Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, un eveniment incluziv, o sărbătoare a comunităţii

Data:

spot_img

Deschiderea programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii (17-19 februarie) este un eveniment incluziv, o sărbătoare pentru întreaga comunitate, persoanelor cu dizabilităţi oferindu-li-se facilităţi de participare la evenimente care se desfăşoară în acest weekend în municipiu.

„Persoanele cu dizabilităţi au foarte puţine ocazii de a ieşi din casă în spaţii prietenoase. Pentru mine e prima dată când voi veni la un concert şi voi putea viziona spectacolul deschiderii din Piaţa Unirii de la aceeaşi înălţime cu restul publicului sau să vizitez o expoziţie”, a declarat Doru Mihăescu, membru al Asociaţiei Handicapaţilor Locomotor, citat de Agerpres.

Teodora Borghoff, expert în incluziune socială, membră a Echipei Curatoriale Timişoara 2023, a subliniat că în anul 2016, cel al câştigării titlului de Capitală Europeană a Culturii, nu exista în municipiu niciun spaţiu de cultură fără bariere, accesibil persoanelor cu dizabilităţi.

„De-a lungul acestor ani, facilităţile incluzive în spaţiile culturale nou renovate au devenit fireşti. Tot mai mulţi operatori culturali sunt preocupaţi să creeze lucrări şi spectacole adaptate pentru tipuri diverse de public. Paşii au fost mărunţi şi munca de accesibilizare a întregului oraş rămâne o misiune de viitor, însă suntem pe drumul cel bun în a ne pune valorile în practică”, a spus Teodora Borghoff, citată de un comunicat al Asociaţiei TM 2023.

Sărbătoarea care începe vineri seara, în Piaţa Unirii, este accesibilă persoanelor cu dizabilităţi. În spaţiul din faţa scenei a fost instalat un podium metalic dotat cu bare de sprijin şi o rampă care facilitează vizibilitatea scenei pentru persoanele care folosesc fotoliu rulant, precum şi un spaţiu de siguranţă pentru persoane cu alte tipuri de dizabilităţi.

Citește și: Vernisajul expoziţiei „Victor Brauner: Invenţii şi magie” a inaugurat CCE 2023, înaintea deschiderii oficiale

În premieră la Timişoara, persoanele cu deficienţe de auz din public vor beneficia de interpretarea artistică a concertelor din Piaţa Unirii. Vineri, 17 februarie, între orele 19,25 şi 22,00, Lavinia Chiţu, una dintre puţinele interprete de concert în limba semnelor române, va fi pe scenă alături de artişti, va traduce versurile şi va reda ritmul muzicii, astfel încât persoanele cu deficienţe de auz să se poată bucura de un spectacol memorabil.

Expoziţia colectivă centrală a Deschiderii Timişoara 2023, „Chronic desire – Sete cronică”, este găzduită de un spaţiu accesibil persoanelor cu dizabilităţi, la Bastionul Maria Theresia (corpul spre Facultatea de Medicină).

La Cinema Victoria vor fi proiectate în weekendul deschiderii filme europene de excepţie şi animaţii pentru copii. În faţa cinematografului există locuri de parcare rezervate persoanelor cu dizabilităţi, intrarea în cinematograf este fără bariere şi cu rampă şi există şi o toaletă adaptată.

Biserica Reformată Noul Mileniu, unde va avea loc concertul de cameră susţinut de Cvartetul Kosztandi din Ungaria, pe 19 februarie, de la ora 18, are o intrare fără bariere.

Citește și: Deschiderea Timișoara 2023: un weekend pentru un an. Programul evenimentului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Timișoara 2023 / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș

Patrimoniul arhitectural românesc are nevoie, în primul rând, de...

Conferința Zinergy: De la „sărăcia energetică” la energia geotermală

Mai mulți specialiști în energie au discutat, miercuri, în...

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...