Demisia lui Iohannis: cine pierde și cine câștigă | Interviu Deutsche Welle

Data:

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea din București, detaliază, într-un interviu pentru Deutsche Welle, impactul demisiei lui Iohannis. Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte, luni, precizând că va părăsi Palatul Cotroceni pe 12 februarie.

DW: Domnule Cristian Preda, ce credeți că l-a determinat pe președintele Klaus Iohannissă demisioneze? A fost o decizie care a luat prin surprindere clasa politică, presa, opinia publică? De ce nu a demisionat imediat după ce și-a încheiet mandatul?

Cristian Preda: Președintele a demisionat pentru că nu era deloc sigur de votul din Parlament care era cerut de procedura de suspendare. Parlamentul acceptase declanșarea procedurii după ce majoritatea a căutat s-o evite în urmă cu câteva zile, și majoritatea fiind fragilă, nu e deloc exclus ca Iohannis să fi primit un vot majoritar pentru suspendare.

Citește și: Percheziții efectuate la șeful de campanie al lui Călin Georgescu, Radu Pally

În aceste condiții, președintele, care își încheiase de fapt al doilea mandat în 21 decembrie, s-a hotărât să demisioneze, deși până acum se agățase de acel capăt de frază din justificarea deciziei Curții Constituționale de anulare a alegerilor care preciza că el ar putea sta până la depunerea jurământului de președintele nou ales. El a sugerat însă până acum că ar fi fost o constrângere pusă de Curtea Constituțională asupra sorții lui. Bineînțeles că nu era nici un fel de constrângere.

DW: Va limpezi cât de cât apele pe scena politică gestul președintelui?

Cristian Preda: Eu cred că da, pentru că tema celui de-al treilea mandat a devenit tot mai importantă și evident că asta afecta în primul rând tabăra guvernamentală, tabăra partidelor care n-au criticat până acum decizia lui Iohannis de a „rămâne în mandat“, cum a spus el. Acuma văd că după anunțul demisiei tabăra lui laudă înțelepciunea președintelui de a-și da demisia. Așa e-n politică la noi.

DW: Vor capitaliza partidele extremiste voturi în urma deciziei președintelui de a pleca de la Cotroceni?

Cristian Preda: E posibil să câștige ceva, e posibil să capete un plus de energie, pentru că au insistat foarte mult pe tema suspendării președintelui. Nu au ajuns la scopul dorit al suspendării, dar și demisia și-o vor trece ca pe o victorie a acestor partide extremiste.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Membrii USR Sector 1 îl preferă pe Nicușor Dan candidat la prezidențiale

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Procesiunea de Florii pe străzile Capitalei, organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București

Pentru a celebra sărbătoarea Floriilor în Biserica Catolică de...

VIDEO | Trump, lăudat de Serghei Lavrov pentru poziția sa față de Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a lăudat sâmbătă...

Hotărâre BEC: USR nu poate face campanie pentru Nicușor Dan

BEC a decis oficial ca Uniunea Salvați România să...