Dependența virtuală la copii. Sfatul psihologului. De la vârste tot mai fragede, copiii sunt expuși la o varietate de dispozitive, aplicații și platforme digitale.
Această expunere a dus la o creștere semnificativă a dependenței virtuale, un fenomen dinamic ce se manifestă tot mai intens și care ridică numeroase îngrijorări.
Studiile recente arată că timpul petrecut de copii în mediul virtual este în continuă creștere, având un impact profund asupra dezvoltării lor emoționale și cognitive.
Dependența virtuală, influențată de problemele emoționale
În același timp, comportamentele legate de utilizarea tehnologiei se schimbă rapid, influențate de inovațiile tehnologice și de accesibilitatea tot mai mare a internetului.
Irina Mitrea, psiholog clinician principal în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola“, explică faptul că dependența virtuală la copii este influențată de mai mulți factori.
Printre aceștia se numără problemele emoționale și sociale, copiii confruntându-se cu stres, anxietate, depresie sau dificultăți de adaptare socială și folosind tehnologia ca o formă de evadare din realitatea presantă.
Presiunea socială și influența colegilor și prietenilor joacă, de asemenea, un rol major, deoarece copiii își doresc să fie acceptați și integrați în grupuri, iar utilizarea anumitor aplicații le facilitează acest lucru.
Aplicațiile sunt extrem de captivante
Lipsa activităților extracurriculare sau de divertisment contribuie la dependență, deoarece copiii tind să petreacă mai mult timp online atunci când nu au alte opțiuni de petrecere a timpului liber.
De asemenea, psihologul spune că și comportamentul parental este un factor esențial. Părinții care petrec mult timp la calculator influențează comportamentul copiilor lor, aceștia imitându-i și considerând acest comportament ca fiind normalitatea unei familii.
În plus, copiii fără reguli clare privind utilizarea dispozitivelor sunt mai predispuși să petreacă timp îndelungat în mediul virtual.
Psihologul subliniază și că aplicațiile din mediul virtual sunt proiectate pentru a fi extrem de captivante, folosind mecanisme de recompensare foarte stimulante, ceea ce contribuie la dezvoltarea dependenței.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)