O delegație a Comisiei LIBE (Libertăți civile, justiție și afaceri interne) a Parlamentului European a vizitat România (București și Isaccea) în perioada 21 – 22 septembrie 2022, pentru a discuta cu reprezentanți ai guvernului, autorități din România și cu organizații internaționale și non guvernamentale despre modul de implementare a directivei privind protecția temporară, în contextul primirii pe teritoriul țării noastre a refugiaților din Ucraina. Comisia pentru libertăți civile a analizat modul de aplicare a protecției temporare pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina.
Din delegația PE au făcut parte deputații: Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR (S&D, Spania) – șeful delegației; Yana TOOM (Renew, Estonia); Thijs REUTEN (S&D, Olanda) și Patryk JAKI (ECR, Polonia).
Vizita în România a delegației LIBE este organizată în continuarea vizitei membrilor delegației în Polonia.
„În cursul misiunii noastre de monitorizare a impactului conflictului din Ucraina asupra teritoriului statelor membre ale UE învecinate și de evaluare a implemntării directivei privind protecția temporară, am văzut amploarea solidarității exprimată într-un mod pe care nu l-am văzut anterior în Uniunea Europeană.
În cadrul întâlnirilor noastre cu reprezentanți guvernamentali, autorități regionale și locale, precum și cu organizații internaționale și organizații ale societății civile, am subliniat de mai multe ori importanța implicării societății civile și, în special, a cetățenilor.
Le-am transmis reprezentanților din Polonia și din România mândria și recunoștința noastră pentru cum au exprimat valorile europene prin activitatea și dedicarea lor. Din informațiile primite și din experiența împărtășită trebuie să învățăm cum să fim mereu mai bine pregătiți să lucrăm într-un context în continuă evoluție”, a spus președintele Comisiei LIBE, Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR (S&D, Spania).
„Va fi util să se îmbunătățească sprijinul financiar acordat Poloniei și României”
Parlamentul European lucrează în prezent la un Nou Pact privind migrația și azilul, iar lecțiile învățate și bunele practici vor contribui la creșterea standardelor legislative, asigurând echilibrul corect între responsabilitatea comună și solidaritatea reală, potrivit președintelui Comisiei LIBE.
„Acest mix este cea mai bună soluție de termen lung cu care UE a demonstrat că va face față provocărilor actuale și viitoare.
De asemenea, va fi util să se îmbunătățească sprijinul financiar acordat Poloniei și României și celorlalte state membre cele mai afectate de această criză, astfel încât susținerea financiară să ajungă nu numai la guvernele naționale, ci și la autoritățile și organizațiile regionale și locale care primesc și găzduiesc persoanele refugiate din calea războiului din Ucraina”, a adăugat Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR.
Citește și: Cum vrea Kremlinul să ne convingă că Vestul este vinovat
Parlamentul European a organizat mai multe dezbateri în comisie și în plen cu privire la situația refugiaților ucraineni și organizează discuții periodice cu Comisia Europeană cu privire la punerea în aplicare a Directivei privind protecția temporară. Comisia pentru libertăți civile este comisia responsabilă pentru legislația UE în domeniul azilului și migrației.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!