Depozitul ecologic de la Roșiești – Vaslui, o posibilă rezolvare pentru criza gunoiului din sudul Moldovei

Data:

spot_img

Județul Vaslui dispune de unul dintre cele mai mari depozite ecologice din sud-estul României: groapa de la Roșiești. Amplasată între Vaslui și Bârlad și deschisă în iulie 2018, după patru ani și trei licitații pentru concesionarea depozitului, groapa a fost ținta a numeroase contestații formulate de firmele ofertante. Beneficiind de o finanțare de aproape 40 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, depozitul de la Roșiești ar urma să primească și deșeurile din județul Galați. Autoritățile locale spun că sunt deschise și către alte solicitări, cum ar fi cea venită din Vrancea, unde nu există astfel de facilități.

  • Contractul de finanțare pentru depozitul ecologic de deșeuri de la Roșiești a fost semnat în 2011, iar lucrările s-au finalizat în 2015.
  • Valoarea proiectului: circa 40 milioane de euro.
  • Depozitul are o celulă de depozitare în care încap 1,3 milioane tone de deșeuri, o stație de sortare și stații de transfer.
  • Din banii europeni s-a realizat și închiderea depozitelor urbane neconforme existente în Bârlad, Huși și Negrești.
  • Depozitul a fost deschis abia în 2018, pe fondul contestațiilor repetate la licitația pentru desemnarea unui operator care să gestioneze groapa.
  • Și județul Galați va depozita deșeurile la Roșiești, iar autoritățile sunt în discuții cu autoritățile din Vrancea.

Contractul de finanțare a proiectului „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide – județul Vaslui” a fost semnat în 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013.

La finalizarea exercițiului bugetar european, lucrările nefinalizate din cadrul proiectului și plățile pentru obiectivele de investiții realizate au fost fazate pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Investiția-fanion a proiectului este Depozitul ecologic de la Roșiești, prima celulă fiind construită în cadrul proiectului european. Depozitul va avea două celule de depozitare, iar când prima celulă va fi umplută, aceasta va fi închisă folosindu-se materiale speciale. În paralel, operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Vaslui are obligația, prin contract, de a deschide a doua celulă în vederea depozitării deșeurilor.

Depozitul ecologic de la Roșiești în lucru

Prima celulă (spațiu de depozitare) va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă, în perioada 2030-2042. Prima celulă de depozitare a deșeurilor de la Roșiești are o întindere de 10 hectare. O celulă are o capacitate de 1,3 milioane tone de deșeuri, durata de viață fiind estimată la 15 ani.

Depozitul de la Roșiești mai are în componență o linie de sortare cu o capacitate de 28.500 tone/anual, o linie de tratare a levigatului (apa poluată din groapă), o clădire administrativă, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc.

În momentul în care depozitul va lucra la capacitate maximă, aici vor fi angajați 100 de muncitori de la nivel local, potrivit proiectului.

Trei gropi neconforme au fost închise

Pe lângă groapa ecologică, proiectul european mai conține alte două contracte de lucrări care au vizat construcția a patru stații de transfer la Vaslui (capacitate de 48.087 tone/anual), Bârlad (capacitate de 40.149 tone/anual), Huși (capacitate de 20.331 tone/anual) și Negrești (capacitate de 9.573 tone/anual). În aceste stații este depozitat temporar gunoiul, până ajunge la groapă.

Proiectul a mai prevăzut închiderea și reabilitarea depozitelor urbane neconforme existente în Bârlad, Huși și Negrești, precum și acordarea de asistență tehnică și supervizarea lucrărilor, incluzând măsuri de publicitate și conștientizare a populației în vederea reducerii cantității de deșeuri sau separării materialelor reciclabile și a deșeurilor biodegradabile la sursă.

Tot în cadrul proiectului au fost cumpărate și 24 de mașini, dintre care șase camioane cu remorcă pentru stațiile de transfer și 18 camioane compostoare pentru preluarea selectivă a deșeurilor din județ. De asemenea, au fost achiziționate echipamente de colectare: containere metalice și din plastic pentru colectarea deșeurilor menajere și reciclabile, unități de compostare individuală.

Calvarul contestațiilor

Procedurile de atribuire a contractului de concesionare a gropii ecologice de la Roșiești și a stațiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești au început în 2015, după finalizarea lucrărilor, dar au fost blocate din cauza contestațiilor repetate.

În cursul lunii martie 2016, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a anulat rezultatul primei licitației publice organizate de Consiliul Județean (CJ) Vaslui, care este beneficiarul proiectului.

Anularea a venit în urma formulării unei contestații de către două firme, din cei patru ofertanți inițiali (trei grupuri de firme în asociere și un agent economic individual). Contestațiile au fost făcute de o asociere de firme din București și o firmă din Pitești. Cele două entități care au pierdut licitația au formulat contestații asupra modalității de derulare a procedurii de licitație. Licitația organizată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a fost caștigată de o asociere de firme din Roman și Suceava.

A doua licitație a fost anulată

Nici a doua licitație nu a scăpat de ghilotina contestațiilor făcute de firmele participante la licitație. În cursul lunii iulie 2016 s-au deschis ofertele depuse în cadrul licitației. Însă, în luna august 2016, licitația a fost sistată la propunerea comisiei de evaluare, propunere aprobată de către conducătorul autorității contractante.

Firmele participante la licitație au cerut clarificări despre derularea licitației, dar răspunsurile oferite de specialiștii care au răspuns de procedură au fost neclare pentru participanți. Cum aceste clarificări privind procedura de derulare a licitației au fost interpretate diferit de firmele participante, la nivel local s-a decis anularea licitației. Decizia a fost luată pentru a nu pierde o perioadă mai lungă de timp prin derularea altor etape a celei de-a doua licitații, dar și pentru că exista riscul ca după urcarea pe SEAP licitația să fie anulată.

Cum era de așteptat, firmele participante au contestat la CNSC anularea licitației. Însă, la sfârșitul anului 2016, CNSC a respins contestația făcută de o asociere de firme din Roman și Suceava, privind sistarea licitației la propunerea comisiei de evaluare din cadrul CJ Vaslui.

A treia licitație, al treilea val de contestații

La începutul anului 2017, CJ Vaslui a început organizarea celei de-a treia licitații pentru pentru concesionarea gropii ecologice de la Roșiești și a stațiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești.

În data de 6 ianuarie 2017 a fost publicat anunțul de participare a licitației pe SEAP. Astfel, pentru data de 10 mai 2017 a fost programată deschiderea ofertelor depuse de participanți.

Cu toate acestea, pe ultima sută de metri, în data de 9 mai, o firmă a depus o contestație și a cerut, printre altele, suspendarea procedurii de licitație. CNSC a dispus suspendarea procedurii, până la soluționarea contestației.

În data de 15 iunie, CNSC a emis o decizie prin care a dispus unele măsuri de remedire privind documentația de atribuire, iar în 16 iulie decizia CNSC a fost urcată pe SEAP, ceea ce a însemnat ieșirea din suspendare a procedurii.

În consecință, CJ Vaslui a stabilit data de 10 august 2017 ca termen final pentru depunerea ofertelor, iar la sfârșitul lunii septembrie 2017 a fost anunțat câștigătorul pentru a treia licitație.

După desemnarea câștigătorului, firmele care au pierdut licitația au și formulat mai multe contestații la CNSC. Contestațiile se refereau la faptul că organizarea licitației nu a fost conformă cu cerințele din caietul de sarcini.

La începutul lunii decembrie 2017, CNCS a respins contestațiile formulate de ofertații care au participat la a treia licitație publică.

Romprest București, câștigătorul licitației

La finalizarea procedurii de achiziție publică, delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de management al deșeurilor a fost făcută către SC Romprest Energy SRL București. Unicul acționar al companiei câștigătoare este compania Romprest Service SA, fondată de controversatul om de afaceri Florian Walter (anchetat pentru că ar fi iniţiat şi coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată compania Romprest Service și alte societăţi comerciale, printre care unele considerate firme-fantomă, a fost dat în urmărire internațională în 2015, fiind extrădat în 2018 din Emiratele Arabe Unite – n.red.).

Prin caietul de sarcini asumat de CJ Vaslui în cadrul procedurii de licitație privind concesionarea depozitului ecologic de la Roșiești, trebuie asigurată lunar o cantitate de 9.000 de tone de deșeuri.

Alexe Ene Gigi, managerul SC Romprest Energy SRL București, a precizat că firma desfășoară activități în managementul deșeurilor începând din anul 2011.

„Ținta de reciclare a deșeurilor este în prezent de 35% și se va mări de la an la an. În urmă cu cinci ani nu se vorbea de economia circulară. Este un pas mic înainte față de ceea ce ne așteaptă pe viitor”

Alexe Ene Gigi.

Depozit regional la Roșiești

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, spune că prin deschiderea noului depozit s-a dat posibilitatea și altor județe care au o situație dificilă să vină să depoziteze deșeurile la Roșiești, pentru a fi evitate situațiile de criză.

Înainte de deschiderea depozitului de la Roșiești, la groapa de la Brăila nu se mai acceptau deșeurile provenite din județul Vaslui, Galațiul nu avea capacitate de depozitare, Vrancea nu a terminat implementarea și deschiderea depozitului, iar Iașiul nu acceptă deșeuri din alte județe.

„Am deschis noi chestiunea aceasta și am făcut calculele privind capacitatea depozitului, posibilitățile de extindere a celor două celule și ne-am hotărât să îi primim pe cei de la Galați și alții care vor solicita lucrul acesta. Chiar dacă e autonomie locală, dacă există capacitate de decizie în fiecare județ, noi nu putem să fim absurzi să nu înțelegem că trăim în țara acesta și trebuie să fim solidari unii cu alții și când unii se află în necaz și vecinii pot să îi ajute. Poate altă dată avem noi nevoie de sprijinul lor! Între UAT-uri să fie o solidaritate națională, că nu avem noi Țara Vasluiului și cei din Galați, Țara Galațiului, și așa mai departe, ci avem doar județe ale României”

Dumitru Buzatu

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.