DENIGRAREA LUI VELA vs LIBERTATEA DE EXPRIMARE A CETĂȚENILOR

Data:

spot_img

În weekend – și fără nici o legătură cu protestele anti ”Ocultă” din Piața Victoriei, un grup de protestatari a reușit în două rânduri să transmită guvernanților temerea lor despre OUG Bani pentru Presă, o campanie subvenționată pentru informarea cetățenilor privind conduita după starea de urgență.

Cristian Dide, reprezentantul asociației Evoluție în Instituție nu crede în regulile subvenției. Dide este activist civic și a stat în stradă împotriva guvernării PSD între 2017-2019, când a proiectat pe clădiri mesaje guvernamentale. Acum se gândește că o astfel de subvenție ar putea toci gândirea critică a presei si rolul ei de slujitor al interesului public.

”Era dezirabil odată cu noua guvernare să apară emanciparea instituțiilor statului. Ordonanța Bani pentru Presă am văzut-o ca pe un pumn neașteptat pus în gura jurnaliștilor, pe modelul: ”Fac ce zice clientul. Clientul nostru, stăpânul nostru”. Prin extensie nici noi cetățenii nu vom mai avea cui să semnalăm derapajele instituțiilor statului”, crede Cristian Dide.  Scepticismul lui s-a manifestat în stilu-i caracteristic, printr-o postare pe Facebook.

Pe 15 mai, Dide împreună cu alți 7 prieteni a instalat proiectorul cu laser vis-a-vis de sediul MAI. Incidentul n-a făcut vâlvă, ochii presei și ai opiniei publice fiind orbiți de protestele împotriva ”OCULTEI MONDIALE”, derulate în Piața Victoriei. Dide a fost repede săltat și dus la secție.

Au exercitat asupra mea tactica lovește-te singur. Mașina în care m-au dus a plecat cu viteză. Apoi șoferul a frânat brusc. Fiind încătușat nu m-am putut proteja. M-am dat cu capul de un mâner metalic de deasupra portierei. M-am ales cu o zgârietură. La secția de poliție m-au hărțuit emoțional până m-au făcut să le zic să se ducă dracului de  milițieni. N-am primit apă. N-am avut dreptul să dau telefon să anunț unde sunt. Nu mi s-au acordat îngrijiri medicale, dar am fost amendat cu 700 de lei, susține Cristian Dide.

Aparent protestul eșuase. A doua zi, în drum spre apartamentul închiriat de unde ar fi trebuit să instaleze proiectorul, prin care ar fi urmat să se exprime liber, Dide a fost urmărit de cel puțin o mașină de poliție.

YouTube video

N-a mai ajuns atunci la destinație.

După a doua vizită la poliție, grupul restrâns s-a reîntors la apartamentul închiriat și a postat ceea ce și-a propus.

La scurtă vreme, la ușa apartamentului închiriat au apărut vreo 8 polițiști vorbind zgomotos prin stație. Dide a mai fost amendat odată pentru mesaje denigratoare. Cu încă 500 de lei. Procesul verbal menționează că a fost afectată ”demnitatea și onoarea” ministrului de interne.

YouTube video

Poliția a pus până la urmă capăt faptelor și exprimării libere a grupului Dide, indirect. Proprietarul apartamentului l-a obligat pe protestatar să părăsească apartamentul cu echipament cu tot.

Între timp, campania Bani pentru presă este în procedură de implementare. Datorită condițiilor restrictive impuse publicațiilor din teritoriu, este posibil ca mesajele privind conduita cetățenilor să ajungă anevoios la firul ierbii.

În perioada Stării de Urgență, au existat primari care au cenzurat prin amenzi ale poliției locale mesajele critice de pe Facebook. Limitările drepturilor omului impuse de pandemia Coronavirus păreau să fie temporare. Cel mai grav părea să fie cel la liberă circulație. Acum apare evident că libera exprimare va fi de mai lungă durată și mai periculoasă pentru normalitatea de fiecare zi.

spot_imgspot_img
Sanda Foamete
Sanda Foametehttp://www.presshub.ro
Sanda Foamete a absolvit Școala BBC de Radio Jurnalism în anii 90 și a lucrat de mai mulți ani în redacția postului de Radio BBC, în România. A fost asistent universitar la UNATC (pe atunci ATF) și ulterior la Universitatea Media, facultatea de cinematografie, regie de film. De-a lungul timpului a trecut prim mai multe meserii din domeniul comunicării, jurnalism, PR, marketing și management de proiect. A lucrat în mediu corporatist, la Microsoft. Din 2015 este activist civic, alăturându-se voluntar mai multor inițiative cetățenești. Unul dintre domeniile de interes jurnalistic ale Sandei cuprinde în ultimii ani demantelarea dezinformării și a știrilor false. Actualmente este freelancer, colaborând frecvent cu pressHUB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fratele șefului SIE face afaceri cu patronul păcănelelor Magnum. Legăturile cu lumea interlopă | Info Sud-Est

Fratele șefului SIE, Constantin Vlase, face afaceri în domeniul...

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...

Alianța PNL-PSD Iași. Prima ședință a Consiliului Local din noul mandat | Ziarul de Iași

Alianța PNL-PSD Iași. Prima ședință a Consiliului Local din...

Concert cu muzică românească în Antarctica | Viața Liberă

Concert cu muzică românească în Antarctica. Pianistul gălăţean Ștefan...