Dedesubturile neclare ale dosarului de comercializare de dispozitive de vapat şi dulciuri cu droguri. Dosarul „Fabrica de vise” ar putea reprezenta marele pariu al DIICOT Iaşi. Prin acţiunea sa de marţi, DIICOT şi-a scos la bătaie credibilitatea. Procurorii fie vor reuşi să scoată de pe piaţa naţională sute de sortimente de ţigări electronice, jeleuri, prăjituri sau ciocolată cu derivaţi din canabis produse de zeci de firme, fie se vor face de râs, tot la nivel naţional.
În referatul prin care au propus arestarea celor reţinuţi marţi, procurorii pun semnul egal între produsele cu canabis şi etnobotanicele care făceau ravagii în rândul tinerilor la începutul deceniului trecut. Dosarul se bazează în bună măsură pe interpretarea dată de o lege veche de 12 ani noţiunii de substanţă „susceptibilă” a avea efecte psihoactive. Până unde merge responsabililtatea producătorilor, distribuitorilor şi vânzătorilor noului tip de marfă? Până acum totuşi, procurorii par a fi în dezavantaj, ei nereuşind să-i convingă pe judecători că cei reţinuţi merită să stea după gratii. La începutul săptămânii viitoare, lupta în justiţie se reia cu judecarea contestaţiilor depuse atât de procurori, cât şi de avocaţii celor acuzaţi.
Dosarul „Fabrica de vise” a fost instrumentat de acelaşi procuror care l-a trimis în faţa judecătorilor pe activistul Cristian Dide, după ce acesta a trimis DIICOT două colete cu produse cumpărate legal, dar care conţineau în proporţii reduse THC, una dintre substanţele active din canabis. În cazul fabricii de la Miroslava însă, procurorii au împins lucrurile şi mai departe, cerând arestări şi condamnări pentru produse care nu conţin nici măcar substanţe interzise în România, fabricate de o firmă care, cel puţin aparent, a făcut tot posibilul pentru a respecta legea.
Continuarea în Ziaruldeiasi.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: DIICOT)