Politicienii din UDMR nu sunt dornici să promoveze cât mai multe femei pe listele electorale, iar mentalitatea se schimbă foarte greu, a explicat deputata Rozália Biró, în cadrul conferinței „Rolul femeilor în dezvoltarea României”, organizată de Organizația Femeilor de Afaceri din cadrul UGIR.
„Sunt în politică din anul 2000. Între 1990 și 2000, am construit firme private. Apoi, 12 ani am fost viceprimar la Oradea, iar din 2012 sunt în Parlament. Din 2016, sunt președinte al Comisiei de Politică externă din Camera Deputaților.
Conduc de 10 ani organizația de femei a UDMR și de doi ani sunt președinte al Organizației de femei a Partidului Popular European. Coordonez activitatea a 53 de organizații de femei naționale, din familia PPE”, și-a prezentat, pe scurt, Rozália Biró activitatea sa în politică.
Desființăm organizația de femei. Bărbații au puterea să o facă
Deși este de peste două decenii în politică și a reușit să obțină și funcții de decizie, deputata UDMR arată că toate acestea au fost mai degrabă o reușită personală și nu o deschidere reală a bărbaților față de femeile din politică.
„Până ce nu schimbăm mentalitatea, o să ne lovim de multe obstacole. În politică, noi femeile suntem legate de mâini și de picioare. Când ești acolo și colegii tăi bărbați spun «dacă nu stați în banca voastră, desființăm organizația de femei», știi că au puterea să o facă, pentru că e vot democratic, stăm la masă o femeie și 10 bărbați.
Nu glumesc, este tristul adevărul. De aceea, văd rolul deosebit de important al organizațiilor de femei în politică, pentru că vor arăta ce pot să facă femeile.
Vă spun din exemplul nostru de partid: organizația noastră de femei a fost înființată abia în 2013, pentru că până atunci nu era în statulul UDMR, nu era o asemenea posibilitate. Am făcut jumătate de an lobby ca să se schimbe statului partidului”, a a explicat Rozália Biró.
UDMR nu are voința de a crește reprezentativitatea femeilor
Deputata UDMR a povestit că în mai 2013 a fost înființată organizația de femei, iar până la finalul acelui an avea deja 210 filiale în țară.
„La prima ședință a Consiliului Național, din ianuarie 2014, le-am pus pe masă distinșilor mei colegi bărbați faptul că organizația de femei a ajuns la 42.000 de membri, prin cadouri simbolice.
Știți care a fost reacția? Tăcere. Nu am avut buget, nu am avut nimic.
Ulterior, am primit buget propriu. Cu toate acestea, reprezentativitatea femeilor în structurile decizionale de putere la UDMR este slabă. Și nici nu văd voința de a crește”, a precizat deputata UDMR.
Rozália Biró a arătat că nu există voință politică nici în Camera Deputaților de a vota legea care prevede că fiecare al treilea candidat să fie de alt gen. Uniunea Europeană a recomandat ca toate țările membre să ajungă la 30% reprezentare a femeilor în politică.
„Dacă se impune cota de 30%, dar fără un criteriu clar, dacă femeile sunt la finalul listei, nu o să fim eligibile niciodată. Sunt 17 trucuri prin care se poate ocoli legea.
Lipsește solidaritatea printre femei. Nu îmi plac cotele, căci ar trebui să fie 55%, cum este normal. Dar la mine în partid se vorbește de doar 15 %. Nu îți vine să crezi.
15% s-au obținut cu greu și nu se pun în practică, că vezi Doamne nu avem femei. Noi avem femei, le propunem”, a arătat Rozália Biró spre reticența conducerii UDMR.
„În UDMR nu avem prea mulți bărbați care să ne susțină”
Politiciana a menționat că, în contextul super anului electoral 2024, cu patru rânduri de alegeri, este esențial ca femeile să își impună prezența pe liste.
„Voință politică pentru a vota schimbarea legii listelor electorale și a candidaților nu este suficientă. Solidaritate la femeile din politică, iar nu este.
Continuăm să discutăm noi între noi. La noi în partid, nu avem prea mulți bărbați care să ne fie parteneri în acest demers. Ne susțin, dar până când vrem funcții de conducere.
Dar trebuie combinată solidaritatea din politică, cu sectorul civil și cel privat. Putem să adunăm un milion de semnături. Altfel arată lucrurile dacă unui președinte de partid îi pui în față un milion de partid.
Trebuie să folosim pe oricine, în sensul bun al cuvântului, pentru a schimba mentalitatea și pentru a impune în partide această cotă de 30%”, este sfatul deputatei UDMR Rozália Biró.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!