Delegația Parlamentului European care investighează tăierile ilegale de păduri în România, reacție după dezvăluirile PRESShub despre blocarea accesului presei

Data:

spot_img

Parlamentul European (PE) a reacționat la dezvăluirea făcută de PRESShub că jurnaliștii au fost ținuți la distanță de către delegația departamentului pentru petiții (PETI) care a vizitat România, la mijlocul lunii mai, în urma unei plângeri privind exploatarea forestieră ilegală, precum și a unei liste de sesizări privind distrugerea habitatelor protejate.

După publicarea articolului „Investigațiile UE privind tăierile ilegale de păduri avansează…” de către PressHub, șefa delegației PETI în România, Yana Toom, ne-a transmis mai multe precizări.

Publicăm aceste precizări ale delegației europene, dar cu mențiuni: textul marcat cu bold face parte din mențiunile declarației oficiale a PE, iar textul nemarcat reprezintă explicațiile noastre la afirmațiile făcute de Yana Toom.

PETI: „În urma publicării unui articol pe PRESShub, am dori să răspundem la unele inexactități menționate în acest articol. În calitate de lider al delegației PETI, intenția Yanei Toom a fost să fie transparentă în ceea ce privește acțiunile și întâlnirile.

În acest context, a adoptat aceeași abordare la fiecare dintre întâlnirile la care au fost prezenți jurnaliști: participanții au fost întrebați dacă sunt de acord cu participarea presei la întâlnire și, în cazul în care nu au fost formulate obiecții, reprezentanții mass-media au avut voie să participe.

Articolul conține un citat al purtătorului de cuvânt al Ministerului Mediului, care susține că reprezentanții PETI au fost cei care nu au permis reprezentanților mass-media să participe la întâlnirea cu ministrul Mediului. Dorim să precizăm că, cu puțin timp înainte de întâlnirea de la minister, liderul delegației a întrebat participanții dacă sunt de acord cu participarea jurnaliștilor la întâlnire și ministrul Mediului s-a opus.

PRESShub: Conform celor scrise de șefa delegației, faptul că noi am scris că PETI a refuzat accesul jurnaliștilor nu a fost dintr-o eroare a reporterului, ci de o minciună provenită de la purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediulu. Acesta poate fi auzit făcând această declarație, în mod oficial, la finalul interviului pe care l-am avut cu secretarul de stat Ionuț-Sorin Baciu, inclus ca audio în articolul inițial. (Ascultă aici)

I-am cerut explicații pentru această situație purtătorului de cuvânt al Ministerului Mediului și când le vom primi, le vom publica.

Jurnalista PRESShub, legitimată agresiv

„Domnul ministru a cerut apoi jurnaliştilor prezenţi să plece, după scurta oportunitate iniţială de fotografiere și filmare. Dorim să subliniem că această întâlnire a fost urmată de o întâlnire cu părțile interesate la care jurnaliștii, inclusiv autoarea articolului, au fost lăsați să participe și chiar să înregistreze întâlnirea.”

Ministrul le-a cerut reporterilor să plece după 5 minute în care aceștia au avut voie să facă poze și să filmeze. 5 minute pe ceas! Aceasta nu înseamnă participare la o întâlnire tehnică menită să investigheze o plângere publică cu privire la o problemă de interes public sporit.

Ne-am alăturat, într-adevăr, unei întâlniri cu părțile interesate, dar la invitația expresă a unuia dintre vorbitori, transmisă reporterului Crina Boroș. Directoarea Freedom House România, Cristina Guseth, care nu a avut o invitație expresă, a ajuns acolo înaintea jurnalistei și i s-a refuzat intrarea. Cam atât pentru accesul liber al presei și societății civile!

Odată ce Crina Boroș a ajuns și amândouă au intrat, totuși, în sala de discuție, în baza invitației făcute Crinei, la aproximativ 15 minute de la ședință, când nu pazea nimeni la ușă, unul dintre organizatori a insistat persistent să le legitimeze, inclusiv urmărindu-le prin sală.

Exasperată, Crina s-a ascuns în spatele unuia dintre vorbitori, l-a arătat cu degetul și a spus: „Am fost invitată de către dumnealui! Guseth este editoarea mea. Dacă aveți vreo problemă cu prezența noastră, vorbiți cu dumnealui!”

Situația devenise atât de agravantă, încât unii dintre europarlamentari erau mai atenți la legitimarea noastră decât să asculte vorbitorii! A fost halucinant!

Mai mult, când Crina i-a arătat organizatorului legitimația de presă, acesta i-a făcut o fotografie, lucru pe care reporterul nu l-a mai experimentat în cei peste 15 ani de munca în presă!

Accesul, permis doar la conferința de presă de final

„În plus, articolul susține că delegația PETI a ales un traseu protejat de presă. Pentru a respinge această afirmație, dorim să facem referire la prezența jurnaliștilor la locurile de desfășurare a aproape tuturor ședințelor organizate de delegație, la deschiderea liderului delegației de a comenta presei la fiecare dintre aceste ocazii și la prezența reprezentanților presei pe parcursul mai multor ședințe organizate de delegație”.

PETI a ținut o conferință de presă când delegația a încheiat călătoria, unde prezența presei a făcut parte din design-ul evenimentului. Dar să fim clari: asta nu înseamnă că PETI a permis presei să o însoțească pe traseu și să fie martori la ceea ce au văzut delegații.

În plus, PRESShub și o altă organizație media – internațională și renumită pentru documentarele sale de profunzime, și care deservește întregul public european – au cerut să însoțească delegații PETI pe parcursul călătoriei din România și au fost refuzati.

Nu susținem impresia șefei PETI. de existențặ de inexactități atunci când vine vorba de cât de restricționat, controlat și împiedicat a fost accesul presei la misiunea de informare a delegației în România.

Read the English version: European Parliament delegation investigating illegal logging in Romania reacts following restricted press access disclosures

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Crina Boroș

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related