Vineri, la Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV Iași), peste 30 de soiuri de struguri au fost prezentate și savurate de cei prezenți la o degustare dedicată pofticioșilor.
Pe lângă soiurile cultivate în viile Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași (Gordin, Gordan, Berbecel, Cruciulița, Frâncușă, Grasă, Tămâioasă românească, Chasselas roz și doré, Italia, Moldova, Victoria, Cardinal, Muscat de Hamburg și altele) pe „tarabele” din curtea USV Iaşi şi-au făcut loc şi soiuri cultivate de producători cunoscuți (Cotnari, Panciu și altele).
„Are o pulpă destul de crocantă, o aciditate destul de acceptabilă, e un soi foarte bun, se numește «Ozana». Sunt consumatoare de struguri, mai ales că acum e sezonul lor. Dacă nu consumăm acum, atunci când?”, a declarat o tânără care a participat la degustarea organizată de USV.
„Boabe de soare” i-a ţinut pe copii lipiţi de farfuriile cu struguri, în timp ce adulţii şi-au luat în serios rolul de degustători şi au parcurs traseul strugurilor, testându-i pe fiecare.
Peste 30 de soiuri de struguri adunate la un loc
,,La evenimentul «Degustare de boabe de soare», organizat de Facultatea de Horticultură și USV Iași am adunat peste 30 de soiuri de struguri, atât pentru consum în stare proaspătă (struguri de masă), cât și soiuri pentru vin, pentru a arăta diversitatea și bogăția paletei de material viticol în România. Avem și soiuri albe, rose, negre, dar ce este foarte interesant în cadrul acestei degustări este prezența partenerilor noștri care ne-au trimis exemple din soiurile de masă, create de ei. Cele două crame partener, «Cotnari» și «Domeniile Panciu» ne-au trimis materia lor primă pentru vinuri. Ce am adus noi sunt soiuri mai puțin cunoscute consumatorului și publicului larg, de exemplu «Gordin», «Gordan», sunt soiuri de vin și soiuri pentru consum în stare proaspătă, care pot reprezenta răspunsul tehnologic la această mare problemă a schimbărilor climatice ce poate să îi lovească foarte tare (și deja se întâmplă acest lucru) pe viticultori.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Ziarul de Iași)