Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru Moscova. Majoritatea băncilor centrale reduc ratele dobânzilor. Nu și cea a Rusiei.
Luna trecută, factorii de decizie au majorat ratele la 21%, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii; piețele se așteaptă ca acestea să ajungă la 23% până la sfârșitul anului. Această schimbare este cu atât mai neobișnuită, deoarece are loc într-o perioadă de război, când bancherii centrali evită, de obicei, să suprime activitatea economică.
Economia Rusiei i-a uimit pe analiști de când țara a invadat Ucraina, în februarie 2022. În ciuda unuia dintre cele mai dure regimuri de sancțiuni din istoria modernă, economia sa a cunoscut cea mai rapidă expansiune din ultimul deceniu.
Cheltuielile guvernamentale, tot mai dificil de susținut
Rusia a înregistrat o creștere de 3,6% anul trecut și se estimează că va menține acest ritm și în acest an. Totuși, decizia băncii centrale de a majora ratele dobânzilor nu este o demonstrație de forță, ci un avertisment cu privire la problemele care urmează.
Cheltuielile guvernamentale devin tot mai dificil de susținut. Bugetul Rusiei, prezentat în septembrie, include un plan de creștere a cheltuielilor pentru apărare cu un sfert în anul următor.
Citește și: Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu
În total, cheltuielile anuale pentru apărare și securitate – un element bugetar separat care acoperă serviciile de informații – sunt acum așteptate să ajungă la 17 trilioane de ruble (170 de miliarde de dolari), o sumă care reprezintă mai mult de 40% din toate cheltuielile guvernamentale sau 8% din PIB-ul Rusiei. Numai cheltuielile pentru apărare vor reprezenta 6% din venitul național al Rusiei, cel mai ridicat nivel de la Războiul Rece.
Continuarea în Universul.net
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com)