Dependența virtuală la copii. Sfatul psihologului | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Dependența virtuală la copii. Sfatul psihologului. De la vârste tot mai fragede, copiii sunt expuși la o varietate de dispozitive, aplicații și platforme digitale.

Această expunere a dus la o creștere semnificativă a dependenței virtuale, un fenomen dinamic ce se manifestă tot mai intens și care ridică numeroase îngrijorări.

Studiile recente arată că timpul petrecut de copii în mediul virtual este în continuă creștere, având un impact profund asupra dezvoltării lor emoționale și cognitive.

Dependența virtuală, influențată de problemele emoționale

În același timp, comportamentele legate de utilizarea tehnologiei se schimbă rapid, influențate de inovațiile tehnologice și de accesibilitatea tot mai mare a internetului.

Irina Mitrea, psiholog clinician principal în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola“, explică faptul că dependența virtuală la copii este influențată de mai mulți factori.

Citește și: Premieră pentru Statele Unite după 5 decenii. Primele alegeri fără Bush, Clinton și Biden la Casa Albă

Printre aceștia se numără problemele emoționale și sociale, copiii confruntându-se cu stres, anxietate, depresie sau dificultăți de adaptare socială și folosind tehnologia ca o formă de evadare din realitatea presantă.

Presiunea socială și influența colegilor și prietenilor joacă, de asemenea, un rol major, deoarece copiii își doresc să fie acceptați și integrați în grupuri, iar utilizarea anumitor aplicații le facilitează acest lucru.

Aplicațiile sunt extrem de captivante

Lipsa activităților extracurriculare sau de divertisment contribuie la dependență, deoarece copiii tind să petreacă mai mult timp online atunci când nu au alte opțiuni de petrecere a timpului liber.

De asemenea, psihologul spune că și comportamentul parental este un factor esențial. Părinții care petrec mult timp la calculator influențează comportamentul copiilor lor, aceștia imitându-i și considerând acest comportament ca fiind normalitatea unei familii.

Citește și: Forumul Judecătorilor din România (AFJR) renunță la dialogul cu Comisia Europeană pe care o acuză de înțelegeri politice

În plus, copiii fără reguli clare privind utilizarea dispozitivelor sunt mai predispuși să petreacă timp îndelungat în mediul virtual.

Psihologul subliniază și că aplicațiile din mediul virtual sunt proiectate pentru a fi extrem de captivante, folosind mecanisme de recompensare foarte stimulante, ceea ce contribuie la dezvoltarea dependenței.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

A murit Dorin Presecan, fost actor al Teatrului Regina Maria din Oradea | Bihoreanul

Dorin Presecan, fost actor al teatrului Regina Maria din...