Despăgubire în bătăie de joc pentru procurorul acuzat de Gâdea, Badea și Ciutacu că a permis fraudarea alegerilor în Sectorul 1

Data:

spot_img

Tribunalul București s-a pronunțat în procesul în care procurorul Nicolae Sprîncu i-a chemat în judecată pe realizatorii tv Mihai Gâdea, Mircea Badea și Victor Ciutacu după o serie de emisiuni după alegerile din sectorul 1.

Deși fostul președinte al Biroul Electoral al Sectorului 1 a cerut de la cei trei câte 25.000 de euro și 75.000 de euro de la posturile de televiziune pentru care lucrează, instanța a decis ca Gâdea, Badea, Ciutacu, Antena3 si România TV să-i plătească procurorului câte un euro despăgubiri pentru prejudiciu moral, deși a fost linșat de-a lungul mai multor emisiuni.

„Obligă pârâții Mircea Badea și SC Antena 3 SA, în solidar, să plătească reclamantului suma de 1 euro cu titlul de despăgubiri pentru prejudiciul moral. Obligă pârâții Victor Gabriel Ciutacu și SC Ridzone Computers SRL, în solidar, să plătească reclamantului suma de 1 euro cu titlul de despăgubiri pentru prejudiciul moral”, se arată în decizia instanței, semnată de judecătoarea Ioana-Cristina Oprea, fostă Hlihor.

Citește și: Care este adevărul despre deciziile CCR privind pragul la abuzul în serviciu

Decizia urmează a fi făcută publică

Totodată, Tribunalul București a hotărât să-i oblige pe Gâdea și Antena3, în solidar, la redarea hotărârii pronunțate în cadrul emisiunii „Sinteza zilei”.

În plus, Mihai Gâdea, Mircea Badea și Antena 3 sunt obligați să publice hotărârea pronunțată, „pe cheltuiala lor exclusivă, pe portalul publicațiilor Libertatea, Hotnews, G4media, precum și în cadrul paginii de internet a televiziunii”, se mai arată în dispozitiv.

La rândul lui, Victor Ciutacu a fost obligat, alături de firma care administrează postul România TV „la redarea dispozitivului hotărârii pronunțate în cadrul emisiunii „Punctul culminant”.

Obligă pârâții Victor Gabriel Ciutacu și SC Ridzone Computers SRL, în solidar, să publice hotărârea pronunțată, pe cheltuiala lor exclusivă, pe portalul publicațiilor Libertatea, Hotnews, G4media, precum și în cadrul paginii de internet a televiziunii”.

Gâdea, Badea și Ciutacu, în solidar cu televiziunile pentru care lucrează, urmează să-i plătească procurorului Sprîncu câte 3046 de lei cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă.

Citește și: EXCLUSIV Comisia parlamentară de anchetă privind achizițiile din pandemie: Au fost comise infracțiuni

Denigrare premeditată

Cei trei jurnaliști au fost dați în judecată în contextul alegerilor de la Sectorul 1. „Ne-a dat în judecată (și) procurorul Sprîncu, șeful biroului electoral de la Sectorul 1; la doi ani de la alegeri.

Pe scurt, Ciutacu, Gâdea și Badea, România TV și Antena 3. Vrea câte 25.000 euro de la fiecare dintre noi și câte 75.000 euro de la posturile tv. Cică l-am denigrat premeditat și concertat, ăsta e rezumatul acțiunii”, anunța în vara anului trecut Victor Ciutacu.

Biroul Electoral al Sectorului 1, condus de procurorul Nicolae Sprincu, a dat publicității, în 2020, un comunicat în care a anunțat că prezentarea imaginilor din BES1 de către televiziuni „a fost denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului” și preciza că niciun sac cu voturi nu a fost scos din încăperea securizată.

„Având în vedere informațiile și imaginile apărute în spațiul public, prin care se induce ideea că membri ai Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector1 ar fi facilitat sustragerea din încăperea securizată a unor saci cu voturi, întreagă prezentare în spațiul public începând cu seară zilei de 30.09.2020 fiind denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului”.

PSD depusese plângere penală la Secția Specială împotriva procurorului Nicolae Sprîncu, care conducea Biroului Electoral al Sectorului 1 (BES1). Plângerea fusese redactată de Mihai Dragăn, avocatul lui Daniel Tudorache.

Drăgan susținea că Sprincu nu a cerut reprezentanților partidelor în BES 1 acordul ca cineva să pătrundă în încăpere. Avocatul susținea că hotărârile și măsurile birourilor electorale ar trebui aprobate de plen cu majoritate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Numărul creditorilor Nordis Management a ajuns la 1.200. Cine se numără printre păgubiți | G4Media.ro

Numărul creditorilor persoane fizice și juridice înregistrați în procesul...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...