Departamentul de stat al SUA despre România: „Unii jurnaliști au continuat să fie hărțuiți”. Cazurile jurnaliștilor Șercan, Pantazi și Cristea, menționate

Data:

spot_img

Cazurile jurnaliștilor Emilia Șercan, Cristian Pantazi și Alin Cristea sunt menționate de Departamentul de Stat al SUA în raportul privind respectarea drepturilor omului din 2022, la capitolul „Libertatea de exprimare / Violență și hărțuire” din Secțiunea „Respectarea drepturilor civile”.

„Unii jurnaliști au continuat să fie hărțuiți, trimiși în judecată sau amenințați de instituții pe care le investigau sau de reprezentanți ai acestora”, se arată în documentul publicat pe site-ul Departamentului de Stat.

Despre cazul Emiliei Șercan, țintă unei ample acțiuni de kompromat – prin publicarea de fotografii din viață personală – după dezvăluirea unui posibil plagiat al premierului Nicolae Ciucă, Departamentul de Stat notează faptul că, până la sfârșitul anului 2022, „procurorii nu au informat-o pe jurnalistă despre niciun progres în anchetă, în ciuda faptului că fostul deputat PSD Cristian Rizea a recunoscut public că a scurs în presă fotografiile”.

Totodată, se amintește că, în 2022, a fost pronunțată o sentință definitivă în dosarul de șantaj care îi viza pe foștii șefi ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, respectiv pedepse cu suspendare.

În 2019, fiind subiectul unor investigații ale Emiliei Sercan, fostul rector și fostul prorector au pus la cale o operațiune de amenințare cu moartea și șantaj a jurnalistei.

Jurnalistul Alin Cristea, anchetat abuziv de DIICOT

Și cazul jurnalistului Cristian Pantazi de la G4Media apare în raportul Departamentului de Stat, după ce un angajat al Colegiului Național de Apărare a încercat să oprească publicarea unui articol despre faptul că o colegă, profesor universitar, a postat pe Facebook un val de afirmații anti-Zelenski și a răspândit teorii conspiraționiste despre războiul din Ucraina.

Cadrul militar și universitar a sunat-o pe soția jurnalistului Cristian Pantazi și a făcut trimitere la o știre despre o persoană din Rusia care a avut opinii anti-Putin și a fost găsită ulterior moartă într-un geamantan.

„Date suplimentare despre investigarea acestui caz nu erau disponibile la sfârșitul anului 2022″, se menționează în raport.

Cel de-al treilea caz prezentat de Departamentul de Stat al SUA la capitolul „Violență și hărțuire” este legat de jurnalistul Alin Cristea și publicația DEBRAILA, afiliată rețelei PRESSHub .

Cristea și publicația au fost țintă unei anchete DIICOT – Biroul Teritorial Brăila timp de aproape 10 luni, având calitatea de suspecți într-un dosar de pornografie infantilă, totul după publicarea unui articol care a dus la arestarea și, în cele din urmă, condamnarea agresorului unui minor.

Numeroase ONG-uri de specialitate au atras atenția asupra faptului că ancheta a pornit după ce jurnalistul l-a criticat pe fostul șef al Poliției, iar un procuror DIICOT l-a contactat pe această tema.

„Pe 29 noiembrie, printr-o decizie definitivă, Tribunalul Brăila a respins cererile DIICOT caneîntemeiate și a stabilit că jurnalistul și publicația nu au încălcat legea”, precizează Departamentul de Stat.

Raportul integral poate fi citit AICI.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Diana Șoșoacă, cercetată după ce a filmat în cabina de vot și a postat clipul online

Diana Șoșoacă este verificată de poliție după ce a...

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 3.900.000 de români au votat în primul tur

Peste 3.900.000 de români au votat în primul tur...

Tentativă de fraudă la vot în Piatra-Neamț. Un alegător a intrat în cabină cu două buletine de vot

Tentativă de fraudă la vot în Piatra-Neamț. Un alegător...