marți, 24 mai 2022
AcasăNewsletterDerogări de la Gorj pentru a scoate din izolarea COVID-19 clientela politică

Derogări de la Gorj pentru a scoate din izolarea COVID-19 clientela politică

Mai multe persoane au beneficiat de derogări de la Direcția de Sănătate Publică Gorj pentru a ieși din izolare fără a îndeplini condițiile cerute de lege. DSP Gorj a eliberat derogările pentru participare la diferite evenimente care nu fac parte din categoria celor prevăzute de lege.

Pe baza acestor documente, persoanele care ar fi trebuit să stea în izolare, din cauza COVID-19, s-au deplasat libere la instituții, în locuri unde se aflau mulți oameni, veniți pentru diverse evenimente.

Conform legii, derogările se eliberează pentru o serie de  evenimente deosebite și este stipulat clar ce înseamnă aceasta: participarea  la ceremonialul de înmormântare în cazul decesului soțului/soției, unei rude/afin de gradul 1-3.

Pentru a o obține, trebuie intocmit un dosar care să conțină următoarele: certificat deces, copie card de identitate – solicitant + însoțitori, autovehicul- nr. de înmatriculare, câte persoane sunt în autovehicul, punctul de trecere vamal (daca este cazul), data înmormântării.

Lipsa transparenței

Pentru a verifica câte astfel de derogări a eliberat DSP – Gorj și câte dintre acestea au fost eliberate unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale de a primi o derogare de la izolare, am transmis pe 3 decembrie o solicitare cu următoarele întrebări:

1. Cate derogări a eliberat DSP Gorj unor persoane aflate în carantină/izolare? (numărul derogărilor)

2. Durata derogărilor? (pentru fiecare derogare în parte durata)

3. Motivul derogarilor? (motivul derogării pentru fiecare caz în parte)

4. Actul normativ invocat  de DSP Gorj în baza căruia au fost eliberate derogările?

În mai puțin de 24 de ore, funcționarii DSP Gorj mi-au transmis un document semnat de directorul executiv Stoian Narcis Vasile, jurist Oproiu Vasilica Crenguta și consilierul superior Pitian Elena, prin care practic dovedesc că nu cunosc așa cum ar trebui legea 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată  la DSP Gorj la numărul 15112/04.12.2020, vă facem cunoscut că având în vedere situația epidemiologică actuala si faptul că toți salariatii DSP Gorj sunt ocupați în lucrări și anchete epidemiologice specifice acestei situații, și volumului foarte mare de lucrări, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice art 7, alin 1, răspunsul la solicitarea dumneavoastră vă va fi înaintat în termenul legal de 30 de zile prevăzut de lege.

Va mulțumim pentru înțelegere”, se arată, sec, îm răspuns.

Ce spune legea în legătură cu derogările

În conformitate cu Anexa nr.2, art.1, punctul 7 din Hotararea nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, s-a stabilit acordarea unei derogari persoanelor aflate in carantina sau izolare la domiciliu, pentru a putea participa la o serie de evenimente deosebite:

„Pe durata măsurii de izolare/carantină la domiciliu sau carantină instituționalizată, persoanele care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pot participa la ceremonialul de înmormântare în cazul decesului soțului/soției, unei rude/afin de gradul 1-3, cu acordul Direcției de Sănătate Publică și avizul Centrelor Județene/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.”

La nivelul fiecărui județ, derogarea pentru situații excepționale se poate obține de la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, DSP, in baza unui dosar.

Marius Daea
Marius Daea este jurnalist cu o experiență de peste 27 de ani în presa scrisă, radio și TV. A început în anul 1993, ca reporter corespondent din Gorj pentru Radio România Oltenia Craiova. Din anul 1998 și-a continuat activitatea profesionalî ca reporter și realizator TV la Antena 1 Târgu Jiu. Din 2004 până în 2010 a fost directorul acestei stații locale. Marius Daea este licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene. Este membru al Earth Journalism Network Washington DC, Internews Europe Londra și al Clean Energy Wire Berlin. De asemenea, membru asociat al Federației Europene pentru Jurnalism de Știință. Lucrează ca reporter freelancer de investigație pentru Newsweek Romania.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE