Despre cinismul Comisiei Europene

Data:

spot_img

O serie de afirmații din Raportul de țară privind statul de drept din România al Comisiei Europene se remarcă printr-un cinism înfiorător.

O astfel de frază ruptă de realitate spune că „autoritățile înregistrează în continuare rezultate pozitive în ceea ce privește combaterea corupției, inclusiv în cazurile de corupție la nivel înalt”. Luați listele comunicatelor DNA și ale Parchetului General de anul trecut și identificați cazurile de corupție la nivel înalt.

Exceptând doi baroni locali căzuți în dizgrația partidelor de la guvernare și a unui deputat din opoziție care a păscut oile în lucerna unui vecin, nu o să găsiți dosare de corupție la nivel înalt.

Citește și: Forumul Judecătorilor din România (AFJR) renunță la dialogul cu Comisia Europeană pe care o acuză de înțelegeri politice

„Unele sancțiuni disciplinare impuse de Consiliul Superior al Magistraturii au fost anulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce demonstrează eficiența în continuare a căilor de atac” este o altă afirmație năucitoare cu referire la magistrații incomozi hăituiți de sistem.

Să ignori stresul provocat de anchetele deschise de Inspecția Judiciară împotriva magistraților nealiniați, să omiți faptul că unii dintre ei au fost lăsați fără venituri ani de zile, să minimalizezi faptul că cei anchetați au fost nevoiți să-și găsească avocați dispuși să se pună rău cu CSM, presupune o doză extremă de insolență.

Citește și: Tribunalul Iași a decis că onoarea fostului rector și ministru Tudorel Toader face 10.000 de lei. El ceruse 2 milioane

Un alt pasaj discutabil din rezumat spune că „în pofida unui cadru juridic solid și a aplicării de sancțiuni, se pare că unele partide politice și-au sporit finanțarea mass-mediei private pentru publicitate politică”.

Care este cadrul juridic solid de care vorbește Comisia Europeană, din moment ce partidele nu răspund solicitărilor mass-media privind modul de cheltuire a subvenției primite ca procent din Produsul Intern Brut? Care au fost sancțiunile date de Autoritatea Electorală Permanentă partidelor din coaliție?

Să folosești „se pare că”, în condițiile în care o mână de publicații independente urlă de ani de zile că se cheltuie netransparent zeci de milioane de euro bani publici pentru propagandă, denotă rea-credință.

„A înregistrat unele progrese suplimentare în ceea ce privește finalizarea procesului inițiat pentru a ține seama de recomandările formulate în avizul Comisiei de la Veneția privind legile justiției”, spune CE despre România. Care sunt acele progrese din moment ce în interiorul sistemului judiciar răzbește doar frica față de șefii de instanțe și de procurorii șefi delegați sau aleși pe sprânceană de CSM, ministru sau de președinte?

Mai spune CE că România „a înregistrat unele progrese în ceea ce privește luarea de măsuri (…) pentru a aborda preocupările rămase cu privire la investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor în sistemul judiciar, inclusiv în ceea ce privește infracțiunile de corupție”.

Niciun magistrat nu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție în ultimul an și niciun magistrat nu a fost condamnat de când DNA nu mai are competența de a ancheta judecători și procurori. Între 2002 –  2018, DNA a trimis în judecată 161 de magistrați și până acum 2 ani au fost condamnați 117 dintre ei. Din 2018 până astăzi, noua structură care anchetează magistrați a făcut 5 rechizitorii, niciun condamnat.

„S-au înregistrat unele progrese suplimentare în ceea ce privește finalizarea procesului inițiat în vederea luării în considerare a recomandărilor Comisiei de la Veneția privind «Legile Justiției»”, mai spune CE. Ce nu spune este că „panelul de experți la nivel înalt” a fost coordonat de un avocat, coleg de partid cu ministrul Justiției.

Nicio critică față de deciziile Curții Constituționale și ale instanței supreme care au dus la închiderea a mii de procese penale care priveau fapte de corupție, trafic de persoane sau dosare cu violență. Nicio vorbă despre ignorarea deciziilor CJUE de către instanțele din țară, instanțe care aruncă la coș dreptul comunitar de parcă ar funcționa în afara Europei Unite.

Activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI) este ridicată în slăvi de Comisia Europeană. Se susține că „până la 31 decembrie 2023, au fost publicate peste 11,9 milioane de declarații de avere”.

În realitate, pe noul site, sunt publicate doar declarațiile de avere  digitalizate, aferente anilor 2022-2023 și 2024.

„În decembrie 2023, legea a fost modificată pentru a nu mai permite anumitor funcționari publici, cum ar fi agenții de poliție, să își anonimizeze declarațiile”, spune Comisia Europeană. Adevărat, însă șefa Comisiei juridice a Camerei Deputaților și-a anonimizat fără probleme cât a încasat după ce soțul a vândut o firmă.

Tot mai multe voci susțin că, de câțiva ani, organul executiv al UE întoarce capul când vine vorba să analizeze democrația din România. De dragul majorității din parlamentul european și cu sperietoarea de paie a extremiștilor în spate, marea coaliție politică din țară și-a securizat privilegiile, și-a asigurat impunitate și își vede liniștită de afaceri la limita legilor proaste pe care le promovează.

Prioritățile la granițe fiind altele, statul de drept din România a fost pus în așteptare, atât de puterea politică din țară, cât și de Comisia Europeană, acest gardian al tratatelor aproape facultative.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
4 COMENTARII
  1. „…cadru juridic solid…”___–___limbaj de lemn, care nu spune nimic, sau -dimpotriva- ACOPERA exact inversul…Iar asta spune clar de ce s-a produs Brexit-ul si de ce Norvegia nu are nici intentii sa intre in UE, pentru ca ursoaica ca si „vaca batrana”( cum ii spunea Berlusconi) sunt comuniste si inconjurate de -si din ce in ce mai mult- excomunistii est-europeni, adica neocomunistii, care nu pot trai decat furand si mintind, practic vor distruge CE, sunt sigur ca si alte tari se gandesc serios la divort, s-ar putea ca Ungaria sa faca al doilea pas…

  2. Realitatea, pe care mulți ori nu o înțeleg, ori refuză să o vadă, este că minunata şi superba Uniune nu dă doi bani găuriţi pe România. Şi-au dat probabil seama că suntem un No Man’s Land de la periferia şi confluența imperiilor, aşa cum am fost în cea mai mare parte a istoriei noastre. Rolul de tampon anti-Rusia, exportator de badante, şparanghelişti şi materie primă la prețuri de dumping, de groapă de gunoi pentru deşeurile occidentale şi de piață de consum pentru produse de proastă calitate este suficient pentru frații noştri europeni. Uniunea Europeană dovedeşte din ce în ce mai des că urmăreşte orice alte scopuri decât binele celor mulți sau civilizarea unor state de lumea a treia. Realitatea este că proiectul european a început să semene din ce în ce mai mult cu elita decadentă din filmul Hunger Games, a se vedea deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, total deconectată de la problemele reale şi numeroase ale societății, dar extrem de pasionată de bunăstarea celor bogați, a băncilor, a multinaționalelor. Am visat frumos câțiva ani că vom avea „o țară ca afară”. Din păcate a fost doar un vis. România anului 2024 este comparabilă doar cu statele africane şi domniile fanariote. Proiectul statului de drept civilizat european a fost înlocuit de un tribalism securisto-interlop. Pregătiţi-vă pentru un viitor multilateral dezvoltat cu multe gropi, multe panseluțe, multe borduri, multe SUV-uri, mulți nepoți, mulți doctori fake, mulți epoleți, multe infecții nosocomiale, multe taxe, mult patriotism, multe manele şi multe pensii speciale! Visul frumos a fost „optimizat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (I)

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de...

Mici manevre electorale | Revista22

Mici manevre electorale. În sfârșit Ciucă, lansat oficial drept...

Un rege prea român

Un rege prea român. Ziua de 6 septembrie, la...

Domnul Marcel Ciolacu ne vinde gogoși despre ce înseamnă să fii președintele României

Zilele trecute, după Congresul PSD care l-a validat în...