Demnitarii sunt mai importanți decât preșcolarii. Guvernul suspendă mierea pentru copii. Nu și majorarea salariilor

Data:

spot_img

Demnitarii sunt mai importanți decât preșcolarii. Guvernul Ciolacu a decis să majoreze salariile demnitarilor cu 5% începând din ianuarie 2024, dar tot cu această dată va suspenda acordarea de miere de albine pentru preșcolari și elevii din învățâmântul primar de stat, privat şi confesional, după cum prevede un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului, care a intrat în posesia PRESShub.

Cresc salariile „personalul plătit din fonduri publice”

Potrivit acestui proiect, începând cu 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, potrivit proiectului de ordonanță.

Citește și: O altă perspectivă despre testele PISA: unii profesori nu le consideră relevante, alții nu vor să comenteze

Demnitarii sunt mai importanți decât preșcolarii

În schimb, Guvernul suspendă acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional

„Art. XXVI – În perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 11 ianuarie 2007, cu modificările şi completările ulterioare. Art.”, mai arată ordonanța.

Ce se mai prorogă: ajutoare pentru producatori agricoli

Ajutoarele pentru producătorii agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescăreşti şi de acvacultură, promise încă din 2020, se amână până la data de 1 ianuarie 2025, iar termenul de aplicare se prorogă până la data de 31 decembrie 2027.

Aplicarea prevederilor Legii nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat se suspendă până la data de 1 ianuarie 2025.

Aplicarea prevederilor art. 34 – 35 din Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă începând cu data de 1 ianuarie 2024 şi până la data de 1 ianuarie 2025.

Termenul prevăzut la art. III din Legea nr. 352/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2011 privind înfiinţarea 11 Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 979 din 30 decembrie 2015, cu modificările ulterioare, se prorogă până la data de 1 decembrie 2024.

Citește și: Marian Neacșu despre înființarea de noi posturi în Guvern: Să îmi faceți un cadou de Sfântul Nicolae | AUDIO

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor

Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

Munca suplimentară se compensează numai cu timp liber, nu și cu bani

Ordonanța mai prevede că, în anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: INQUAM Photos /Octav Ganea

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Georgescu îl acuză pe Klaus Iohannis că urmărea să rămână la putere pe termen nelimitat

Georgescu îl acuză pe Klaus Iohannis că urmărea să...

Ziua Victoriei Revoluţiei Române și a Libertăţii. Mesajul lui Klaus Iohannis

Ziua Victoriei Revoluţiei Române a Libertăţii este comemorată în fiecare...

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...