Despăgubiri de 1,4 milioane de euro pentru clădirea consulatului Rusiei la București. Prețul pieței, de patru ori mai mare

Data:

spot_img

Moștenitorii industriașului Nicola Prodanof au câștigat în instanță despăgubiri de circa 1,4 milioane de euro pentru un imobil din București ocupat de secția consulară a Ambasadei Federației Ruse

Suma este aproape dublă față de cea oferită în 2020 de statul român, dar de patru ori mai mică față de valoarea de piață a imobilului, acuză moștenitorii.

Concret, este vorba despre o proprietate de aproximativ 1.000 mp de teren, pe care se află o casă cu etaj și mansardă, cu suprafața construită de 700 mp. Aceasta se află în perimetrul clădirilor din Șoseaua Kiseleff care aparțin de Ambasada Rusiei. 

Vila a fost construită în perioada interbelică și confiscată de comuniști în 1950 de la familia Prodanof, care deținea la acea vreme cele mai importante fabrici de încălțăminte din țară.

În 1951, guvernul comunist a făcut un schimb cu URSS, primind în locul vilei o proprietate de zece ori mai ieftină. După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia și-a însușit proprietățile din străinătate ale URSS, în dauna Ucrainei – cu care nu a semnat nici azi tratatul de succesiune.

Clădirile URSS, intabulate de ruși pe mandatul lui Geoană la Externe

Cele mai importante clădiri au fost intabulate de ruși în timpul mandatului la Externe al lui Mircea Geoană, unele la solicitarea expresă a unor oameni din minister, arată o investigație Rise Project. Fostul adjunct al secretarului general al NATO și actual candidat la șefia statului nu a clarificat niciodată această poveste.

România nu recunoaște proprietatea Rusiei asupra clădirilor fostei URSS, dar nu poate retroceda în natură imobilele revendicate, pentru că acestea au statut diplomatic. În consecință, a oferit moștenitorilor lui Prodanof despăgubiri bănești.

În 2022, suma aprobată a fost de 710.000 euro – care trebuia împărțită între șase moștenitori. Ei au contestat valoarea despăgubirilor și au câștigat anul acesta în instanță circa 1,4 milioane de euro (670.000 de euro – terenul și 780.000 de euro clădirea). În medie, este vorba despre circa 1.100 euro/mp construit

Instanța a acordat despăgubirile pe baza grilei notariale aferente anului 2021, însă valoarea de piață este de peste patru ori mai mare, afirmă moștenitorii

“Eu am două evaluări, de acum zece ani. Una este de 5 milioane și alta de 5,8 milioane de euro”, declara acum doi ani Nicolae Prodanof, conform Rise Project.

Nicolae Prodanof, moștenitor

Imobilele din zona Kiseleff se vând pe piață la prețuri exorbitante. 

De exemplu, celebrul Stelian Gheorghe (Stelu) – implicat în scandalul despăgubirilor de la ANRP – a cumpărat în 2012 de la RAAPPS o vilă pe Kiseleff nr. 16 cu 5 milioane de euro. Locația a fost preluată ulterior de fostul fotbalist Cosmin Olăroiu, care a dezvoltat acolo un complex imobiliar de lux, în care apartamentele se vând la aproape 15.000 de euro/mp. 

Potrivit imobiliare.ro, o vilă cu suprafață utilă de 450 mp, finalizată în 1940, este scoasă la vânzare la 1,75 milioane euro, ceea ce înseamnă o medie de 3.900 euro/mp construit. De asemenea, o altă vilă, finalizată în același an, este cotată la circa 5.000 euro/mp.

Toate părțile implicate în procesul de revendicare a clădirii consulatului au făcut recent apel la decizia instanței privind despăgubirile.  

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la urne

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la...

Incredibil, și totuși Marcel Ciolacu neagă că ar cunoaște-o pe… Neagu. Și nu doar el…

După articolul publicat de site-ul de investigații Snoop.ro, în...

50 de birouri pentru zece angajați ai Parchetului Militar Iași

Șeful Parchetului Militar București, procurorul Bogdan Pîrlog, critică investiția...