O decizie controversată luată de Primăria Iași a fost anulată de judecătorii de la Curtea de Apel. La mijloc este o procedură de achiziție publică care vizează restaurarea Monumentului Independenței, un contract cu o valoare de 1,8 milioane lei.
Licitația a fost lansată în iunie 2022: Primăria a făcut o evaluare parțială în urma căreia au fost departajate cele două oferte depuse, dar a decis apoi anularea procedurii. Cei doi ofertanți sunt două asocieri, una condusă de Katar Conneg (Vaslui) și cealaltă condusă de Conest.
Conform documentelor consultate de „Ziarul de Iași”, în iulie 2022, Katar a fost informată că oferta sa este pe locul 1, dar, ulterior, în decembrie 2022, Primăria a anulat licitația pe motiv că ofertele depuse „nu pot fi comparate din cauza prezentării modului neuniform de abordare”, fără explicații suplimentare. Litigiul a ajuns apoi pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel.
Citește și: Cum schimbă implanturile dentare viața pacienților
Cum s-a ajuns cu litigiul în instanță
Pe 25 iulie, Primăria informa Katar că oferta sa este pe locul 1 și solicita firmei să prezinte documentele justificative valabile la data prezentării, care dovedesc îndeplinirea condițiile de eligibilitate, confom declarației pe proprie răspundere depusă odată cu oferta.
În sesizarea înaintată la instanță, Katar a arătat că, pe 29 iulie, a trimis toate actele, dar Primăria nu a făcut ultimul pas în finalizarea evaluării: emiterea raportului de procedură prin care oferta Katar, clasată pe locul 1, trebuia să fie declarată câștigătoare. În schimb, pe 7 decembrie 2022, municipalitatea a dispus anularea licitației.
„Petenta (Katar, n.r.) consideră că autoritatea contractantă (Primăria, n.r.) a creat circumstanțele artificiale de anulare a procedurii de atribuire prin prelungirea excesivă a perioadei de evaluare și extinderea termenului de valabilitate al ofertei, respectiv a garanției de participare, dar și prin atitudinea rău-voitoare a comisiei de evaluare în cadrul altor proceduri de atribuire, manifestată prin solicitarea de clarificări absurde, în mod repetitiv, într-o manieră ambiguă, neclară, imprecisă și șicanatorie”, se arată în hotărârea Curții de Apel.
Odată ce a fost anulată licitația de către Primărie, Katar a depus, în primă fază, o sesizare la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Însă, forul nu a judecat pe fond reclamația și a catalogat-o, la cererea Primăriei, drept tardivă.
Motivul? Katar nu a făcut dovada că a trimis contestația și municipalității
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Bună ziua!
Este foarte clar, licitația trebuie să fie câștigată de Conest „abonata” Primăriei IAȘI.
CU STIMA!
Hahaha…bv !!! Încă mai sunt oameni cu, capul pe umeri în Iași…
Ce nu pot sa câștige..le anulează…a se vedea termoficarea etapa 3 și altele…