DEEE – o definiție clară a ceea ce reprezintă acest tip de deșeuri

Data:

spot_img

Știai că DEEE se numără printre principalele cauze ale creșterii gradului de poluare? Conform unei statistici, în perioada 2021-2022 în România au fost generate 302 kg de deșeuri municipale/cap de locuitor. Un rezultat destul de mic în comparație cu rata europeană – 503 kg/cap locuitor, dar cu un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. Chiar dacă DEEE-urile sunt produse în cantități industriale, nivelul de reciclare rămâne în continuare la pragul minim, mai ales în România – 35%.

Colorful Plastic Polymer Granules for cable

Ce înseamnă DEEE și cum se clasifică aceste deșeuri?

DEEE reprezintă deșeurile echipamentelor electrice și electronice ieșite din uz. Reciclarea lor este esențială, tocmai pentru că dispozitivele au în componența lor substanțe chimice periculoase.

De exemplu, televizoarele și monitoarele vechi conțin plumb, cadmiu, oxid de bariu, europiu, ytriu sau mercur. Efectele metalelor grele asupra sănătății umane sunt deja cunoscute și asociate cu diverse afecțiuni. Printre ele se numără: dezechilibrarea sistemului nervos, apariția dificultăților respiratorii sau iritațiilor la nivelul pielii. Impactul asupra naturii poate fi tradus prin: contaminarea apei, solului și aerului, dar și prin generarea incendiilor. Tocmai de aceea, activitățile de reciclare electrocasnice mari sunt mai mult decât necesare.

În ceea ce privește clasificarea deșeurilor, o variantă simplă de a le menționa și reține este aceasta:

  • Echipamente casnice de mari dimensiuni – televizoare, frigidere, monitoare.
  • Echipamente casnice de dimensiuni mici sau “deșeuri invizibile” – telefoane mobile, periuțe de dinți electrice sau țigări electronice.
  • Aparate de iluminat – becuri clasice, led-uri, veioze, lampadare etc.
  • Dispozitive folosite în domeniul medical;
  • Aparate de telecomunicații și aparate informatice;
  • Echipamente sportive, de agrement și jucării;
  • Echipamente de control și de monitorizare;
  • Scule electrice și aparate care servesc consumului larg.

De ce este atât de importantă gestionarea corectă a DEEE pentru protejarea mediului și a sănătății oamenilor?

Sursa – https://www.freepik.com/free-photo/energy-concept-outlet-fresh-spring-green-grass_1007485.htm#page=2&query=electrical%20waste&position=39&from_view=search&track=ais

Protejarea resurselor naturale a devenit de mult timp un subiect de interes pentru autoritățile naționale și internaționale. Este, practic, o responsabilitate pe care o împart atât marile companii, cât și consumatorii tocmai pentru că:

  • Implică recuperarea materialelor valoroase și elimină pierderile financiare,
  • Reduce amprenta de carbon și implicit rata de poluare,
  • Oferă întregii societăți un mediu curat și ușor respirabil,
  • Facilitează dezvoltarea economiei circulare, care garantează suplimentarea locurilor de muncă.

Gestionarea corectă a DEE este o obligație pentru antreprenori atât din punct de vedere juridic, cât și moral. În lipsa unor etape bine gândite de manipulare, transport și reciclare, business-ul tău riscă amenzi uriașe, dar și prejudicii de imagine. În contextul în care schimbările climatice devin din ce în ce mai pregnante din cauza inițiativelor industriale, nimeni nu-și mai permite asemenea greșeli.

Există numeroase companii specializate și cu experiență la care poți apela pentru suport.

De exemplu, dacă pui pe piață (produci sau imporți) echipamente electrice, poți opta pentru servicii de preluare responsabilitate DEEE.

Cum sunt colectate, reciclate și procesate DEEE pentru a reduce deșeurile și pentru a conserva resursele?

Colaborarea cu o echipă de specialiști în domeniul sustenabilității asigură derularea cu ușurință a procesului de reciclare. Cum anume? Ei bine:

  • Odată ce au fost colectate, DEEE-urile sunt supuse etapelor de reciclare și valorificare. Componentele valoroase sunt extrase și refolosite într-un nou lanț de producție. Telefoanele mobile au un grad de reciclare de aproape 90%.
  • Substanțele periculoase, cum ar fi metalele grele, sunt gestionate în mod corespunzător pentru a evita eliberarea lor în mediul înconjurător. Sunt derulate procese specifice de neutralizare.

Românii aleg să păstreze telefoanele, laptopurile și tabletele vechi în locuință, chiar dacă nu mai funcționează. Totuși, o mare parte din componentele dispozitivelor electrice poate fi reutilizată.

Adoptă și tu inițiative responsabile și caută aplicația sau site-ul „Unde Reciclăm” pentru a preda responsabil telefonul, laptopul sau tableta ieșită din uz. Această aplicație cuprinde 4630 de puncte naționale de colectare, așa că vei găsi cu siguranță unul și în apropierea casei sau biroului tău pentru a te debarasa de device-urile uzate.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related