Delgaz a fost obligată de instanță să reducă prețurile pentru racordarea la rețeaua de electricitate, după ce un cuplu de ieșeni a contestat oferta exorbitantă primită pentru lucrări inutile. Judecătorii au acceptat argumentele acestora, demonstrând că lucrarea putea fi realizată mult mai ieftin.
Aceștia voiau să racordeze la rețeaua de electricitate viitoarea lor casă din Bucium și au întreprins demersurile necesare pe lângă Delgaz. Au primit însă o ofertă de-a dreptul aberantă prin care erau obligați să plătească lucrări inutile, la prețuri exorbitante. În instanță, au demontat punct cu punct studiul de fezabilitate întocmit de Delgaz, reușind să-i convingă pe judecători că lucrarea se poate face mult mai ieftin și că operatorul de distribuție trebuie să contribuie.
Cum a început disputa familiei P. cu Delgaz pentru racordarea la rețea. Lucrare de 119.000 lei
Aventura familiei P. a început la sfârșitul lui ianuarie 2017, când au depus la Delgaz o cerere pentru emiterea unui aviz de amplasament pentru racordarea la rețea a locuinței pe care urmau să o construiască. Inițial li s-a răspuns că totul este în regulă, că nu sunt necesare lucrări de extindere a rețelei sau de întărire a rețelei în amonte. Ulterior însă, Delgaz a precizat că ar fi totuși necesară o extindere a rețelei de distribuție, iar Primăria nu era dispusă să acopere costurile. În noiembrie, Delgaz a demarat întocmirea studiului de fezabilitate pentru extinderea rețelei. După alte șase luni, familia P. afla și costurile pe care ar fi trebuit să le suporte. Conform devizului, lucrarea urma să coste 119.000 lei fără TVA, din care Delgaz urma să acopere doar 8.300 lei. Restul banilor ar fi trebuit să fie puși de clienți.
Valoarea enormă la care Delgaz estima costul lucrării, ca și faptul că operatorul nu înțelegea să susțină decât un procent infim, i-a făcut pe soții P. să se plângă Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. A fost timp pierdut degeaba. ANRE și-a declinat competenția și a trimis plângerea spre soluționare tot la Delgaz. În noiembrie 2019, la aproape trei ani de la începutul demersurilor, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Delgaz și familia P. Între timp, aceștia ajunseseră să reprezinte și interesele mai multor familii din zonă, interesate de extindere. Nu mai era vorba de o singură familie care urma să-și construiască o casă, ci de 9 familii care cereau extinderea rețelei electrice.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Cazul lui Nelu Tătaru. Sunt medicii corupți mai potriviți în sistemul privat?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Pixabay.com)