burana din prestigioasa serie Palermo Classica, dar şi despre planuri de viitor, vă învităm să aflaţi din rândurile de mai jos:
Felicitări pentru apropiatul debut în Carmina Burana, în seria de concerte Palermo Classica. Cum priveşti debutul în Italia, în această lucrare pe care în România ai cântat-o deja de peste 35 de ori?
O iau ca și o provocare personală, o bucurie, un prilej de a mă expune în fața unui public cunoscător de muzică frumoasă. Carmina Burana nu este neapărat o lucrare de subtilități sentimentale ci mai degrabă o lucrare explozivă, care se axează pe limitele vocilor și chiar instrumentelor, e ceva spectaculos.
Se spune uneori despre vocea ta că este de referinţă pentru linia de tenor din Carmina Burana. Cum ai dobândit acest statut?
“De referinţă”, cred că este prea mult spus. Muzică este o artă unde trebuie să te perfecționezi zilnic.
Eu am ales să cânt în voce plină această lucrare fiindcă asta este abordarea mea personală, după ceva muncă și natură de Sus, pot să o cant în manieră asta. Ca o clarificare, această partitura este una scrisă pentru voce de contratenor, pentru a fi cântată pe voce. Unii tenori o cânta pe falset ceea ce nu este neapărat greșit. Eu după cum am spus am fost norocos în primul rând că am primit în dar de la Dumnezeu vocea care îmi permite să abordez acest repertoriu, dar și studiul pe care l-am făcut în direcția această alături de Maestrul meu.
Ai revenit după un concert de succes la Zaragoza şi după un recital de anvergură într-un mare festival outdoor alături de soprana Irina Baianţ. În Spania ai cântă alături de Orchestra Reino de Aragón, cu care anul trecut ai fost în turneu timp de 2 luni în China. Cum a fost revederea?
A fost o revedere foarte plăcută, ne-am regăsit cumva în aceeași stare de bine și de dorință de a crea ceva frumos împreună. Îmi sunt oameni dragi, Maestrul Ricardo Casero este un Domn din toate punctele de vedere și un muzician care face absolut totul că la carte. Sunt bucuros că i-am revăzut pe toți și cu siguranță ne vom relua colaborarea în alte proiecte.
Unde este publicul mai pasional, în Asia sau în Europa?
Repertoriul pe care l-am abordat este unul foarte cunoscut și plăcut, iar reacțiile au fost de așteptat, în Spania. În China nu știam dacă repertoriul nostru va fi pe gustul celor care ne ascultau. De fapt, a fost exact invers, le-a plăcut la nebunie, deci pot spune că reacțiile au fost foarte asemănătoare.
Pe spectatorii din România cum îi simţi?
Publicul Român este unul de calitate. România este la fel un tărâm într-o continuă dezvoltare, iar artiștii pe care țara noastră i-a avut au fost de un nivel ridicat, și de aceea lumea din jur este destul de pregătită să asculte până în cel mai mic detaliu.
De aproape jumătate de an faci şi o activitate de pionierat, în sensul că deschizi apetitul publicului larg către operă şi operetă, prin concertele Musical Extravaganza, găzduite la Sala Dalles. Ce ne poţi spune despre acest demers?
“Musical Extravaganza” a apărut după mai multe schimburi de idei cu un om darg mie, în care concluzia a fost: “hai să încercăm să aducem oamenii spre noi, spre un cadru mai diferit, spre ceva ce îi conduce să își dorească să asculte muzică clasică”.
Ce urmează să vedem în seria Musical Extravaganza?
Urmează să avem un concert cu Baritonul Fang Suang și Maestrul Alexandru Burcă, reluăm apoi programul de canzonete şi zarzuele “O Sole Mio” cu Baritonul Adrian Marcan, iar în octombrie revine în program Tenorul Alin Stoica, în concertul “Vivo per lei”.
Mulţumin şi drum deschis spre scene cât mai multe şi mai mari!