Dacă guvernul nu va reuşi în următoarele săptămâni să oprească tăierile ilegale, riscă să fie amendat cu 100.000 de euro pe zi. În Europa, doar Polonia a mai fost sancţionată astfel – pentru intervenţii într-o pădure din patrimoniul UNESCO.
Dacă noi nu ne mobilizăm, implicarea sectorului forestier are o influenţă destul de puternică asupra autorităţilor şi este cumva batista pe ţambal: să fie linişte, să fie bine, să nu ne deranjăm, a susţinut în faţa jurnaliştilor Mihai Diac, iniţiatorul grupului civic Codrii Iaşilor, la conferinţa „Viitorul Pădurilor”, eveniment desfăşurat sâmbătă. Situaţia din Pădurea Bârnova-Dobrovăţ a fost studiu de caz, iar Mihai Diac a povestit cum a surprins un camion cărând 2 mc de lemn.
Deja este în curs o procedură de sancţionare a României pe subiectul tăierilor ilegale, iar guvernul mai are la dispoziţie trei luni să rezolve problema. În caz contrar, unul însă extrem de probabil, dosarul va ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a avertizat europarlamentarul austriac Thomas Waitz, care a dat exemplul Poloniei, amendată în 2017 cu 100 de mii de euro pe zi până la oprirea intervenţiilor în Pădurea Białowieża – ce-i drept, o pădure care face parte din patrimoniul UNESCO.
„Asta mă aştept să decidă Curtea şi în cazul României, dacă nu va rezolva situaţia în următoarele trei luni”, a mai spus europarlamentarul ecologist.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Foto: ziaruldeiasi.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!