NASA a dezvăluit că este gata să lanseze o nava spațială, prima de acest fel, care poate naviga prin spațiu alimentată de lumina solară, relatează Interesting Engineering.
Această inovație revoluționară se numește Advanced Composite Solar Sail System, pe care NASA a planificat să o lanseze în aprilie de la Complexul de lansare 1 din Mahia, Nouă Zeelandă. Acesta are ca scop promovarea misiunilor spațiale cu costuri reduse.
Pânzele solare elimina necesitatea unor sisteme grele de combustibil la bord, reducând astfel masa navei spațiale. Această masă redusă va duce la reducea costurilor, permițând călătorii de durată mai lungă.
Un element cheie al acestei vele solare de ultima generație este sistemul său de braț compozit, care este construit dintr-un amestec de materiale flexibile din polimeri și fibre de carbon. Aceste brațe au o rezistență superioară, dar sunt mai ușoare decât cele anterioare.
Odată lansată, nava spațială va ajunge pe o orbită sincronă cu Soarele la aproximativ 1.000 de kilometri deasupra Pământului. La această altitudine, nava spațială va începe să deruleze brațele sale compozite, care se întind pe diagonală desfășurând pânza.
Conform estimărilor oficiale, desfășurarea va dura aproximativ 25 de minute. După desfășurare, vela va măsura aproximativ 80 de metri pătrați.
Conform NASA, sistemul avansat de vele solare din materiale compozite va furniza informații esențiale despre sistemul nostru solar și dincolo de acesta. Aceste nave spațiale vor fi echipate cu tehnologie de ultima generație pentru monitorizarea vremii.
Citește și: Anchetă: suspiciuni de corupție în rândul eurodeputaților
Ar putea oferi avertismente timpurii privind furtunile solare și ejectiile de masă coronală care ar putea perturba rețelele electrice, comunicațiile prin satelit și alte infrastructuri critice de pe Pământ.
Articolul integral, în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!