Plângeri administrative și penale împotriva ministrului Rafila și a unor funcționari din Ministerul Sănătății

Data:

Deputatul USR Emanuel Ungureanu pregătește mai multe plângeri administrative și penale împotriva ministrului Alexandru Rafila și a unor funcționari din Ministerul Sănătății, în legătură cu vizita în Cuba și cu neadoptarea normelor care să facă posibilă aplicarea legii „Stop nosocomiale!” și, implicit, să salveze vieți.

„Fac un apel public și dau un termen de 24 de ore premierului Nicolae Ciucă să prezinte memorandumul semnat de domnia sa – dacă există, pentru că din informațiile mele nu există – prin care l-a împuternicit pe domnul Rafila să semneze documente, în numele statului român, cu Ministerul sănătății cubanez.

Dacă domnul Rafila nu a fost împuternicit de Ministerul de Externe, de Guvernul României să semneze acte în numele statului român, ceea ce a comis domnul Rafila se numește abuz în serviciu și, în termen de trei zile, voi depune la DNA o plângere penală.

Trebuie să aflăm cu toții dacă ministrul Sănătății a fost împuternicit sau doar a fost într-o excursie de lux. Să-l întrebăm pe domnul Rafila în câte țări a fost de la începutul mandatului? Vom vedea că, asemenea miniștrilor Sorina Pintea și Nicolae Bănicioiu, a stat mai mult în afara țării decât la minister”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Citește și: BREAKING A demisionat Vasile Dîncu. Nu mai poate colabora cu Iohannis

„Toate sunt chestiuni de viață și de moarte”

În ceea ce privește neadoptarea normelor de aplicare pentru legea „Stop nosocomiale!”, lege în vigoare din ianuarie 2021, deputatul USR a pregătit o plângere în contencios administrativ împotriva ministrului Rafila și a Ministerului Sănătății.

Citește și: Roșia Montană în UNESCO. Cum este privită de cei care trăiesc aici

„Domnul Rafila este ministru de aproape un an și nu a făcut normele. Are termen de șapte zile să vină în Guvern cu normele, în caz contrar voi depune și o plângere penală împotriva sa și a funcționarilor din Ministerul Sănătății pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu prin care cauzează încălcări a drepturilor unei persoane. Este o directă relație între lipsa normelor și moartea celor care au decedat în România, în ultimul an și jumătate, din cauza infecțiilor nosocomiale.

Eu nu vreau ca viața pacienților din România să depindă de noroc, dacă scapă sau nu de nosocomiale, ci vreau să avem miniștri responsabili. Atrag atenția că nu sunt norme nici pentru pacienții cu HIV, nici pentru cei care suferă de afecțiuni alergice.

Cel puțin opt legi sunt în Ministerul Sănătății de un an, de doi sau chiar de trei ani, care ar fi trebuit să intre în vigoare la șase luni de la promulgare. Toate sunt chestiuni de viață și de moarte, iar ceea ce spun eu nu este o declarație politică, ci un strigăt disperat al unui om care a văzut în ce hal arată spitalele din țară și cât de urgent este să avem norme”, afirmă Emanuel Ungureanu.

În luna septembrie, deputatul USR a mai depus o plângere la DNA împotriva unor funcționari din Ministerul Sănătății pe tema unei achiziții desfășurate în condiții suspecte.

FOTO: Ministerul Sănătăţii – România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul la europarlamentare | Eurobarometru

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul...

Program special la Teatrul Național din București, de 1 și 2 mai

Program special la Teatrul Național din București, de 1 și 2 mai

Motivul anulării evenimentelor de campanie ale lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei | G4Media.ro

Motivul anulării evenimentelor de campanie ale lui Cătălin Cîrstoiu,...