Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul și a respins decizia Curții de Apel Ploiești care a dat peste cap întreaga campanie electorală, fiindcă cerea „turul 2 înapoi”.
Există însă peste 100 de acțiuni în instanțe care cer suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor de anul trecut. Această inundare a instanțelor cu plângeri care urmăresc anularea hotărârii Curții Constituționale nu pare întâmplătoare, mai ales că are loc cu aproape o săptămână înainte de primul tur al prezidențialelor programat pentru 4 mai. Acțiunile din justiție par să fie parte din același război hibrid care a afectat și prezidențialele de anul trecut și care acum inflamează electoratul radicalizat în jurul lui Călin Georgescu, electorat care ar putea migra spre George Simion.
Liderul AUR a declarat, de altfel, că-l va sprijini pe judecătorul din Ploiești, Alexandru Vasile, care a pronunțat decizia de suspendare a hotărârii CCR care a dus la anularea alegerilor. Motivarea Curții de Apel Ploiești este bine documentată, semn că judecătorul a știut exact ce vrea să facă. În plus, concluzia sa finală este în spiritul extremiștilor din jurul lui Georgescu, fiindcă susține că CCR ar fi încălcat „suveranitatea poporului român (…) anulând întreaga procedură electorală, lăsând România fără Preşedinte legitim ales de poporul român şi aruncând-o într-o criză politică profundă, care nu s-a încheiat nici în prezent, la peste 4 luni de la anularea alegerilor”. Judecătorul din Ploiești susține că CCR „a exercitat suveranitatea poporului român în nume propriu”.
Parchetul și CCR au făcut recurs la Înalta Curte. CCR a explicat la depunerea recursului că „România este un stat de drept în care Curtea Constituțională este independentă față de orice altă autoritate publică și se supune numai Constituției și propriei legi, iar competența sa nu poate fi contestată de nicio autoritate publică”. Prin promovarea căii de atac a recursului, CCR vrea să refacă repede „ordinea constituțională” și „eliminarea din ordinea juridică a oricăror interpretări juridice eronate și a aplicării cu rea-credință a legii”.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / Codrin Unici)