Decizia CCR de care poate beneficia și primarul Chirica, cu 6 capete de acuzare

Data:

spot_img

Curtea Constituţională a deschis larg porţile puşcăriilor, dar numai pe sensul de ieşire. Motivarea deciziei luate luna trecută referitoare la prescrierea răspunderii penale a întrecut toate aşteptările. Atât cele ale avocaţilor, cât şi cele ale procurorilor. Primii fac scurtă la mână scriind acţiunile prin care vor cere instanţelor să constate prescrierea răspunderii pentru faptele de care sunt acuzaţi clienţii lor. Ceilalţi încearcă să se reculeagă şi speră că practica din instanţe va limita cât de cât proporţiile dezastrului. 

La Iaşi, primarul Mihai Chirica se poate deja considera aproape scăpat de problemele penale. La fel, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, liberalul Cristian Adomniţei, inculpat şi condamnat cu executare în primă instanţă în dosarul „Albumul”. O bună parte din faptele de care sunt acuzaţi cei doi sunt prescrise, conform deciziei CCR. Avocaţii lui Adomniţei trebuie doar să mai tragă puţin de timp.

Fostul primar Gheorghe Nichita va rămâne singurul prins în năvodul justiţiei. Şi în cazul lui, majoritatea faptelor de care este acuzat în dosarul „Amanta” s-au prescris deja, dar instigarea la abuz în serviciu mai are aproape un an până să se prescrie, iar pronunţarea sentinţei definitive ar putea cădea chiar la sfârşitul acestei luni. „Toţi suntem sideraţi şi revoltaţi. Motivarea arată cât de vulnerabil este încă statul de drept. Oricum, de remarcat preocuparea CCR pe subiect şi inactivitatea legiuitorului din 2018 până luna trecută”, a comentat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, Dragoş Bordianu.

De exemplu, dacă un omor rămâne nedescoperit timp de 10 ani, crima nu va putea fi pedepsită. Dacă în acest interval însă, ucigaşul este trimis în judecată, termenul de prescriere se va împlini abia după 20 de ani de la comiterea crimei. În cazul abuzului în serviciu, faptă de care sunt acuzaţi îndeobşte primarii, preşedinţii de consilii judeţene sau alţi reprezentanţi ai autorităţii publice, termenul de prescriere extinctivă este de 8 ani. Cel al prescripţiei speciale, de 16 ani. Aşa stăteau lucrurile până acum.

Continuarea în Ziarul de Iași.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related